Νίκος Μανιάτης (KPMG): Σε δύο ταχύτητες οι επιχειρήσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Διαβάζεται σε 6'
Νίκος Μανιάτης (KPMG): Σε δύο ταχύτητες οι επιχειρήσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη
ISTOCK

“Κλειδί” για την περαιτέρω βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας είναι το μέγεθος των ελληνικών εταιρειών και η κουλτούρα  τους αναφέρει ο Νίκος Μανιάτης, Partner, Head of Technology and Innovation, KPMG στην Ελλάδα,  μιλώντας στο NEWS 24/7 με αφορμή το TechFuse.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επιφέρει επανάσταση στην εργασία, με αυτοματοποίηση και αύξηση της παραγωγικότητας, στην πρόσβαση στην γνώση και την ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων, στην εξυπηρέτηση με εικονικούς βοηθούς και robotics καθώς και στην εκπαίδευση με προσωποποιημένη και εξατομικευμένη μάθηση, με βάση όσα αναφέρει σε συνέντευξή του ο Νίκος Μανιάτης, Partner, Head of Technology and Innovation, KPMG στην Ελλάδα, στο NEWS 24/7, με αφορμή το TechFuse, που είναι μια πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ Κόμβου Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας, όντως το πρώτο συνέδριο στην Ελλάδα που συνδυάζει την τεχνολογία και την καινοτομία με τον πολιτισμό και πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά στον πολιτιστικό πολυχώρο “Δημήτρη Χατζή” στα Γιάννενα από 13-15 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει ο κ. Μανιάτης “βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι ελληνικές επιχειρήσεις πειραματίζονται έντονα με πληθώρα εφαρμογών (εξυπηρέτηση πελατών, αυτοματοποίηση διαδικασιών, ανάλυση ρίσκου) αλλά την ίδια στιγμή επιδιώκουν να δημιουργήσουν πραγματική αξία από την ΤΝ και να μετατρέψουν την επένδυσή τους σε μετρήσιμα αποτελέσματα. Παρατηρούμε όμως μια αγορά δύο ταχυτήτων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις καινοτομούν και εφαρμόζουν τις νέες τεχνολογίες με διάφορους τρόπους αλλά αντίθετα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται στην ενσωμάτωση της ΤΝ και γενικότερα των νέων τεχνολογιών. Ένα σημαντικό πρόβλημα για την περαιτέρω βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας είναι το μέγεθος των ελληνικών εταιρειών και η κουλτούρα μας.”

Παράλληλα, εστιάζει στο ρόλο του κράτους στην προώθηση των διαδικασιών για εφαρμογές ΤΝ.

Η συνέντευξη

Σε λίγα χρόνια πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας με τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη;

Ο κόσμος μας σε λίγα χρόνια με τις εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) θα μεταμορφωθεί ριζικά. Οι αλλαγές θα επηρεάσουν πολλούς τομείς της ζωής μας, στην καθημερινότητα, στην εργασία, στην εκπαίδευση και στην κοινωνία. Η ποιότητα ζωής θα βελτιωθεί με καινοτόμες λύσεις που κάνουν τη διαβίωση πιο εύκολη, πιο αποτελεσματική και πιο ασφαλή. Ο άνθρωπος θα σταματήσει να ασχολείται με επίπονες, επαναλαμβόμενες εργασίες και θα επικεντρωθεί στις δεξιότητες που θα αναβαθμίσουν τις μοναδικές του ικανότητες, όπως ενσυναίσθηση, δημιουργικότητα, καινοτομία, ηγεσία. Σίγουρα, με αυτές τις προοπτικές έρχονται και προκλήσεις, όπως η ηθική χρήση της τεχνολογίας, η προστασία της ιδιωτικότητας και η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι η σωστή χρήση της τεχνολογίας θα επικρατήσει, όπως πάντα ιστορικά.

Ποιος είναι ο βαθμός ενσωμάτωσης της ΤΝ στην ελληνική επιχειρηματικότητα;

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι ελληνικές επιχειρήσεις πειραματίζονται έντονα με πληθώρα εφαρμογών (εξυπηρέτηση πελατών, αυτοματοποίηση διαδικασιών, ανάλυση ρίσκου) αλλά την ίδια στιγμή επιδιώκουν να δημιουργήσουν πραγματική αξία από την ΤΝ και να μετατρέψουν την επένδυσή τους σε μετρήσιμα αποτελέσματα. Παρατηρούμε όμως μια αγορά δύο ταχυτήτων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις καινοτομούν και εφαρμόζουν τις νέες τεχνολογίες με διάφορους τρόπους αλλά αντίθετα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται στην ενσωμάτωση της ΤΝ και γενικότερα των νέων τεχνολογιών. Ένα σημαντικό πρόβλημα για την περαιτέρω βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας είναι το μέγεθος των ελληνικών εταιρειών και η κουλτούρα μας. Η τεχνολογία προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όταν έχεις μέγεθος ή όταν μοιράζεσαι και συνεργάζεσαι. Και στα δύο αυτά χαρακτηριστικά, ως επιχειρηματικότητα και ως κοινωνία υστερούμε.

Θεωρείτε κομβικό το ρυθμιστικό ρόλο του κράτους για την επόμενη μέρα στο φόντο όσων βλέπουμε στο πεδίο της ΤΝ;

Ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους είναι πράγματι κομβικός για την εξέλιξη και τη σωστή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Καθώς η ΤΝ διεισδύει σε όλο και περισσότερους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας, απαιτείται κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για να διασφαλιστεί η υπεύθυνη και ασφαλή ανάπτυξή της. Ειδικότερα θα πρέπει να προστατεύεται η ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα, να εξασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθούν ανισότητες και αποκλεισμοί και να ρυθμιστούν επαγγελματικοί τομείς που επηρεάζονται. Το κράτος πρέπει να καθορίσει επίσης δεοντολογικές αρχές για τη χρήση της ΤΝ, όπως η διαφάνεια αλγορίθμων, η αποτροπή προκαταλήψεων και η λογοδοσία των εμπλεκομένων. Γενικότερα, έχει μεγάλη σημασία να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην προώθηση της καινοτομίας και την προστασία της κοινωνίας. Το κράτος, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την υπεύθυνη ενσωμάτωση της ΤΝ στη ζωή μας.

Κράτος και ψηφιακός μετασχηματισμός – Ποιες οι εκκρεμότητες;

Το ελληνικό κράτος έχει σημειώσει εξαιρετικά σημαντική πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό και έχει κερδίσει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των πολιτών ότι μπορεί να καινοτομήσει και να βελτιώσει άρδην τις υπηρεσίες του. Η ψηφιακή ωριμότητα των δημόσιων υπηρεσιών έχει αυξηθεί, η εμπειρία του πολίτη έχει αναβαθμιστεί με την εισαγωγή ψηφιακών πλατφορμών και υπηρεσιών που διευκολύνουν την αλληλεπίδραση των πολιτών με το κράτος και μειώνουν την αναμονή και την γραφειοκρατία. Σίγουρα υπάρχουν ακόμα τομείς που χρειάζονται βελτίωση και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η ανανέωση legacy κεντρικών εφαρμογών, η περαιτέρω εκπαίδευση των πολιτών στη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών και η ενίσχυση της ασφάλειας των δεδομένων.

Τι αλλάζει και τί μένει ανέπαφο με την τεχνητή νοημοσύνη;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) φέρνει σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς, αλλά υπάρχουν και πτυχές της ζωής που θα παραμείνουν ανέπαφες, διατηρώντας την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητά τους.

Η ΤΝ θα επιφέρει επανάσταση στην εργασία, με αυτοματοποίηση και αύξηση της παραγωγικότητας, στην πρόσβαση στην γνώση και την ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων, στην εξυπηρέτηση με εικονικούς βοηθούς και robotics καθώς και στην εκπαίδευση με προσωποποιημένη και εξατομικευμένη μάθηση.

Οι ανθρώπινες αξίες θα παραμείνουν ακλόνητες. Η ενσυναίσθηση, η ηθική, η δημιουργικότητα και η ανθρώπινη επαφή είναι στοιχεία που η ΤΝ δεν μπορεί να αναπαράγει πλήρως. Οι άνθρωποι θα διατηρήσουν την ευθύνη και θα λαμβάνουν την τελική απόφαση σε κρίσιμες αποφάσεις. Πιθανώς, κάποια μοναδικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως τα συναισθήματα και οι διαπροσωπικές σχέσεις ενισχυθούν, καθώς η ΤΝ θα αναλαμβάνει τις πιο τετριμμένες διεργασίες.

Η ανθρωπότητα έχει προοπτική να κάνει ακόμα ένα άλμα προς το καλύτερο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα