Κυβέρνηση: Σε αναζήτηση αντιδότου στην ακρίβεια – Η “συνταγή” τριών σημείων
Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου, μετά και την Eurostat, που έδειξε μια σχετική επιβράδυνση της αύξησης των τιμών.
- 07 Νοεμβρίου 2022 06:39
Το θέμα των υποκλοπών με τα απόνερα σε ποδόσφαιρο και στις εσωτερικές ισορροπίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο μπορεί να κυριαρχούν στην δημόσια ατζέντα, ωστόσο η οικονομία και ειδικά το θέμα των τιμών είναι το κεντρικό.
Άλλωστε, όπως κατέγραψε νέα δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open, ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην οικονομία εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες. Ειδικότερα, η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες σε ποσοστό 51,9%.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση ανάλυση του Ινστιτούτου Bruegel κάθε πληθυσμιακή ομάδα, ανάλογα και με το πορτοφόλι του νοικοκυριού βιώνει διαφορετικά τον πληθωρισμό, πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Ειδικότερα για την Ελλάδα, το Bruegel εκτιμά σε έρευνα που δημοσίευσε στις 26 Οκτωβρίου ότι ο πληθωρισμός για το φτωχότερο 20% των νοικοκυριών ανήλθε στο 14,59% ενώ για το πλουσιότερο 20% στο 11,56%. Στην Ισπανία, αντίθετα, ο πληθωρισμός έχει επιφέρει ισοδύναμο πλήγμα στα φτωχότερα και πλουσιότερα νοικοκυριά, στο 7,95%. Μεγαλύτερη παρουσιάζεται η ανισότητα όσον αφορά τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στην Ιταλία, όπου το φτωχότερο 20% είναι αντιμέτωπο με πληθωρισμό 14,1% και το πλουσιότερο 9,03%. Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος πληθωρισμού της Ευρωζώνης για το μήνα Οκτώβριο έφτασε το 10,7%, ενώ στην Ελλάδα το 9,8%.
Ήδη, στα τρόφιμα, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τρέχει με 13,5%, κατά μια και μισή ποσοστιαία μονάδα παραπάνω από τον μέσο όρο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, καθιστώντας την καθημερινότητα ιδιαίτερα δύσκολη για τους εργαζόμενους. Ειδικά, στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά καταγράφονται αυξήσεις που φτάνουν το 18,4% σε ψωμί και δημητριακά, 17,6% σε κρέατα (γενικά), 4,2% σε ψάρια (γενικά), 23,3% σε γαλακτοκομικά και αυγά, 17% σε έλαια και λίπη, 8,7% σε λαχανικά (γενικά), 6,2% σε ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά παγωτά, 12,6% σε λοιπά τρόφιμα, 14,3% σε καφέ-κακάο-τσάι, 4,7% σε μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Την Πέμπτη πάντως αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα δεοδμένα για τις τιμές από την ΕΛΣΤΑΤ, μετά και τα στοιχεία που έδωσε η Eurostat που έδειξε επιβράδυνση της… αύξησης με το ποσοστό του πληθωρισμού να είναι στο 9,8%
Στο φόντο αυτό Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης έχουν επωμιστεί να φέρουν σε πέρας μια πρωτοβουλία που θα λειάνει τις επιπτώσεις της ακρίβειας και θα δώσει πολιτικές ανάσες στην κυβέρνηση. Ο λόγος για το “καλάθι του νοικοκυριού”, που μαζί με τις κινήσεις στο μέτωπο των επιδοτήσεων στην ενέργεια αλλά και τα στοχευμένα μέτρα που λαμβάνει το Υπ. Οικονομικών για τις εισοδηματικές ενισχύσεις αποτελούν τη συνταγή “τριών σημείων” της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, που το οικονομικό επιτελείο θα “φρενάρει” μεσοσταθμικά για το 2022 στο 10%.
Το “καλάθι του νοικοκυριού”
Στο μέτωπο του “καλαθιού” την Τετάρτη αναμένεται νέα Υπουργική Απόφαση, όπου θα υπάρξουν επιμέρους αλλαγές στο πλαίσιο ενώ επίκειται και μια σειρά επαφών με τη βιομηχανία και τους προμηθευτές. Βασικό “όπλο” της κυβέρνησης είναι το ότι με την πρωτοβουλία της τονώνεται, (προς ώρας τουλάχιστον) η ζήτηση που αποτελεί μια από τις παραμέτρους στους σχετικούς αλγόριθμους για το σχεδιασμό προσφορών από τις αλυσίδες.
“Μιλάω και με τη βιομηχανία διαρκώς, για να δούμε και στα επώνυμα προϊόντα πόσο μεγαλύτερες προσφορές μπορούν να γίνουν με το καλάθι του νοικοκυριού και την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα” ανέφερε πριν λίγες μέρες ο κ. Γεωργιάδης. Στο μεταξύ ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης σε συνέντευξή, του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα υπογράμμισε ότι έρχονται αλλαγές στην σήμανση και ετοιμάζεται «ειδικό καλάθι». Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι είναι ένα από τα κυβερνητικά μέτρα για την στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και πως στο “καλάθι” είναι τα πιο οικονομικά προϊόντα των σούπερ μάρκετ, ενώ υποστήριξε πως ανέρχεται σε πάνω από 100% η αύξηση των πωλήσεων τις τελευταίες ημέρες στα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» κάθε αλυσίδας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά όχι μόνο για τα προϊόντα στο «καλάθι» αλλά και για τα υπόλοιπα προϊόντα για κρούσματα αισχροκέρδειας, ενώ κάλεσε τους πολίτες να κάνουν έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis, πριν κάνουν τα ψώνια τους.
Απαντώντας σε ερωτήματα, ο κ. Παπαθανάσης, διευκρίνισε πως θα υπάρξει τροποποίηση στην σήμανση, ώστε να είναι πιο εμφανή τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» κάθε αλυσίδας, ενώ θα υπάρχει σήμανση με όλα τα προϊόντα του «καλαθιού» στην είσοδο κάθε καταστήματος.
Ακόμη, σημείωσε πως θα υπάρξει «καλάθι» με προϊόντα για άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως ανέφερε, ενώ υποστήριξε πως πλέον στα «καλάθια» κάθε αλυσίδας, τα προϊόντα είναι μοιρασμένα 50%-50% σε ιδιωτικής ετικέτας και επώνυμα αγαθά.
Την ίδια ώρα, σημαντικές μειώσεις τιμών σε μια σειρά από προϊόντα φαίνεται, σύμφωνα με τον Γιάννη Δοξαρά, υπεύθυνο της πλατφόρμας e-katanalotis, στην εκπομπή Τώρα Μαζί του Open TV.
“Το e-katanalotis υπάρχει τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Μαζεύουμε καθημερινά τις τιμές από 1300 είδη από 13 αλυσίδες σούπερ μάρκετ καθημερινά. Το e-katanalotis δεν υπάρχει σε άλλη χώρα της Ευρώπης, εκιναι το πρώτο παρατηρητήριο αγοράς” σημείωσε ο Γιάννης Δοξαράς.
Ερωτώμενος αν υπάρχουν ενδείξεις ώστε να περιοριστεί η ακρίβεια, απάντησε ότι: “Ξεκίνησε το καλάθι με 850 προϊόντα και τώρα έχει πέσει στα 700, οπότε το καλάθι τι έκανε; Κανονικοποίησε τις λίστες, ξεκίνησε λίστες με πολύ μεγάλη ποσόστωση σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ τώρα έχει περιοριστεί η ποσόστωση στο 60%, τα σούπερ μάρκετ έκαναν αλλαγές στη λίστα και είχαμε πολύ μεγάλη μείωση τιμών. Η λίστα θα είναι σταθερή, κάθε Τετάρτη καταθέτουν τη λίστα, τα προϊόντα δεν πρέπει να αλλάζουν, και τα σούπερ μάρκετ έχουν μόνο τη δυνατότητα να μειώνουν τιμές. Έχουμε πάρει μειώσεις τιμών σε περισσότερα από 100 προϊόντα μέσα σε τρεις ημέρες”.
Ενέργεια
Στο μέτωπο της ενέργειας, όπου για σήμερα στην χονδρική αγορά καταγράφεται άνοδος σχεδόν 40%, με την τιμή να ξεπερνά τα 200 ευρώ/MWh, στα 205,86 ευρώ/MWh, η κυβέρνηση ποντάρει στο “γέμισμα” του κουμπαρά του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μέσα από τις έκτακτες φορολογήσεις στον κλάδο ενέργειας. Μετά την ηλεκτροπαραγωγή, όπου ήδη εξεδόθη η σχετική Απόφαση έπεται νομοθετική παρέμβαση για το “κούρεμα” τυχόν υπερκερδών στους παρόχους για τους μήνες κατά τους οποίους λειτουργεί ο μηχανισμός με τα ανώτατα όρια στην παραγωγή, αλλά και και η επιβολή έκτακτης φορολογίας στα διυλιστήρια, στη βάση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Ο στόχος είναι, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η “προίκα” του ΤΕΜ, από όπου προέρχονται, κυρίως, οι ενεργειακές επιδοτήσεις να φτάσει φέτος τα 3 δισεκ. ευρώ.
Επιταγές “ακρίβειας”
Τρίτος πυλώνας για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ακρίβειας είναι η ολοκλήρωση της υλοποίησης των ήδη ψηφισμένων μέτρων στοχευμένης στήριξης σε ευάλωτες ομάδες. Έτσι, πριν τα Χριστούγεννα σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην καταβολή του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος των 250 ευρώ στην πλειοψηφία των δικαιούχων οι οποίοι ανέρχονται συνολικά σε 2,3 εκατομμύρια.
Επίσης προβλέπεται η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για τον Δεκέμβριο στις οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού.
Ωστόσο στο τραπέζι, όπως επανειλημμένα, έχει τονιστεί δεν υπάρχει το ενδεχόμενο μειώσεων έμμεσων φόρων, που είναι και μια από τις αιτίες της ακρίβειας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις