Ξαναχτίζοντας τις ακρωτηριασμένες ζωές των κατοίκων της Γάζας

Ξαναχτίζοντας τις ακρωτηριασμένες ζωές των κατοίκων της Γάζας
Ξαναχτίζοντας τις ακρωτηριασμένες ζωές των κατοίκων της Γάζας MSF/ABED MQAYYAD

Η εμπειρία ενός εργοθεραπευτή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πολύπαθη Γάζα.

Στη Γάζα, αμείλικτοι κύκλοι βίας έχουν αφήσει πολλούς ανθρώπους με σωματικές βλάβες και αναπηρίες, όπως ακρωτηριασμένα άκρα. Σε μια περιοχή με υψηλά ποσοστά φτώχειας και ασφυκτικό αποκλεισμό, οι κάτοικοι της Γάζας που ζουν με κάποια αναπηρία συχνά αγωνίζονται να ανακτήσουν την κινητικότητά τους και να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Στα νοσοκομεία και τις κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλη τη Γάζα, εργοθεραπευτές, όπως ο Yousef Alwikhery, βοηθούν τραυματισμένους ασθενείς στον μακρύ δρόμο προς την ανάρρωση. Με ένα μόνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης για εργοθεραπευτές στη Λωρίδα της Γάζας, οι δεξιότητές τους έχουν μεγάλη ζήτηση. Ο Yousef μοιράζεται τις εμπειρίες του με τους ασθενείς του με στόχο να τους βοηθήσει να επιτύχουν μια ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή.

«Ονομάζομαι Yousef Alwikhery και είμαι εργοθεραπευτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νοσοκομείο Al-Awda στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Η εργοθεραπεία δεν είναι ένας ευρέως γνωστός ή κατανοητός τομέας πρακτικής στο ιατρικό σύστημα της Γάζας, αλλά νομίζω ότι η προσέγγιση του επαγγέλματος που στόχο έχει την επανένταξη των ασθενών στην «κανονική» ζωή είναι πραγματικά απαραίτητη στη Γάζα. Πολλοί από τους ασθενείς μου έχουν υποστεί τραυματισμούς σε μία από τις πολλές πρόσφατες κλιμακώσεις βίας.

Ξαναχτίζοντας τις ακρωτηριασμένες ζωές των κατοίκων της Γάζας MSF/Ola Bardawil

 

Η άσκηση της εργοθεραπείας εδώ μπορεί να περιλαμβάνει την παροχή βοήθειας στους ασθενείς ώστε να μάθουν πάλι να ντύνονται μετά τον ακρωτηριασμό ενός άκρου ή να ανακτήσουν τις κινητικές τους δεξιότητες, ώστε να μπορούν να επανενταχθούν στο εργασιακό περιβάλλον.

Η εργοθεραπεία ακολουθεί μια δημιουργική, καινοτόμο προσέγγιση για να βοηθήσει τους ασθενείς να επανενταχθούν. Η δουλειά μου γίνεται πιο δύσκολη από το γεγονός ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον αποκλεισμό, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να φύγω εκτός Γάζας για να εκπαιδευτώ περισσότερο ή να αποκτήσω τον απαραίτητο εξοπλισμό. Για παράδειγμα, συχνά φτιάχνω και τοποθετώ νάρθηκες και άλλoυς ιατρικούς εξοπλισμούς για τους ασθενείς μου. Μερικοί μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου, άλλοι μπορεί να βοηθήσουν έναν ασθενή με ακρωτηριασμένο άκρο να πιάσει οικιακά αντικείμενα όπως μια οδοντόβουρτσα ή μια σκούπα. Συνήθως, οι εργοθεραπευτές χρησιμοποιούν μια συσκευή υδρόλουτρου που θερμαίνει πλαστικά φύλλα πριν τα διαμορφώσει σε βοηθητικές συσκευές. Χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος για να εισαχθεί μία τέτοια συσκευή στη Γάζα· ενώ περίμενα να φτάσει, χρησιμοποιούσα στεγνωτήρα μαλλιών και βραστήρα νερού.

Ξαναχτίζοντας τις ακρωτηριασμένες ζωές των κατοίκων της Γάζας MSF/Emanuele Montobbio

 

Ως εργοθεραπευτές, γινόμαστε πραγματικά μέρος της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ασθενών μας – μια πτυχή της δουλειάς μας η οποία δεν είναι ευρέως γνωστή. Εδώ στο νοσοκομείο Al-Awda, δουλεύω με ασθενείς από τη στιγμή της άφιξή τους στον θάλαμο νοσηλείας, μέχρι το εξιτήριό τους. Περνάμε πολύ χρόνο με τους ασθενείς μας και τις οικογένειές τους, βοηθώντας τους να προσαρμοστούν στη νέα τους πραγματικότητα.

Μία από τις κύριες ευθύνες μας είναι να βρούμε τρόπους για να ανακτήσουν οι ασθενείς την ανεξαρτησία τους – κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ψυχική τους υγεία. Η αδυναμία να κάνουν μπάνιο ή να πάνε μόνοι τους στην τουαλέτα μπορεί να έχει σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες. Βοηθάμε τους ασθενείς να μάθουν να κάνουν αυτές τις δουλειές αυτόνομα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ευτυχισμένοι είναι οι ασθενείς όταν τους γλιτώνεις από την αμηχανία να πρέπει να ζητήσουν από ένα μέλος της οικογένειας να τους βοηθήσει στην τουαλέτα. Αυτό το μέρος της δουλειάς μου – όταν αυξάνουμε την ανεξαρτησία ενός ασθενούς – έχει φέρει μερικές από τις καλύτερες και πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου.

Ένας από τους ασθενείς μου ήταν ένας 32χρονος άνδρας, ο Ahmad (δεν πρόκειται για το πραγματικό του όνομα). Το δεξί χέρι του Ahmad είχε ακρωτηριαστεί μετά τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης της βίας στη Γάζα τον Μάιο του 2021.

Ξαναχτίζοντας τις ακρωτηριασμένες ζωές των κατοίκων της Γάζας MSF/Emanuele Montobbio

 

Ο ακρωτηριασμός του βασικού του χεριού είχε επηρεάσει την ικανότητά του να βρει εργασία ως κομμωτής και είχε επηρεάσει την ικανότητά του να πραγματοποιεί καθημερινές δραστηριότητες όπως το φαγητό, το ντύσιμο και το μπάνιο. Αυτό είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογική του κατάσταση.

Συνεργαστήκαμε για έξι μήνες, βελτιώνοντας σταδιακά την ικανότητά του να κάνει καθημερινές δραστηριότητες αυτόνομα, γεγονός που βοήθησε στη βελτίωση της ψυχικής του υγείας και προοπτικής. Ανέλαβε επίσης ηγετικό ρόλο με άλλους ασθενείς που συνάντησε, δημιουργώντας ένα δίκτυο φίλων και ενθαρρύνοντάς τους να παρακολουθούν τακτικά τις συνεδρίες θεραπείας τους. Η ζωντανή προσωπικότητά του και η θετική του προσέγγιση στη ζωή με ενέπνευσαν: παρά το σχετικά νεαρό της ηλικίας του και την άσχημη οικονομική του κατάσταση, ο Ahmad μπορούσε ακόμα να είναι αισιόδοξος, να γελάει και να αστειεύεται με τους φίλους του.

Αν και η εργοθεραπεία δεν είναι πολύ ορατή ή καλά κατανοητή στη Γάζα, μπορώ να δω από τη δουλειά μου πόσο θετικό αντίκτυπο μπορούμε να έχουμε – τόσο εδώ όσο και σε άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο. Για μένα, δεν είναι μόνο ένα επάγγελμα. Αισθάνομαι παθιασμένος με την εργοθεραπεία, καθώς πιστεύω ότι παίζει σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή και να συμμετάσχουν στη ζωή της κοινότητάς τους».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα