Κυβερνητικές πηγές: Τι αλλάζει στον τρόπο ανάδειξης δημάρχων και περιφερειαρχών

Διαβάζεται σε 3'
Κάλπη στις Ευρωεκλογές
Κάλπη στις Ευρωεκλογές EUROKINISSI

Τι υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές για τις αλλαγές που προωθούνται στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Η διαδικασία ανάδειξης δημοτικών και περιφερειακών αρχών αντιμετωπίζει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ορισμένα χρόνια προβλήματα, τα οποία το υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκει να θεραπεύσει προωθώντας αλλαγές που ουσιαστικά συμπυκνώνουν την εκλογική διαδικασία σε έναν γύρο.

Ένα από τα χρόνια προβλήματα είναι ότι στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας εκλογικών τμημάτων για την εξυπηρέτηση των ετεροδημοτών. Συνεπώς, όσοι κατοικούν μακριά από τον τόπο όπου ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν δύο φορές σε διάστημα μίας εβδομάδας ώστε να ψηφίσουν.

Αυτό συμβάλλει, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο αλληλένδετο πρόβλημα της αυξημένης αποχής στον β’ γύρο. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι κάλπες του 2023, όταν η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές μειώθηκε κατά 12 μονάδες μεταξύ των δύο γύρων (από το 52,5% στο 40,7%), ενώ στις ταυτόχρονες εκλογές για τις περιφέρειες η πτώση έφτασε στις 17 μονάδες (στο 35,2%).

Ένας ακόμα παράγοντας είναι το αυξημένο κόστος λόγω της διεξαγωγής του β’ γύρου, συν τις επιπτώσεις σε σειρά άλλων δραστηριοτήτων, καθώς κλείνουν εκ νέου τα σχολεία και αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων, των δημοτικών και των περιφερειακών υπηρεσιών.

Η προτεινόμενη νέα διαδικασία, που τέθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο τον περασμένο Νοέμβριο, δεν προβλέπει αλλαγές επί της ουσίας στον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουμε. Με άλλα λόγια, θα συνεχίσουμε να επιλεγουμε το ψηφοδέλτιο της αρεσκείας μας, και να σταυρώνουμε τους δημοτικούς ή περιφερειακούς συμβούλους που προτιμούμε.

Η σημαντική αλλαγή θα είναι ότι στο κάτω μέρος των ψηφοδελτίων θα μπορούμε προαιρετικά να σταυρώσουμε, ως εναλλακτική ψήφο, και έναν από τους υπόλοιπους συνδυασμούς, υποψηφίους δημάρχους ή περιφερειάρχες.

Η προαιρετική συμπληρωματική ψήφος ουσιαστικά θα λειτουργεί ως σύστημα αυτόματης διεξαγωγής β΄γύρου. Το βράδυ των εκλογών θα γίνεται καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα.

Αν ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός δεν ξεπεράσει το ελάχιστο ποσοστό που απαιτείται για τη νίκη (το οποίο θα οριστεί κατά τον διάλογο, μπορεί να είναι το 42% που ίσχυε το 2006 ή το 43% που ίσχυε το 2023 ή το 50% που ίσχυε στις λοιπές αυτοδιοικητικές εκλογές), τότε στους δύο πρώτους σε ψήφους συνδυασμούς θα προστίθενται οι εναλλακτικές ψήφοι των πολιτών οι οποίοι ως πρώτη επιλογή ψήφισαν τους συνδυασμούς που δεν κατέκτησαν μία από τις δύο πρώτες θέσεις.

Νικητής θα αναδεικνύεται στο τέλος όποιος έχει το μεγαλύτερο άθροισμα ψήφων και εναλλακτικών ψήφων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα