Η Ιωάννα Τούνη αποκάλυψε πως έχει θρομβοφιλία – “Από αύριο ξεκινάω ενέσεις”

Η Ιωάννα Τούνη αποκάλυψε πως έχει θρομβοφιλία – “Από αύριο ξεκινάω ενέσεις”
Ιωάννα Τούνη [email protected]

Μέσω ενός instastory η Ιωάννα Τούνη αποκάλυψε πως έχει θρομβοφιλία ενώ βρίσκεται στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης της. Η επίσκεψη στον γυναικολόγο και ο προβληματισμός της influencer. Τι είναι και πώς θεραπεύεται.

Ένα update από την εγκυμοσύνη της μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους η Ιωάννα Τούνη, η οποία διανύει τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης της και σε λίγους μήνες θα κρατά στην αγκαλιά της το πρώτο της παιδί.

Η διάσημη influencer η οποία μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σε ένα instastory της στον λογαριασμό της στο Instagram, έκανε γνωστό πως έχει θρομβοφιλία και μέχρι τώρα ακολουθούσε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο όπως ανέφερε, πρόκειται να ξεκινήσει ενέσεις, μία εξέλιξη που όπως σχολίασε, τη στεναχώρησε.

«Εντωμεταξύ πήγα σε γυναικολόγο και ένα update εγκυμοσύνης που δεν μου άρεσε καθόλου, έχω θρομβοφιλία, δεν σας το έχω πει. Δεν με πειράζει γενικά κάπου, αλλά τώρα με το μπεμπάκι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Έπαιρνα μέχρι τώρα ειδικά χαπάκια, για να μην πήξει το αίμα, αυτό είναι θρομβοφιλία ουσιαστικά, ένα ενδεχόμενο να πήξει το αίμα και να μην μπορεί να τρέφεται η έγκυος και το μπεμπάκι, αν τα λέω και σωστά. Μη με παρεξηγήσετε οι γιατροί του Instagram. Απλά και λαϊκά, από αύριο ξεκινάω κάθε ημέρα να κάνω ενέσεις στην κοιλιά μου και δεν μου άρεσε καθόλου. Στεναχωρήθηκα. Θα σας ενημερώσω για το πώς είναι”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Ιωάννα Τούνη.

Θρομβοφιλία και εγκυμοσύνη

Ως θρομβοφιλία ορίζεται η διαταραχή της πήξης του αίματος, κατά την οποία αυξάνεται ο κίνδυνος δημιουργίας θρόμβων εντός των αγγείων (αρτηρίες ή φλέβες). Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται ως θρόμβωση.

Η “θρόμβωση” κλασσικά για να επισυμβεί απαιτεί την συμβολή δυο τουλάχιστον από τους παρακάτω παράγοντες της λεγόμενης “τριάδας του Erlich:

1. νωθρή κυκλοφορία

2. βλάβη του τοιχώματος του αγγείου

3. υπερπηκτικότητα του αίματος.

Κλασσικά, η κύηση και λοχεία, είναι μια κατάσταση που συμβάλλουν και οι τρείς αυτοί παράγοντες.

Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, η ικανότητα πήξης του αίματος στη μήτρα και τον πλακούντα καταστέλλεται. Σε μερικές μητέρες, λόγω καταστάσεων επίκτητων ή κληρονομικών, η πήξη του αίματος που περνάει στην εμβρυϊκή κυκλοφορία δεν καταστέλλεται. Αυτή η αυξημένη τάση προς πήξη του αίματος ονομάζεται θρομβοφιλία.

Η εγκυμοσύνη, ως υπερπηκτική κατάσταση, αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης (DVT) και πνευμονικής εμβολής (PE) που είναι δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις για την έγκυο. Κατά την εγκυμοσύνη, αυξάνεται η υπερπηκτική τάση λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως: II, VII, VIII, X, ινωδογόνου, ενώ παράλληλα ελαττώνεται η ινωδόλυση, αυξάνει το PΑΙ, ελαττώνεται η πρωτεΐνη S, δημιουργείται επίκτητη αντίσταση στην ενεργοποίηση της πρωτεΐνης C (APCR) και ενεργοποιείται ο μηχανισμός της πήξης (αυξάνονται τα D-Dimers). Παράλληλα, συνυπάρχει φλεβική στάση, διάταση των φλεβών λόγω οιστρογόνων και αυξημένη πίεση της κάτω κοίλης φλέβας λόγω των ανατομικών συνεπειών της κυήσεως.

Θεραπεία

Η κατάλληλη θεραπεία για την κληρονομική ή την επίκτητη θρομβοφιλία θα πρέπει να ξεκινά μόλις διαγνωστεί η διαταραχή. Η θεραπεία είναι ειδική αναλόγως της κάθε διαταραχής και περιλαμβάνει:

1. φυλλικό οξύ ως συμπλήρωμα για τους ασθενείς με υπερομοκυστιναιμία.

2. προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή σε περιπτώσεις μεμονωμένων ελλείψεων χωρίς ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό θρομβωτικών επιπλοκών.

3. θεραπευτική αντιπηκτική αγωγή σε περιπτώσεις συνδυασμένων θρομβοφιλικών γενετικών ελλειμμάτων.

Εν γένει, η βασική θεραπευτική αντιμετώπιση της θρομβοεμβολικής νόσου στην κύηση, συνίσταται στις εξής παραμέτρους:

  • Προφύλαξη σε ασυμπτωματικές γυναίκες
  • Προφύλαξη σε γυναίκες με ιστορικό θρόμβωσης
  • Θεραπεία οξέος θρομβωτικού επεισοδίου

Κατά βάση, χορηγούνται ηπαρίνες κλασικές και χαμηλού μοριακού βάρους, γιατί δεν περνούν τον πλακούντα και δεν εκκρίνονται στο γάλα. Επίσης, τα κουμαρινικά διαπερνούν τον πλακούντα και προκαλούν εμβρυοπάθεια (4-5%) αν το έμβρυο εκτεθεί στα φάρμακα μεταξύ της 6 και της 7 εβδομάδας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα