Ο Σωματοφύλακας Άδωνις και η Μισητή Ολλανδέζα

Στο Μαξίμου κοιτάζουν δεξιά κι αριστερά για να δουν από πού θα τους έρθει το επόμενο "χαστούκι" για τις υποκλοπές, αναθεματίζοντας την Ολλανδή ευρωβουλευτή της PEGA. Ο Άδωνις καταγράφεται ως ο μόνος υπουργός που στήριξε Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο.

Από πού θα τους έρθει

Πρέπει – λογικά- μετά από… μια PEGA, τρία δημοσιεύματα και μια λίστα να το «χώνεψαν» στο Μαξίμου ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν «θάβεται». Θα φανεί άλλωστε αυτό και στην σημερινή – έκτακτη- τηλεοπτική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δελτίο του Aντέννα.

Το ότι θα υπάρξει συνέχεια το γνωρίζουν. Όχι όμως και… από πού θα έρθει αυτή η συνέχεια. Ίσως αυτό να είναι και το πλέον κομβικό. Γιατί αναλόγως από «που θα σκάσει» η επόμενη αναφορά στην υπόθεση θα φανεί που πάει το πράγμα και θα προσαρμοστεί αναλόγως η κυβερνητική τακτική. Ένα ακόμη δημοσίευμα είναι μάλλον το καλύτερο σενάριο…

Μόνος “σωματοφύλακας” ο Άδωνις

Για την ώρα πάντως ο μόνος υπουργός που βγήκε δημόσια να υπερασπιστεί τον πρωθυπουργό για τις υποκλοπές ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης. Με την περίφημη δήλωσή του: «Δεν είχε άλλη δουλειά ο Μητσοτάκης από το να ακούει στο τηλέφωνο τι λέει η Ευγενία». Θυμίζει κάπως τις γαλάζιες διαρροές που είχαμε το καλοκαίρι, τότε που εκφράζονταν η απορία «τι τον νοιάζει τον Μητσοτάκη τι λέει ο Ανδρουλάκης με τους τομεάρχες του»…

Υπάρχει βεβαίως και η διαρροή του Νίκου Δένδια, αλλά στήριξη δεν την λες. Το μόνο που στην πραγματικότητα μάθαμε από τον υπουργό Οικονομικών είναι πως ελέγχεται πολύ καλά το κινητό του, για όποιον έχει κακόβουλες προθέσεις.

Κάποιος πάλι θα μπορούσε να πει πως τα όσα – εγκωμιαστικά – είπε χθες για την κυβέρνηση ο αμερικανός πρεσβευτής Τζώρτζ Τσούνης, στην τηλεοπτική συνέντευξή του στον Αντέννα, άξιζαν όσο 10 δηλώσεις στήριξης από υπουργούς.

“Υπουργοί και κυρίες”

Εκβιασμοί, «υπουργοί και κυρίες» κι όλα αυτά με φόντο την Λάρισα. Κάπως έτσι θα είναι (ή και έτσι) θα είναι η συνέχεια των δημοσιευμάτων του Documento για το θέμα των υποκλοπών, όπως την περιέγραψε τουλάχιστον ο εκδότης του Κώστας Βαξεβάνης. Σε συνέντευξή του στο Κόκκινο μίλησε για υποκλοπές που συνδέονταν με «πρακτικές εκβιασμών» και για παρακολούθηση υπουργού «με μια κυρία που σχετίζεται μαζί του».

Επίσης αναφέρθηκε σε πληροφορία που διαθέτει η εφημερίδα σχετικά με έναν υπουργού που «κατά την διάρκεια ταξιδιού από την Αθήνα στην Λάρισα για μια δουλειά που δεν ήταν αφενός νόμιμη και τόσο εγκεκριμένη από το Μαξίμου δεχθηκε τηλεφώνημα που του έλεγαν ξέρουμε που πάς και τι πάς να πάρεις στην βαλίτσα, γύρνα πίσω». Για να δούμε…

Η “μισητή Ολλανδέζα”

Στο πιο μισητό πρόσωπο για την κυβέρνηση φαίνεται να έχει αναχθεί η Ολλανδή ευρωβουλεύτρια Σοφί ιντ Βέλντ παρότι η Επιτροπή PEGA της οποίας είναι μέλος έχει φύγει εδώ και μέρες από την Ελλάδα. Ήταν βεβαίως επικριτική για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάπως περισσότερο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Γέροεν Λένερς, όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό που να δικαιολογεί μια τέτοια αντιπάθεια.

Το σημείο της δήλωσής της που φαίνεται να … «πείραξε» πολύ, ήταν η αναφορά της για σχέσεις ανάμεσα στον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα του Μαξίμου Γρηγόρη Δημητριάδη και τον διεκδικητή της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Δεκέμβρη, Ανδρέα Λοβέρδο. Μάλιστα εκφράστηκαν πολλές σχετικά με το πώς γνωρίζει κάτι τέτοιο. Αν και η πραγματική απορία θα έπρεπε να είναι πώς ένα τέτοιο στοιχείο (που από πουθενά δεν διαψεύστηκε) δεν έχει συζητηθεί περισσότερο.

Το στενό μαρκάρισμα της ευρωβουλεύτριας φαίνεται ότι έχει αναλάβει προσωπικά η Ελίζα Βόζενμπεργκ. Ίσως έτσι προσπαθεί να … εξιλεωθεί κάπως για την δημόσια θέση που πήρε η επιτροπή PEGA, η οποία της «χρεώνεται» από το κόμμα της.

Follow the money

Όπως υποστήριζε σε συζήτηση γνώστης των πραγμάτων, το λογισμικό Predator αποτελεί αιχμή της τεχνολογίας. Είναι δύσκολα ανιχνεύσιμο, εξαιρετικά αποτελεσματικό, λειτουργεί από πολύ μεγάλες αποστάσεις, δεν εντοπίζεται το κέντρο του. Έχει όμως κι ένα ελάττωμα: Είναι πολύ ακριβό.

Πράγμα που σημαίνει πως ένα κονδύλιο που αφορά την χρήση του είναι πολύ δύσκολο να κρυφτεί. Ακόμη και όταν συμπεριληφθεί σε απόρρητες δαπάνες, μπορεί να βρεθεί. Αν δεν βρεθεί, τότε πρέπει να αναζητηθεί ποια ήταν η πηγή της χρηματοδότησης. Σε κάθε περίπτωση είναι επιβεβλημένος ο κανόνας «follow the money».

Κακή μέρα διάλεξε

Πολύ κακή μέρα διάλεξε ο Κώστας Τασούλας να διοργανώσει στην Βουλή την συνεδρίαση της Ομάδας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, όπου θα μετάσχουν εκπρόσωποι 40 και πλέον κοινοβουλίων. Συμπίπτει με βλέπετε την 9η Νοεμβρίου, την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα.

Όχι απλά δεν θα μπορέσουν να προσεγγίσουν εύκολα το κοινοβούλιο οι «ΝΑΤΟϊκοί», αλλά το κέντρο της Αθήνας θα είναι γεμάτο με πορείες και διαδηλώσεις. Πιθανότατα με πολύ κόσμο αλλά και μπόλικες …κόκκινες σημαίες, αφού το ΠΑΜΕ κάνει αισθητή την παρουσία του συνήθως σε κάτι τέτοια. Όχι και η καλύτερη εικόνα για μια κυβέρνηση που παρουσιάζει την χώρα ως τμήμα των «προθύμων» της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα