Παρέμβαση Ντογιάκου για τις παρακολουθήσεις που καταγγέλλονται στο Documento

Παρέμβαση Ντογιάκου για τις παρακολουθήσεις που καταγγέλλονται στο Documento
Ο Ισίδωρος Ντογιάκος Eurokinissi

Παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Ντογιάκου για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που καταγγέλλονται στην εφημερίδα Documento.

Να καταθέσει σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδα Documento για τις υποκλοπές, όπου εμφανίζονται σειρά ονομάτων, μεταξύ των οποίων και υπουργοί της κυβέρνησης και άλλα πρόσωπα, καλείται ο Κ. Βαξεβάνης.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος σύμφωνα με πληροφορίες, διέταξε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, να διενεργήσει σχετική προκαταρκτική εξέταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Βαξεβάνης ήδη έχει κληθεί από την προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης Αγγελική Τριανταφύλλου, για να καταθέσει.

Ωστόσο, ο εκδότης φαίνεται πως αρνήθηκε, δηλώνοντας ότι θα επισκεφθεί την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να βρεθεί ενώπιον του Ις. Ντογιάκου.

Η εβδομάδα των υποκλοπών

Η λίστα προσώπων υπό παρακολούθηση, που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento, κρίνεται από την ίδια την κυβέρνηση ως ένα θέμα που πρέπει να διερευνηθεί. Μια και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επισημαίνει στην απαντητική ανακοίνωση του πως τα στοιχεία αυτά «χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη». Δηλαδή η ίδια η κυβέρνηση αποδίδει στο δημοσίευμα την ιδιότητα μίας ακόμη πλευράς της υπόθεσης των υποκλοπών που οφείλει να διαλευκανθεί.

Έτσι με τον τρόπο αυτό κλείνει μία εβδομάδα όπου το θέμα του σκανδάλου των υποκλοπών όχι απλά κυριάρχησε αλλά έφερε στο επίκεντρο το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Το περιβάλλον του πρωθυπουργού αναδείχθηκε ως το «κέντρο» γύρω από το οποίο όλα γυρίζουν.

Θυμίζουμε ότι η εβδομάδα αυτή ξεκίνησε με δημοσιεύματα σε δύο έντυπα παραδοσιακά και κάθε άλλο παρά με αντικυβερνητικό πρόσημο: Το Βήμα και τα Νέα. Εκεί αναφέρονταν ότι γίνονται παρακολουθήσεις κυβερνητικών στελεχών από το Μέγαρο Μαξίμου ενώ παράλληλα φωτογραφίζονταν ως υπεύθυνος για την έλευση και παραμονή του λογισμικού Predator στην Ελλάδα ο πρώην γενικός γραμματέας και ανιψιός του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στην συνέχεια υπήρξε ο μαραθώνιος επαφών της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά την χρήση παράνομων λογισμικών παρακολουθήσεων από την οποία …έλαμψε δια της απουσίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ίδιο συνέβη με όλους τους κομβικούς παράγοντες για τη διερεύνηση της υπόθεσης όπως οι διοικητές της ΕΥΠ και ο παραιτημένος γ.γραμματέας του Μαξίμου.

Η εκπροσώπηση της κυβέρνησης από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη πρόσθεσε νέα ερωτηματικά στην υπόθεση. Ιδίως από την στιγμή που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο δηλώνοντας πως η κυβέρνηση θα «επαναξιολογήσει» την επαναφορά της δυνατότητας των παρακολουθούμενων να ενημερώνονται για τους λόγους που παρακολουθήθηκαν. Άποψη που μέχρι πρότινος αρνούνταν εμφατικά.

Τέλος την Παρασκευή στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Επιτροπή PEGA «τοποθέτησε» την Ελλάδα στην «γκρίζα ζώνη» ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε που λειτουργούν με κανόνες δημοκρατίας και διαφάνειας και αυτές στις οποίες έχουν καταγραφεί «καθεστωτικά» φαινόμενα, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Μάλιστα η κυβέρνηση δέχθηκε σαφέστατη παραίνεση σχετικά με το ότι οφείλει να έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα των παρακολουθήσεων πριν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα