Μια 70χρονη παλεύει να βγει από τα κατεστραμμένα από τον τυφώνα σπίτια στη Φλόριδα. AP

Η ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΖΩΕΣ

Είναι πολύ ανησυχητικές οι πλημμύρες και οι θερμοκρασίες ρεκόρ που έχουμε ήδη δη σε πολλά μέρη του πλανήτη, με μόνο +1.1 C θέρμανση. Τι έπεται στη συνέχεια;

H COP27 είναι η Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Κρίση. Που γίνεται κάθε χρόνο.

Σε εκείνη του 2021 αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε επίσημα έγγραφα πως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι οι κύριοι ένοχοι της παγκόσμιας θέρμανσης. Δηλαδή, της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Έτσι, υπεγράφη το σύμφωνο της Γλασκώβης για το κλίμα. Σε αυτό αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ο ρόλος των ορυκτών καυσίμων στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Οι υπογράφοντες δεσμεύτηκαν να καταργήσουν σταδιακά τα μέτρα που επιδοτούν την εξόρυξη ή την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και σταδιακά να τα καταργήσουν τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας.

Τι έγινε στους 12 μήνες που ακολούθησαν έως την COP27 του 2022 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου;

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τίποτα από όσα είχαν συμφωνηθεί πέρυσι.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency -IEA) αναμένει ότι το 2022 η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα θα φτάσει το υψηλό όλων των εποχών που είχε καταγραφεί το 2013.

Κατά το Conversation “στην ΕΕ, η ζήτηση άνθρακα (κυρίως από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας) αναμένεται να αυξηθεί έως 6.5%.

Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις της ζήτησης, η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα θα είναι το 2030 μόνο 8.7% χαμηλότερη, από ό,τι ήταν το 2021.

Για να υλοποιηθεί ο στόχος των ‘καθαρών’ μηδενικών εκπομπών έως το 2050, η κατανάλωση έπρεπε να είναι 32% χαμηλότερη”.

Να ευχαριστήσουμε την Κίνα που θα έχουμε φυσικό αέριο φέτος στην ΕΕ

Νέο lockdown στην Κίνα. Στην επαρχία Haizhu. AP

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του (OPEC+) αποφάσισαν πρόσφατα να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου.

Επισήμως, το έκαναν γιατί όπως είπαν αναμένουν μια παγκόσμια ύφεση που θα μπορούσε να προαναγγέλλει την επανάληψη των κραχ της τιμής του πετρελαίου του 2008, του 2014 και του 2020.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν κατακρίνει την κίνηση ως πολιτικά υποκινούμενη.

Θα μου πεις “και τι αλλάζει;”.

Κάτσε.

Σου έχω κάτι καλύτερο.

Οι δυτικοί ηγέτες επέκριναν επίσης την Κίνα και την Ινδία πως αγοράζουν περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χρηματοδοτώντας την εισβολή του Πούτιν.

Από την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία έχει κερδίσει 108 δισεκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις ορυκτών καυσίμων μόνο στην ΕΕ. Είναι το 50% των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

“Ενώ οι ροές αγωγών από τη Ρωσία προς την ΕΕ μειώνονται σημαντικά, οι ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου αερίου (LNG) έχουν πράγματι αυξηθεί.

Η μειωμένη ζήτηση για φυσικό αέριο στην Κίνα (λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών για τον COVID-19) είναι αυτό που επέτρεψε στην Ευρώπη να γεμίσει τις δεξαμενές αποθήκευσης, πριν από τον χειμώνα”.

Στη χώρα μας θέσαμε σε λειτουργία νέα λιγνιτική μονάδα, ενώ και οι Γερμανοί έκαναν χρήση πηγών που είχαν πει πως θα περιορίσουν -για να διασφαλίσουν πως θα έχουν επαρκή ενέργεια για τη λειτουργία -γενικά- της χώρας.

Όταν κινδυνεύεις με πείνα, το κλίμα περνάει σε δεύτερη μοίρα. Αν και δεν θα έπρεπε γιατί τελικά, όλα συνδέονται… εναντίον μας.

Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει πια, τρομακτική

Βλέποντας τους πάγους στη Γροιλανδία να λιώνουν. AP

Όταν τη δεκαετία του ‘80 άρχισαν οι έρευνες για το κλίμα, υπήρχε μια σχετική επιφύλαξη. Οι επιστήμονες που ανακάλυπταν πως το νέο τότε φαινόμενο της υπερθέρμανσης δυνητικά μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες, φοβούνταν να αναφέρουν τα ευρήματα τους.

Ο κύριος λόγος ήταν το άγχος τους μην πληγεί η αξιοπιστία τους.

Όπως αυξάνονταν όμως, τα στοιχεία που έδειχναν πως σε κάποια χρόνια δεν θα περνούσε καλά όλος ο πλανήτης, τα ευρήματα των μελετών έφτασαν στα γραφεία αρμοδίων αρχών, για τη χάραξη σχετικών πολιτικών.

Από ό,τι βλέπεις να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, αυτό δεν πήγε πολύ καλά.

Είναι ωστόσο, κάτι που δεν οφείλεται απαραίτητα στις λάθος εκτιμήσεις -που από την αρχή έκαναν λόγο για αύξηση της στάθμης της θάλασσας από το αχαλίνωτο λιώσιμο των πάγων στους πόλους.

Όπως εξήγησε στην Guardian ο πρώην αναλυτής περιβάλλοντος του BBC, Roger Harrabin “η αγριότητα των πρόσφατων γεγονότων, σε συνδυασμό με την κακώς καθορισμένη απειλή των σημείων καμπής -που μπορούν να κάνουν μη αναστρέψιμη την υπερθέρμανση-, έχει οδηγήσει τους επιστήμονες να χρησιμοποιούν τη λέξη “τρομακτικό” σε ό,τι αφορά το μέλλον”.

Διευκρίνισε ότι τα τα μοντέλα που χρησιμοποιούν πια οι υπολογιστές για το κλίμα, συνήθως ‘δίνουν’ μια αρκετά συνεπή, αλλά ‘ομαλή’ αύξηση της θερμοκρασίας. “Πρόσφατα όμως το κλίμα φαίνεται να έχει τρελαθεί”.

Το λάθος με την εκτίμηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη

Πυρκαγιά στην Καλιφόρνια AP

Ο καθηγητής Sir Brian Hoskins, εκ των ηγετικών μορφών της Royal Society της Μεγάλης Βρετανίας (βλ. εθνική ακαδημία επιστημών) αποκάλυψε πως “τα κλιματικά μοντέλα έχουν γενικά προβλέψει πολύ ομαλές αλλαγές, ενώ ο πραγματικός κόσμος υφίσταται γρήγορες περιφερειακές αλλαγές”.

Η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι μια χρήσιμη μέτρηση για το πόσο μακριά έχει φτάσει η κλιματική αλλαγή. Δεν μεταφέρει όμως, το μήνυμα του πιθανού τοπικού και περιφερειακού αντίκτυπου.

“Η Γη θερμαίνεται περισσότερο από τους ωκεανούς. Τα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη θερμαίνονται περισσότερο από τα χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, ειδικά το χειμώνα.

Η θέρμανση είναι ανομοιόμορφη. Αυτό σημαίνει αλλαγές στον καιρό.

Ο αέρας, που είναι θερμότερος κατά 6 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να κρατήσει 50% περισσότερο νερό.

Έτσι οι καταιγίδες είναι πολύ ισχυρότερες.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σημαίνει ότι οι καταιγίδες είναι πιο καταστροφικές.

Τον Ιούλιο του 2022 το Ηνωμένο Βασίλειο είχε την πρώτη της ιστορίας του, με θερμοκρασία 40 C. Δύο χρόνια νωρίτερα, οι ερευνητές είχαν πει πως οι πιθανότητες να συμβεί αυτό -μέσα στη δεκαετία του 2020- ήταν 100 προς 1”.

Ετοιμάσου για περισσότερες φυσικές καταστροφές

Από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Ινδία. AP

Τα ρεκόρ θερμοκρασίας που ‘έσπασαν’ σε διάφορες περιοχές του πλανήτη το περασμένο καλοκαίρι, κατά την καθηγήτρια Hannah Cloke είναι “γεγονός πραγματικά τρομακτικό”. Όλες μαζί οι ‘ανωμαλίες’ είναι κομμάτι της χιονοστιβάδας ακραίων καιρικών φαινομένων που είναι γνωστά ως “φυσικές καταστροφές”.

Οι κλιματικές αλλαγές προκάλεσαν καταιγιστικά ρεκόρ ζέστης και πυρκαγιές, ενώ ακολούθησαν πλημμύρες και τυφώνες που στοίχισαν εκατομμύρια ζωές, χάθηκαν σοδιές και ταλαιπωρήθηκε περαιτέρω η ήδη ταλαιπωρημένη (από την πανδημία) αλυσίδα εφοδιασμού.

Όλα αυτά συμβαίνουν στο +1.1 βαθμών Κελσίου από ό,τι ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα -πριν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλες παγιδεύσεις αερίων θερμότητας στον αέρα.

Σε λίγο θα περάσουμε από το όριο των 1,5C και αν δεν ληφθούν πολύ πιο ριζικά μέτρα, οδεύουμε προς θέρμανση μεταξύ 2C και 3C.

Οι επιστήμονες λένε στους πολιτικούς πως θα ήταν χρήσιμο να μη ζήσει ο πλανήτης σε καθεστώς +2 βαθμών Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η διευθύντρια της Βρετανικής Έρευνας της Ανταρκτικής, καθηγήτρια Jane Francis ανησυχεί για κάτι άλλο: την απειλή μιας ασταμάτητης μακροπρόθεσμης αλλαγής.

Την ‘στηρίζει’ στις θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου στην Ανταρκτική και 30 βαθμών στην Αρκτική. Συν το λιώσιμο των πάγων.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 9 Νοεμβρίου ενημέρωσε ότι το μεγαλύτερο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας ξεπαγώνει με πολύ υψηλότερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν. Εκτιμάται πως θα προσθέσει έξι φορές περισσότερο νερό στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως. Οι επιστήμονες προειδοποίησαν πως αυτή η τάση μπορεί να μην περιορίζεται στη Γροιλανδία.

Πρόσφατη έκθεση προειδοποιούσε ότι αν ξεπεραστεί το όριο του +1.5 βαθμών C, το οποίο από τους περισσότερους επιστήμονες θεωρείται ως σχεδόν αναπόφευκτο, μπορούν να προκληθούν πολλαπλά σημεία ανατροπής του κλίματος. Δηλαδή, απότομες, μη αναστρέψιμες και με επικίνδυνες καταστάσεις.

“Κάποιες από αυτές τις επικίνδυνες τάσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα επηρεάσουν ολόκληρο τον πλανήτη”.

Θα ήθελα να σημειώσεις πως το διογκωμένο επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κορυφώθηκε σε περίπου 420 μέρη, ανά εκατομμύριο τον περασμένο Μάιο.

“Η τελευταία φορά που ο πλανήτης είδε 400 ppm CO2 ήταν πριν από τρία έως 4 εκατομμύρια χρόνια, όταν η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας ήταν 10-20 μέτρα υψηλότερη και οι θερμοκρασίες 2-3 C υψηλότερες. Αυτές οι αλλαγές συνέβησαν κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών. Τώρα είναι σαν να επιβάλλουμε αυτές τις αλλαγές στον πλανήτη μας σε πολύ μικρότερα χρονικά διαστήματα.

Είναι πολύ ανησυχητικές οι πλημμύρες και οι θερμοκρασίες ρεκόρ που έχουμε ήδη δη σε πολλά μέρη του πλανήτη, με μόνο +1.1 C θέρμανση.

Η κλιματική κρίση θα επιδεινωθεί

Παρ’ ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα θέμα υψίστης σημασίας που αφορά όλα τα πλάσματα που ζουν στη Γη, οι επιστήμονες λένε πως έχουν περιορισμένες γνώσεις. Και δη σε επίπεδο τοπικών κλιμάκων, στα οποία τα μοντέλα δεν μπορούν να καταγράψουν τα ακραία σημεία.

Δηλαδή, ξηρασίες και πλημμύρες τοπικής κλίμακας, γεγονότα που δύσκολα μπορούν να απεικονιστούν.

Όλοι οι περιβαλλοντολόγοι διαβεβαιώνουν πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν, χωρίς να είναι σίγουροι για το πότε και το πόσο. Και αρνούνται να κάνουν εκτιμήσεις, υπό το φόβο να χάσουν την αξιοπιστία τους.

Ναι, γυρίζουμε στην αρχή της ιστορίας, ενώ αυτή συνεχίζει να κατευθύνεται προς το τέλος της. Δηλαδή, την έκτη μαζική εξαφάνιση ζωής στον πλανήτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα