Έργα “υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος” χαρακτήρισε τις ΑΠΕ η Κομισιόν
Με τους έκτακτους κανόνες που ανακοινώθηκαν, χρονικής διάρκειας ενός έτους, οι σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα προχωρούν πολύ πιο γρήγορα σε ότι αφορά την αδειοδότησή τους.
- 11 Νοεμβρίου 2022 06:10
Η Κομισιόν παρουσίασε έκτακτους κανόνες για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση.
Με βάση την πρόταση, τα έργα ΑΠΕ θα θεωρούνται υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος, γεγονός που θα επιταχύνει τις διαδικασίες εγκατάστασής τους.
Παράλληλα, η πρόταση ξεκαθαρίζει την κλίμακα των κανόνων προστασίας της φύσης και των οικοσυστημάτων.
Ένα παράδειγμα των νέων κανόνων είναι ότι τα φωτοβολταϊκά έως 50 κιλοβάτ θα εξαιρούνται από την απαίτηση περιβαλλοντικής μελέτης. Αντίστοιχα, γίνεται λόγος για την ανάγκη επιτάχυνσης των μικρών φωτοβολταϊκών και της αυτοκατανάλωσης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τίθεται προθεσμία ενός μήνα για τις άδειες φωτοβολταϊκών που συνοδεύονται από μπαταρία για υφιστάμενα ή μελλοντικά κτήρια.
Παράλληλα, οι αποφάσεις για την επανενεργοδότηση παλαιότερων ανεμογεννητριών θα πρέπει να ολοκληρώνονται εντός έξι μηνών. Επίσης, αναφέρεται ότι εισάγεται απλοποιημένη διαδικασία για τη σύνδεση των έργων αυτών με το δίκτυο όταν η επανενεργοδότηση δεν ξεπερνά ένα 15% αύξησης στη συνολική ισχύ.
Ταυτόχρονα, στις αντλίες θερμότητας εισάγεται μέγιστο τριών μηνών στις αδειοδοτήσεις για κτήρια και βιομηχανίες.
Ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί για ένα έτος μέχρι την υιοθέτηση της νέας κοινοτικής οδηγίας για τις ΑΠΕ.
Σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι έκτακτοι κανόνες θα μπορέσουν να οδηγήσουν στην αντικατάσταση 14 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσα στο επόμενο έτος. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο μισό έλλειμμα (30 δισ. κ.μ.) που αναμένεται να αντιμετωπίσει η ήπειρος το καλοκαίρι του 2023.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις