Η διϋπουργική μούγκα και το μέλλον του Δένδια

Οι υπουργοί που βγαίνουν δημόσια να στηρίξου το Μαξίμου δεν ...αυγατίζουν παρά την "ηρωϊκή" συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και πολλές συζητήσεις γίνονται στο εσωτερικό της Ν.Δ

Για την ατζέντα ούτε κουβέντα

Όσοι “πόνταραν” στο ότι η συνέντευξη του πρωθυπουργού θα άλλαζε το κλίμα στην Ν.Δ προφανώς διαψεύστηκαν. Τα στελέχη του κόμματος που “βγαίνουν” για να υπερασπιστούν την κυβερνητική γραμμή συνεχίζουν να μετριούνται “στο ένα χέρι” . Ειδικά από υπουργούς ο Άδωνις με τον Οικονόμου είναι οι μόνοι που “επιμένουν”. Είναι χαρακτηριστικό ότι 7 μέλη του υπουργικού Συμβουλίου βγηκαν και έκαναν δηλώσεις επί άλλων θεμάτων -Σκρέκας, Καραμανλής, Θεοδωρικάκος, Τσιάρας (ούτε αυτός!), Χαρδαλιάς, Παναγιωτόπουλος, Βαρβιτσιώτης. Για υποκλοπές και όλη την σχετική ατζέντα …ούτε κουβέντα.

Raise από τον Άδωνι

Για “20 χρόνια φυλακή” σε όποιον δημοσιοποιήσει προσωπικά δεδομένα έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, διαβλέποντας ότι μάλλον θα είναι ο … αγαπημένος υπουργός στα νέα δημοσιεύματα που πιθανολογούνται για τις υποκλοπές. Κάποιοι εκτίμησαν ότι με όρους πόκερ έκανε “raise” στην προηγούμενη φορά που κάποιο στέλεχος της Ν.Δ μίλησε για φυλακίσεις αν κάποιός δώσει στοιχεία για τις υποκλοπές. Ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη που είχε προειδοποιήσει με 10ετή φυλάκιση όποιον από τους εμπλεκόμενους μιλήσει.

Οι παλιοί ξέρουν

Η εικόνα της κυβέρνησης να βρίσκεται σε κόντρα με επιχειρηματικά συμφέροντα, δημιουργεί άγχος στους περισσότερους βουλευτές της. Όχι όμως σε όλους. Ιδίως στις “παλιές καραβάνες” -που αναζητούν το πολύ μια θητεία ακόμη- η όλη ιστορία θεωρείται ακόμη και διασκεδαστική.

Όπως σχολίαζε ένας εξ’ αυτών, είναι μάλλον αστείο το Μ.Μαξίμου να προσπαθεί να μετατρέψει ένα εσωτερικό πρόβλημα σε θέμα …διεθνές. Μιλώντας για ρώσικα κεφάλαια και κινήσεις αποσταθεροποίησης. Άλλωστε δεν γίνεται να “στήνει” κανείς σενάρια που αφορούν την εξωτερική πολιτική δίχως ο αρμόδιος υπουργός να “είναι στο κόλπο”. Κι ό Νίκος Δένδιας σίγουρα δεν είναι.

Για την ακρίβεια – θα μπορούσαμε να προσθέσουμε- πως ο υπουργός Εσωτερικών, όταν συζητείται πλέον στο εσωτερικό της Ν.Δ οι ανταλλαγές απόψεων δεν αφορούν την σημερινή του ιδιώτητα, αλλά κάποια …μελλοντική.

Τα bulleτάκια

Αναμενόμενο ήταν μέτα την συνέντευξη του πρωθυπουργού και την απάντηση του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη πολλοί να αναζητούν τα θέματα που υπήρξαν “ακανθώδη” στις σχέσεις της κυβέρνησης και του εν λόγω επιχειρηματικού ομίλου. Οι γνώστες των τεκταινομένων στην περιοχή του Πειραιά μιλούν για μια λίστα που έχει τουλάχιστον 4 bullετάκια.

Κεκλεισμένων των θυρών

Έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα τις συνεδριάσεις “κεκλεισμένων των θυρών” στην Βουλή, λόγων των υποκλοπών. Να ξέρετε πάντως πως δεν είναι οι μόνες που διεξάγονται έτσι. “Κλείστή” ήταν και η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στην οποία οι βουλευτές μέλη συζήτησαν χθες τις εξελίξεις στην Ν.Α Μεσόγειο και το Αιγαίο με τους ομολόγους τους του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Απλά το καταγράφουμε…

Στόχος η σημερινή συγκέντρωση

Η μεθόδευση ήταν σαφέστατη: Η κυβέρνηση προσέφυγε με ασφαλιστικά μέτρα κατά της στάσης εργασίας που είχαν κηρύξει οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς, γνωρίζοντας ότι αυτοί καλύπτονται – εναλλακτικά- από την 24ωρη απεργία που έχει κυρήξει η ΓΣΕΕ. Η απόφαση του δικαστηρίου (καμμία έκπληξη εδώ) δικαίωσε την κυβέρνηση, με απόφαση που βγήκε λιγο αργά χθες βράδυ. Άλλωστε έχει φροντίσει γι αυτό ο τελευταίος εργασιακός νόμος που ψήφισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Φαινομενικά η κυβέρνηση δεν κέρδισε κάτι με αυτη της την κίνηση, αφού οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ αντί να κάνουν στάσεις εργασίας υποχρεωτικα θα καταφύγουν στο να απεργήσουν για 24ωρες. Όμως όσοι θα ήθελαν να μετάσχουν στην σημερινή συγκέντρωση, θα δυσκολευτούν να μετακινηθούν. Γιατί αυτός ήταν στην πραγματικότητα ο στόχος. (Πάντως το Μετρό – Γραμμή 1 για όσους θέλουν να πάνε στο Σύνταγμα θα “δουλέψει” απο τις 9.00 ώς στις 17.00).

Η κρητικιά νύφη και οι ηπειρώτες γαμπροί

Στα χέρια της Attica είναι πέρα από την ΑΝΕΚ και το 32% των μετοχών της ΕΤΑΝΑΠ, που κατείχε η χανιώτικη ναυτιλιακή. Η ΕΤΑΝΑΠ εμφιαλώνει το επιτραπέζιο και ανθρακούχο νερό «Σαμαριά» έχοντας ισχυρή παρουσία στην Δ. Κρήτη, στην Αττική αλλά και στη νησιωτική χώρα, με πολύ, μάλιστα, αναταγωνιστικές τιμές όπως αναφέρει η αγορά. Πάντως με βάση πληροφορίες η άλλοτε λαϊκής βάσης εταιρεία με παραγωγική έδρα τον Στύλο Αποκορώνου και έντονη παρουσία στις κρητικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα αποτελούσε ιδανική περίπτωση για “απόβαση” με ανταγωνιστικούς όρους στην Κρήτη και τη νησιωτική χώρα των μεγάλων εμφιαλωτών μερών της Ηπείρου, ΒΙΚΟΣ και Ζαγόρι κι όχι μόνο. ΄’Ηδη, πάντως το Ζαγόρι έχει κάνει, εσχάτως, αισθητή την παρουσία του στην έδρα του νερού “Σαμαριά”, ωστόσο ένας “γάμος” με έναν από τους ηπειρώτες “γαμπρούς” θα ήταν αφορμή περαιτέρω ανάπτυξη με μειωμένα κοστολόγια για τους δυο leader της αγοράς σε περιοχές με δυναμισμό και υψηλές καταναλώσεις.

ΟΤΕ και “πράσινα” διμερή συμβόλαια

Σε διαπραγματεύσεις είναι ο Όμιλος ΟΤΕ για τη σύναψη πράσινων διμερών συμβάσεων (PPAs), δηλαδή συμφωνιών για την προμήθεια “πράσινης” ενέργειας με βάση όσα ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ παρουσιάζοντας το όραμα και τη στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ομίλου. Πάντως, όπως τόνισε ο ΟΤΕ, δεν έχει στο πλάνο ανάπτυξη στον κλάδο ΑΠΕ μια και επικεντρώνεται σε κεφαλαιουχικές επενδύσεις στον “πυρήνα” των δραστηριοτήτων του, τις τηλεπικοινωνίες, δηλαδή οπτικές ίνες, δίκτυα 5G αλλά και βελτίωση των λειτουργιών του.Βέβαια ο κ. Τσαμάζ σχολίασε ότι «οτιδήποτε κάνουμε ή σχεδιάζουμε να κάνουμε, το κοιτάμε μέσα από το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης. Από τις επενδύσεις στα δίκτυα και τις υπηρεσίες μας, μέχρι τα ICT έργα που υλοποιούμε, τους συνεργάτες που επιλέγουμε και την ανάπτυξη των ανθρώπων μας».

Υλοποιώντας πάνω από το 60% των επενδύσεων του κλάδου, όπως είπε, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες κι ένας από τους μεγαλύτερους στη χώρα. Είναι το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ, δημιουργεί περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ είναι παρών με τις υπηρεσίες του στα περισσότερα ελληνικά σπίτια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα