Ιράν: Νέες διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια και στο Κουρδιστάν

Ιράν: Νέες διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια και στο Κουρδιστάν
Διαδήλωση για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί AP Photo/Ariel Schalit

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες υπέρ της ελευθερίας των γυναικών, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε κίνημα κατά του ισλαμικού καθεστώτος. Παράλληλα, η καταστολή συνεχίζεται με περισσότερη βία.

Νέες διαδηλώσεις ξέσπασαν την Κυριακή (06/11) σε πανεπιστήμια στο Ιράν και σε κουρδικές περιοχές στα βορειοδυτικά της χώρας, με το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος να μην δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης παρά την καταστολή.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της νεαρής Κούρδισσας ιρανικής καταγωγής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, έχουν εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κύμα διαμαρτυρίας στη χώρα μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Με την πάροδο των ημερών, οι διαδηλώσεις υπέρ της ελευθερίας των γυναικών έχουν μετατραπεί σε κίνημα κατά του ισλαμικού καθεστώτος, με τις διαδηλώσεις να εξαπλώνονται στους δρόμους, στα πανεπιστήμια, ακόμη και στα σχολεία, παρά την καταστολή, ο απολογισμός της οποίας πλησιάζει τους 200 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση μιας ΜΚΟ που έχει την έδρα της εκτός του Ιράν.

Σύμφωνα με την οργάνωση για τα δικαιώματα των Κούρδων του Ιράν, Hengaw, που έχει την έδρα της στη Νορβηγία, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σήμερα στην πόλη Μαριβάν του Κουρδιστάν, τραυματίζοντας 35 ανθρώπους. Ο απολογισμός αυτός δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί επί του παρόντος.

Διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μετά τον θάνατο στην Τεχεράνη μιας Κούρδισσας φοιτήτριας από τη Μαριβάν, της Νασρίν Γαντρί, η οποία, σύμφωνα με τη Hengaw, υπέκυψε στα τραύματά της το Σάββατο αφότου χτυπήθηκε στο κεφάλι από την αστυνομία.

Ιράν και μαντίλα: Μια σύντομη ιστορία

Εντάσεις στο Κουρδιστάν

Σύμφωνα με την Hengaw, η ταφή της νεαρής Ναρσίν έγινε το ξημέρωμα χωρίς τελετή, έπειτα από επιμονή των αρχών οι οποίες φοβούνταν μήπως σημειωθούν ταραχές.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν διαδηλωτές να πετούν πέτρες σε κυβερνητικά κτίρια, να καίνε τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Κάτοικοι, ανάμεσά τους γυναίκες που δεν φορούσαν μαντίλα, έκαναν πορεία στους δρόμους.

Οι αρχές έστειλαν ενισχύσεις και πυροβολισμοί ακούστηκαν στην πόλη μόλις βράδιασε, πρόσθεσε η Hengaw.

Η κατάσταση στο Κουρδιστάν είναι ιδιαίτερα τεταμένη μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, η οποία καταγόταν από την πόλη Σαγέζ, που βρίσκεται σε αυτή την επαρχία.

Η 22χρονη πέθανε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη, την οποία επισκεπτόταν εκείνες τις ημέρες, από την αστυνομία ηθών που την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο κώδικας αυτός επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν μαντίλα όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο.

Τα πανεπιστήμια έχουν γίνει μια από τις κύριες εστίες διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), με έδρα τη Νορβηγία, φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Σαρίφ της Τεχεράνης πραγματοποίησαν σήμερα καθιστικές διαμαρτυρίες σε ένδειξη υποστήριξης άλλων φοιτητών που συνελήφθησαν.

Στο πανεπιστήμιο της Μπαμπόλ, στο βορειοανατολικό Ιράν, φοιτητές διέλυσαν εμπόδια που, σύμφωνα με τον νόμο, χωρίζουν άνδρες και γυναίκες στην καφετέρια, ανέφερε η οργάνωση IHR.

Στην καταστολή των διαδηλώσεων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 186 άνθρωποι από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε το Σάββατο στη δημοσιότητα η IHR.

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, 118 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης σε ένα άλλο κίνημα διαμαρτυρίας στην πόλη Ζαχεντάν της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, που ξέσπασε στις 30 Σεπτεμβρίου μετά τον βιασμό μιας νεαρής κοπέλας από αστυνομικό.

Η φτωχή αυτή περιοχή του νοτιοανατολικού Ιράν κατοικείται από τη μειονότητα των Μπαλούχων, οι οποίοι ακολουθούν ως επί το πλείστον το σουνιτικό Ισλάμ και όχι τον σιιτισμό που επικρατεί στο Ιράν, και αισθάνονται ότι είναι θύματα διακρίσεων.

Σε μια νέα έξαρση βίας στην επαρχία αυτή, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν διαδηλωτές στην πόλη Χας, κοντά στη Ζαχεντάν, την Παρασκευή, ανέφεραν ΜΚΟ.

Δέκα άνθρωποι μπορεί να έχουν σκοτωθεί και δεκάδες άλλοι να έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι πυροβόλησαν διαδηλωτές από τις στέγες κτιρίων.

Η οργάνωση IHR έκανε λόγο για 16 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από πυρά στην Χας μετά την προσευχή της Παρασκευής.

“Περισσότερη βία”

“Οι Ιρανοί συνεχίζουν να κατεβαίνουν στους δρόμους και είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ να προκαλέσουν θεμελιώδεις αλλαγές”, δήλωσε ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, ο Μαχμούντ Αμιρί-Μογαντάμ. “Η απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι περισσότερη βία”, πρόσθεσε.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε όλο το Ιράν από την έναρξη του κινήματος, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ακτιβιστές και διασημότητες, σύμφωνα με τις ΜΚΟ. Σύμφωνα με την οργάνωση IHR, “δεκάδες” άνθρωποι που συνελήφθησαν κατηγορούνται για εγκλήματα που επισύρουν την εσχάτη των ποινών.

Η τύχη του Χοσεΐν Ροναγί, ακτιβιστή της ελευθερίας της έκφρασης και συνεργάτη της Wall Street Journal, που συνελήφθη τον Σεπτέμβριο, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι ο ακτιβιστής πραγματοποιούσε απεργία πείνας στη φυλακή Εβίν στην Τεχεράνη.

Ο πατέρας του ακτιβιστή, ‘Αχμαντ, νοσηλευόταν στην εντατική μετά το έμφραγμα που υπέστη κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κοντά στη φυλακή, ανακοίνωσε στο Twitter ο Χασάν, ο αδελφός του Χοσεΐν Ροναγί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα