Τραπεζίτες: Καλύτερα των προσδοκιών τα νέα κόκκινα δάνεια

Τραπεζίτες: Καλύτερα των προσδοκιών τα νέα κόκκινα δάνεια
Αρχείο Getty Images/iStockphoto

Οι εκτιμήσεις των κ.κ. Φ. Καραβία, Π. Μυλωνά και Β. Ψάλτη για την πορεία των κόκκινων δανείων. Τάση περαιτέρω μείωσης παρά τις δυσμενείς συνθήκες.

Την τάση περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων, με αρνητική ή αμυδρή εισροή νέων στο γ΄ τρίμηνο του έτους, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, προδιέγραψαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν μέχρι στιγμής η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις, (ολοκληρώνονται σήμερα με την Τράπεζα Πειραιώς) ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των συστημικών τραπεζών βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 θα υποχωρήσει στο 6% από περίπου 7% στο τέλος του α΄ εξαμήνου.

Άλλωστε και οι τρεις Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Alpha Bank, της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας κ.κ Β. Ψάλτης, Φ. Καραβίας και Π. Μυλωνάς εξέφρασαν την εκτίμησή τους ότι η πορεία των κόκκινων δανείων του εγχώριου πιστωτικού συστήματος εξελίσσεται καλύτερα των αρχικών προσδοκιών.

Καραβίας: χωρίς καθυστερήσεις οι πληρωμές

Ο κ. Καραβίας, μιλώντας τους διεθνείς αναλυτές, τόνισε ότι στο χαρτοφυλάκιο της Eurobank δεν έχουν υπάρξει αξιοσημείωτες καθυστερήσεις στις πληρωμές των δανείων, ενώ γνωστοποίησε και το γεγονός ότι η τράπεζα στρέσαρε όλα τα δανειακά χαρτοφυλάκιά εντός και εκτός Ελλάδος όπου διατηρεί θυγατρικές (Βουλγαρία και Κύπρος). Με βάση τα αποτελέσματα και την ανάλυση δεν προκύπτει καμία ανησυχία για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο όπως και για τα δάνεια που έχουν δώσει οι δύο θυγατρικές.

Ωστόσο, από την ανάλυση προέκυψε ότι το πιο ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο είναι τα στεγαστικά που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. «Πρόκειται για το πιο ευαίσθητο και με βάση την ανάλυση το 50% αυτού θα υποστεί από την αύξηση των επιτοκίων μια επιβάρυνση στο κόστος της τάξης του 20%-25%», τόνισε ο Φ. Καραβίας.

Παράλληλα η ανάλυση ευαισθησίας που έχει πραγματοποιηθεί στο χαρτοφυλάκιο λιανικής της Τράπεζας, ανέδειξε ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης, θα έχει μικρή επίπτωση στα κυμαινόμενα δάνεια (της τάξης του 10% στην μηνιαία δόση) για το 50% των δανείων, ενώ διαχειρίσιμη θεωρείται η επίπτωση και το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο, για το οποίο η επίπτωση εκτιμάται στο 20%-25% της μηνιαίας δόσης, που υπολογίζεται στα 60-70 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση παρακολουθεί το χαρτοφυλάκιο και λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των όποιων επιπτώσεων μέσω αυξημένων προβλέψεων. «Το παρακολουθούμε στενά και εκτιμούμε ότι η όποια επίπτωση είναι διαχειρίσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μυλωνάς: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των κόκκινων δανείων

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς ο οποίος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των διεθνών αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας τόνισε ότι παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και την αβεβαιότητα, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των καθυστερήσεων δανείων άνω των 30 ημερών, υπογραμμίζοντας πως η τράπεζα συνεχίζει την πορεία μείωσης του προβληματικού της χαρτοφυλακίου, διαθέτοντας τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης στην αγορά.

Πιο αναλυτικά, στην Ελλάδα τα «κόκκινα» δάνεια της ΕΤΕ διαμορφώθηκαν σε 1,8 δισ. ευρώ ή 300 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο 5,9% και το δείκτη κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να ανέρχεται στο 83%.

«Ο δείκτης ΜΕΑ διαμορφώθηκε κάτω από τον στόχο που έχουμε θέσει για το τέλος του έτους, καταγράφοντας μείωση κατά περίπου 20 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και περίπου 600 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση», σχολίασε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το κόστος πιστωτικού κινδύνου συνέχισε να κυμαίνεται κοντά στις 70 μ.β., χωρίς ενδείξεις επιδείνωσης από δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Όσον αφορά στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο που, όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς, είναι – από κοινού με αυτό των μικρών επιχειρήσεων – πιο επιρρεπές στην αύξηση των επιτοκίων, η ΕΤΕ εμφανίζει δείκτη θεραπείας πέριξ του 90%.

Ψάλτης: Σημαντικά αποτελέσματα από τα μέτρα που λάβαμε

Προχθές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης τόνισε ότι παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η συνέπεια των πελατών στη διευθέτηση των οφειλών τους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη.

«Τα μέτρα που λάβαμε έχουν ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς παρατηρούμε αποκλιμάκωση στις καθυστερήσεις αυτού του τριμήνου, ενώ τα ποσοστά ανταπόκρισης συνεχίζουν να είναι ενθαρρυντικά», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Βασίλης Ψάλτης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι συνεχίζεται η προσεκτική εξέταση του χαρτοφυλακίου για πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια.

«Το εταιρικό χαρτοφυλάκιο δανείων δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Σε ό, τι αφορά στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, το χαρτοφυλάκιο πελατών (back-book) παραμένει πλήρως αποδοτικό, έχοντας επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα».

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους και κυρίως το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, θα είναι ενδεικτικό για τον αντίκτυπο της τρέχουσας κρίσης στο διαθέσιμο εισόδημα και στην ομαλή αποπληρωμή των δανείων. Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι η προσοχή το 2023 δίδεται στις μικρές επιχειρήσεις και στα ρυθμισμένα δάνεια. Οι δύο αυτές κατηγορίες δανειοληπτών θα πρέπει να διαχειριστούν ταυτόχρονα τον απότομα ανοδικό πληθωρισμό, την αλματώδη αύξηση του κόστους στην ενέργεια και τα επιτόκια που αυξάνονται ραγδαία επίσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα