Το ενάμιση φλιτζάνι που μειώνει το άγχος και τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ
Διαβάζεται σε 4'
Ενάμιση φλιτζάνι μαγειρεμένου κοινού τροφίμου, 3 φορές την εβδομάδα, ενισχύει τη μνήμη, μειώνει το στρες και το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση.
- 29 Απριλίου 2025 06:40
Ο νευρολόγος που ειδικεύεται στην έρευνα για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ, Δρ Robert Love συχνά μοιράζεται συμβουλές υγείας, σε πλατφόρμες.
Μια τοποθέτηση που έκανε αφορά «κοινό τρόφιμο που μπορεί να μειώσει το κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ κατά 40%», νόσος που έχει ως παράγοντες κινδύνου την αυξανόμενη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό της πάθησης, την μη θεραπευμένη κατάθλιψη, παράγοντες του τρόπου ζωής και παθήσεις που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα.
Όπως διευκρίνισε, τα στοιχεία στηρίζονται από την επιστήμη.
Ποιο είναι το τρόφιμο;
Τα μανιτάρια.
Επικαλούμενος το έργο του Δρ Lei Feng και των συνεργατών του, εξήγησε ότι τα άτομα που τρώνε μανιτάρια τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα «έχουν σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου».
Μια μερίδα προσδιορίστηκε ως τα 3/4 ενός φλιτζανιού μαγειρεμένων μανιταριών, με μέσο βάρος περίπου 150 γραμμάρια.
Θα αναρωτιέστε τι είδους μανιτάρια.
«Η έρευνα δεν προέβη σε διευκρινίσεις, γεγονός που σημαίνει πως ισχύει για τα περισσότερα -αν όχι όλα-τα βρώσιμα μανιτάρια, τροφή που είναι εξαιρετική για τον εγκέφαλο σας. Το αγαπημένο μου βρώσιμο μανιτάρι για τον εγκέφαλο λέγεται “χαίτη λιονταριού” (Ερίκιο το αγκαθωτό).
Eίναι εξαιρετικό για τη μνήμη, μειώνει το στρες και το άγχος, βελτιώνει τη διάθεση. Eπίσης, είναι καλό για τα βακτήρια του εντέρου σας και βοηθά ακόμη και στη βελτίωση του ύπνου».
Παρεμπιπτόντως, χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους από την αρχαία Κίνα και την αρχαία Ελλάδα.
Πέραν της ενίσχυσης της υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου, βοηθά στην επούλωση και την αναγέννηση του νευρικού ιστού και στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και του μυϊκού συντονισμού. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαταραχών του πεπτικού, του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Υπάρχει και στην Ελλάδα,σε μορφή σκόνης -ως συμπλήρωμα.
Τα ευρήματα της δουλειάς του Δρ Feng επιβεβαιώθηκαν και από το University of Queensland.
Όπως ανέφεραν «χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο σούπερ ανάλυσης, βρήκαμε ότι το εκχύλισμα μανιταριού και τα ενεργά συστατικά του αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος των κώνων ανάπτυξης -που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα εγκεφαλικά κύτταρα να αισθάνονται το περιβάλλον τους. Επίσης δημιουργούν νέες συνδέσεις με άλλους νευρώνες στον εγκέφαλο».
Ο Δρ Love πρόσθεσε ότι τα λευκά μανιτάρια είναι τα «λιγότερο ωφέλιμα» και πρότεινε να τρώμε όσα περισσότερα μανιτάρια μπορούμε, καταλήγοντας στο ότι καμία διατροφή δεν μπορεί να αποτρέψει πλήρως τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ «ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων μανιταριών θα μπορούσε να βοηθήσει, καθώς φαίνεται ότι το κοινώς διαθέσιμο μεμονωμένο συστατικό τους μπορεί να έχει δραστική επίδραση στη γνωστική παρακμή».
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΠΛΗΡΩΜΑ
Γενικά, η «χαίτη του λιονταριού» θεωρείται ασφαλές, μη τοξικό συμπλήρωμα, με ελάχιστες έως καθόλου παρενέργειες -εκτός και αν είστε αλλεργικοί γενικά, στα μανιτάρια.
Υπάρχουν χρήστες του συγκεκριμένου συμπληρώματος που αναφέρουν πως μετά την πρώτη εβδομάδα, είχαν πονοκέφαλο που κυμαινόταν από ήπιος έως έντονος. Η συγκεκριμένη παρενέργεια αναφέρεται στο φυλλάδιο που συνοδεύει το σκεύασμα. Εξηγείται πως σε κάποιους ανθρώπους “ανεβάζει” τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, γεγονός που προκαλεί από πονοκεφάλους έως ημικρανίες.
Αναφέρεται και ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, για την περίπτωση που εμφανίσουμε αλλεργική αντίδραση, ενώ έχει παρατηρηθεί πως όταν γίνεται κατάχρηση προκύπτει ήπια γαστρεντερική ταλαιπωρία. Το αυτό μπορεί να συμβεί και αν δεν τρώμε, γενικά, μανιτάρια. Οι ειδικοί προτείνουν να δοκιμάσουμε αρχικά χαμηλή μερίδα και εφόσον δεν έχουμε προβλήματα, να την αυξήσουμε στο σημείο που αναφέρουν οι οδηγίες. Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη και όσες θηλάζουν, οφείλουν να ρωτήσουν τον γιατρό τους, πριν τη χρήση.