Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις που σε περιμένουν χωρίς είσοδο την Πέμπτη 10/11

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις που σε περιμένουν χωρίς είσοδο την Πέμπτη 10/11
Konstantinos_Skourletis

Ποικίλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί, αλλά να μην ξοδέψει.

Πέντε ευκαιρίες για να περάσουμε δωρεάν, ευχάριστα και εποικοδομητικά στην Αθήνα, την Πέμπτη 10/11. Ποικίλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί, αλλά να μην ξοδέψει.

«Μαμά, κοίτα, χωρίς χέρια!» – Παρουσίαση του βιβλίου της Έλενας Ακρίτα στο στο βιβλιοπωλείο Books and Life

Διόπτρα

«Μαμά, κοίτα, χωρίς χέρια!» φώναξε το κοριτσάκι κι έπεσε από το ποδήλατο. Σηκώθηκε κι έπεσε ξανά. Μαμά, κοίτα, χωρίς χέρια είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Έλενας Ακρίτα και με αυτόν ακριβώς τον τρόπο πορεύεται. Πέφτει, σηκώνεται, συνεχίζει. Αυτές τις ιστορίες της μοιράζεται με τους αναγνώστες στο βιβλίο, που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στις 19:00 στο βιβλιοπωλείο Books and Life (Σόλωνος 93-95).

Η Έλενα Ακρίτα θα μιλήσει για τις δυσάρεστες αλήθειες που κρύβονται πίσω από τη λάμψη, θα απαντήσει στις ερωτήσεις των αναγνωστών και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.

Μαζί της θα βρίσκεται ο Γιάννης Ξανθούλης για μια απολαυστική συζήτηση με ευθύτητα και χιούμορ, όπως ταιριάζει συχνά στα δύσκολα θέματα.

Στις 19:00 στο βιβλιοπωλείο Books and Life

Accattone (1961): Προβολή της ταινίας του Pier Paolo Pasolini στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Σήμερα στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (28ης Οκτωβρίου 47, Αθήνα 10/11) στις 19.00 θα λάβει χώρα με δωρεάν είσοδο η προβολή του Accattone (1961)

Η ταινία σημαδεύει το ντεμπούτο του μαέστρου Πιέρ Πάολο Παζολίνι ως σκηνοθέτης. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τον ήρωα της ταινίας, Ακατόνε, ο οποίος φυτοζωεί σε μια φτωχογειτονιά της Ρώμης, με τα χρήματα μιας ιερόδουλης, της Μανταλένας. Όταν η γυναίκα καταλήγει στη φυλακή, αυτός τα βρίσκει σκούρα, καθώς προσπαθώντας να τα ξαναβρεί με τη γυναίκα του που ζει μαζί με το παιδί τους στο πατρικό της σπίτι, τελικά καταλήγει διωγμένος και ξυλοκοπημένος. Ο Ακατόνε αποφασίζει να κάνει τον προαγωγό και να βάλει στη θέση της Μανταλένας, τη Στέλλα, μια νέα του γνωριμία. Η κοπέλα όμως δεν είναι φτιαγμένη για τη σκληρή ζωή του πεζοδρομίου και τότε ο Ακατόνε αποφασίζει να βρει κάποια δουλειά, για να μπορέσει να συντηρήσει τον εαυτό του και τη Στέλλα. Όμως δεν αντέχει ούτε μια μέρα τον μόχθο της εργασίας, αφού δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Χωρίς να το ξέρει ότι η αστυνομία τον έχει βάλει στο μάτι, καθώς η Μανταλένα τον έχει καρφώσει από τη φυλακή για μαστροπεία, ο Ακατόνε μπλέκει σε μια μικροληστεία για να τα βγάλει πέρα.

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (28ης Οκτωβρίου 47, Αθήνα στις 19.00

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής “Το Τραγούδι της Γης”

Η έκθεση με τίτλοΤο Τραγούδι της Γης“- που παρουσιάζεται στο Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” και περιλαμβάνει 25 ζωγραφικά έργα των Χρύσα Βέργη, Κώστα Παπανικολάου, Μανώλη Χάρου και Αχιλλέα Χρηστίδη- πραγματεύεται ποικίλα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής Γης και αποτελεί το σημείο συνύπαρξης της σύγχρονης τέχνης και του περιβάλλοντος. Τέσσερις καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τη φύση, άλλοτε εξ’ επαφής, άλλοτε από μνήμης (out of memory) και αναζητούν τους παράγοντες που στοιχειοθετούν το ωραίο. Με λίγα λόγια, εξετάζουν τον τρόπο που βλέπει το μάτι. Η θεματολογία τους περιορίζεται στις σκηνές της υπαίθρου. Λάδια, ακρυλικά και μικτές τεχνικές προσπαθούν να αποδώσουν το σήμερα σύμφωνα με τις εικαστικές τάσεις της εποχής μας αλλά και με διάθεση ποιητική.

Χρησιμοποιούν την παλέτα τους για να εκφράσουν το συναίσθημα, το πάθος και την ένταση. Εμφανείς είναι οι έμμεσοι απόηχοι τόσο από την Βυζαντινή τέχνη όσο και από τα ευρωπαϊκά κινήματα της πρώιμης Αναγέννησης αλλά και του τέλους του 19 ου και των αρχών του 20ου αι., που αποτύπωναν φωτογραφικά και με ρομαντική διάθεση τη Γη, έχοντας ιδιαίτερη προτίμηση στην έλευση του μοντερνισμού, όπου οι καλλιτέχνες επιλέγουν μια πιο ελεύθερη πινελιά και δημιουργούν τοπία με αφηγηματικές ενίοτε τάσεις, απαλλαγμένα από τους κανόνες της φωτογραφικής αποτύπωσης και του ρεαλισμού.

Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”, Σπύρου Μουστακλή 23, 13122 Ίλιον, (Έξοδος 7 από Αττική Οδό, Άγιοι Ανάργυροι-Αχαρναί –Κατεύθυνση προς Ελευσίνα), Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 11:00 – 21:00. Εως 15 Ιανουαρίου 2023, Πληροφορίες: Τηλ.: 21 0232 3163.

Μυστήριο_56 3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030: Διεθνής συνάντηση στην Ελευσίνα αφιερωμένη στους επαγγελματίες του Πολιτισμού

Μια διεθνής συνάντηση αφιερωμένη στους επαγγελματίες του Πολιτισμού με προσκεκλημένους από 13 χώρες, το Μυστήριο_56- 3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030, θα λάβει χώρα από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου στην Ελευσίνα, υπό την επιμέλεια της Κέλλυς Διαπούλη, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ), το X- Bowling Art Center και σε 7 ακόμη χώρους της Ελευσίνας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μια 4ήμερη γιορτή αφιερωμένη στις Τέχνες και τον Πολιτισμό ανοιχτή σε όλους και μια μοναδική ευκαιρία δικτύωσης με τη συμμετοχή θεωρητικών, καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου από το Λίβανο μέχρι τη Δανία, τοπικών και ευρωπαϊκών θεσμικών φορέων, κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Το Μυστήριο_56 3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 επιστρέφει δημιουργώντας καταρχάς έναν φυσικό χώρο συνάντησης για Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου από το Λίβανο, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, την Τσεχία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Πολωνία, τη Σερβία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Δανία, εκπροσώπους ευρωπαϊκών φορέων, καλλιτέχνες, πολιτιστικούς διαχειριστές, θεωρητικούς, θεσμικούς φορείς από Δήμους της Αττικής, την Περιφέρεια, καθώς και για όσους πολίτες ενδιαφέρονται για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας, τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Το πρόγραμμα της Συνάντησης περιλαμβάνει 13 ομάδες εργασίας και ισάριθμα καλλιτεχνικά έργα, που απλώνονται σε όλη την πόλη, καθώς και ανεξάρτητες εκδηλώσεις, περίπατους, gaming και άλλες δράσεις που έχουν δημιουργηθεί μέσα από διαδικασίες συνεργασίας και συνδημιουργίας μεταξύ καλλιτεχνών, διαφορετικών κοινοτήτων στην Ελευσίνα και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Καθ’ όλη, επίσης τη διάρκεια του 4ημέρου, θα πραγματοποιούνται βιωματικές εμπειρίες γνωριμίας με τη φυσιογνωμία και τις κοινότητες της Ελευσίνας, καθώς και συναντήσεις δικτύωσης με τους ίδιους τους προσκεκλημένους της δράσης. Ταυτόχρονα και για πρώτη φορά στο πλαίσιο της Συνάντησης, πρόκειται να πραγματοποιηθεί ο «Ανοιχτός Χώρος», ένας τόπος έμπνευσης, δικτύωσης και προβολής της δραστηριότητας των συμμετεχόντων.

10/11 στις 10.30 – 21.00: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ), Bowling Art Center, Χαριλάου 28, Ελευσίνα

Οι 7 θάνατοι της Αντώνας, της bijoux de kant στη Στέγη

Konstantinos_Skourletis

Στα όρια θεάτρου και οθόνης, πραγματικότητας και εικονικότητας, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον 5ο όροφο από Παρασκευή 11 Νοεμβρίου το video art πρότζεκτ Οι 7 θάνατοι της Αντώνας του σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη, του εικαστικού και σκηνογράφου Κωνσταντίνου Σκουρλέτη και της ομάδας bijoux de kant.

Η Αντώνα, η αντιηρωίδα της Γλυκερίας Μπασδέκη, ερμηνευμένη από την Μπέττυ Βακαλίδου, διατρέχει την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και ανασταίνει την αφομοιωμένη λαϊκότητα του ελληνικού queer στη δημόσια μνήμη και στο ιστορικό σώμα.

10/11 στις 18.00-22.40- Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα