Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν κυρίως την κοινωνική και οικονομική πολιτική, την παιδεία και την υγεία. Αυτή την εβδομάδα υπήρξε έντονη συμμετοχή από τα κόμματα, καθώς άσκησαν στο σύνολό τους 223 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 79, ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 40, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ με 29, το ΜέΡΑ25 με 20, οι Ανεξάρτητοι με 15 και η Ελληνική Λύση με 11 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 103 Ερωτήσεις, 88 Αναφορές, 27 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 2 Α.Κ.Ε.

Δευτέρα 31.10.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Εκλογές με ενεργό το κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρεται σε διάφορα δημοσιεύματα των ΜΜΕ που υποστηρίζουν πως το παράνομο λογισμικό Predator χρησιμοποιήθηκε για λογαριασμό της κυβέρνησης και συγκεκριμένα για την παρακολούθηση πολιτικών και επιχειρησιακών αντιπάλων της. Συνεχίζει λέγοντας, πως τα πρόσωπα που κατηγορούνται ότι έφεραν στην Ελλάδα το Predator δεν εκλήθησαν καν στην Εξεταστική Επιτροπή. Τέλος, ρωτά τον πρωθυπουργό αν θα λάβει ευθύνη να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές με ανοιχτό το ενδεχόμενο το Predator να συνεχίζει να παρακολουθεί αντιπάλους του.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Αντιμετώπιση των προβλημάτων της μεταφοράς μαθητών

Εννιά βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υποδομών και Μεταφορών, Μάκη Βορίδη, Νίκη Κεραμέως και Κωνσταντίνο Καραμανλή, αντίστοιχα, σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων της μεταφοράς μαθητών. Όπως αναφέρουν, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, υπάρχουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα μεταφοράς που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές και οι οικογένειες τους. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τους βουλευτές είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός Δημόσιου Φορέα ανά Περιφέρεια, η αγορά οχημάτων και η πρόσληψη προσωπικού που θα πραγματοποιεί τα απαραίτητα δρομολόγια για τους μαθητές. Τέλος, ρωτάνε τους Υπουργούς αν προτίθενται να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 1.11.2022

Ανεξάρτητοι: Επιτακτική η ανάγκη για μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση το 2023

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αγγελική Αδαμοπούλου, απευθύνει ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την ανάγκη για μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση στο 2023. Η βουλεύτρια με αφορμή την επιστολή ενός εκπαιδευτικού, τονίζει πως οι μόνιμοι διορισμοί αποτελούν υποχρέωση ενός κράτους που σέβεται το δικαίωμα της εργασίας και της εκπαίδευσης. Όπως φαίνεται από την επιστολή που δημοσίευσε η βουλεύτρια, οι διορισμοί που πραγματοποιήθηκαν μετά από 12 χρόνια δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στην Γενική και Ειδική Αγωγή. Τέλος, ρωτά την Υπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση πραγματοποίηση διορισμών που απαιτούνται.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Να μην ξεριζώνονται τα προσφυγόπουλα από τους τόπους που με δυσκολία έχουν προσαρμοστεί

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νότη Μηταράκη και Νίκη Κεραμέως, αντίστοιχα, σχετικά με το ξερίζωμα προσφυγόπουλων από τους τόπους που με δυσκολία έχουν προσαρμοστεί. Η βουλεύτρια αναφέρεται στο γεγονός, ότι με το κλείσιμο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ 7000 πρόσφυγες εκτοπίζονται από τα σπίτια τους και αναγκάζονται να ενταχθούν σε δομές- στρατόπεδα έξω από τις πόλεις. Επιπλέον, σύμφωνα με την βουλεύτρια οι πιέσεις που ασκούνται για το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα διακόπτουν την ένταξη των παιδιών στα σχολεία. Γι’ αυτό, ρωτά τους Υπουργούς γιατί διώκονται οι πρόσφυγες από τα σπίτια τους και αν θα υπάρξει εκ νέου ένα στεγαστικό πρόγραμμα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Μέτρα μετά την αποκάλυψη της λειτουργίας του δελφινάριου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο με «ψυχαγωγική» παράσταση με συμμετοχή δελφινιών, κατά παράβαση του Ν.4830/2021

Ερωτάται ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, από τριάντα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σχετικά με την παραβίαση του Νόμου 4830/2021 που αναφέρεται στην ευζωία των ζώων συντροφιάς. Συγκεκριμένα, αναφέρονται στην ανάρτηση οπτικοακουστικού υλικού με αιχμάλωτα δελφίνια σε πισίνα του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για την ψυχαγωγία του κοινού, κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο. Η παραβίαση του νόμου, συνεχίζουν, συνέβη και με την θανάτωση του χιμπατζή Μπαζού από το Αττικό. Τέλος, ρωτάνε τον Υπουργό τι μέτρα προτίθενται να λάβει για την εφαμοργή του νομοθετικού πλαισίου στους ζωολογικούς κήπους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 2.11.2022

Κίνημα Αλλαγής: Οι γονείς που καταγγέλλονται για βιασμό και κακοποίηση των παιδιών τους, διατηρούν τη γονική μέριμνα μέχρι σήμερα

Η βουλεύτρια του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, σχετικά με τα προβλήματα γονικής μέριμνας από γονείς που έχουν κατηγορηθεί για βιασμό και κακοποίηση των παιδιών τους. Η βουλεύτρια αναφέρεται συγκεκριμένα, στο γεγονός ότι παρά την προσφυγή στην δικαιοσύνη για τον βιασμό και την συστηματική σεξουαλική κακοποίηση δύο παιδιών από τον πατέρα τους και την συγκάλυψη της μητέρας τους, οι γονείς διατηρούν ακόμα γονική μέριμνα. Τέλος, ρωτά τον Υπουργό αν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς για την απομάκρυνση των παιδιών από τον χώρο κακοποίησης τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Παράτυπες- κομματικές τοποθετήσεις Διευθυντών και Προϊσταμένων στις φυλακές

Τριάντα έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, σχετικά με κομματικές τοποθετήσεις Διευθυντών και Προϊσταμένων στις φυλακές. Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστικών οργάνων των σωφρονιστικών υπαλλήλων, όπως αναφέρουν οι βουλευτές, διευθυντές, αρχιφύλακες και τμηματάρχες αντικαταστάθηκαν από υπαλλήλους κατώτερων κατηγοριών και με λιγότερα χρόνια εμπειρίας. Τέλος, ρωτούν τον Υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου η επιλογή σωφρονιστικών υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης να γίνεται με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 3.11.2022

Ελληνική Λύση: Έλλειψη ενδιαφέροντος των ιατρών για τη συμμετοχή τους στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, σχετικά με την έλλειψη ενδιαφέροντος των ιατρών για τη συμμετοχή τους στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Η απροθυμία, σύμφωνα με τον βουλευτή, οφείλεται στο γεγονός ότι ο γιατρός καλείται να αναλάβει 2000 πολίτες, διότι ο αριθμός των γιατρών του δημοσίου δεν επαρκεί. Έτσι, ο ιδιώτης γιατρός καλείται να χάσει και τους δικούς του ασθενείς, διότι με αυτό τον τρόπο μετατρέπεται σε δημόσιος υπάλληλος. Τέλος, ρωτά τον Υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να συμμετέχουν περισσότεροι γιατροί στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Οι δημοτικές δομές της χώρας αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο ενεργειακό κόστος λειτουργίας και ζητούν την συνδρομή της πολιτείας

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας, σχετικά με το ενεργειακό κόστος λειτουργίας των δημοτικών δομών της χωράς. Η βουλεύτρια τονίζει πως η ΔΕΠΑ έχει προχωρήσει σε αυξημένη επιδότηση για την κατανάλωση φυσικού αερίου μόνο σε οικιακούς καταναλωτές. Αυτό συνεχίζει, προκαλεί προβλήματα στους δήμους και στα νομικά τους πρόσωπα που επιτελούν δωρεάν κοινωνικούς σκοπούς σε διάφορους τομείς σε ημερήσια βάση, κάτι που απαιτεί καθημερινή κατανάλωση. Τέλος, ρωτά τον Υπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει σε αυξημένες επιδοτήσεις και στις δημοτικές δομές.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 4.11.2022

Νέα Δημοκρατία: Άμεση στήριξη των πολυτέκνων εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, καταθέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χρήστο Σταϊκούρα και Κωνσταντίνος Σκρέκας, αντίστοιχα, σχετικά με την στήριξη των πολυτέκνων εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Η βουλεύτρια τονίζει πως ενώ η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να στηρίξει τους Έλληνες πολίτες, δεν έχει ληφθεί υπόψη η αυξανόμενη κατανάλωση μιας πολύτεκνης οικογένειας. Τέλος, δίνοντας έμφαση στο άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματος περί ειδικής φροντίδας πολυτέκνων, ρωτά τους Υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την στήριξη των οικογενειών αυτών εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Επιστροφή των υγειονομικών υπό αναστολή στην εργασία τους, με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα

Ερωτάται ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από τριάντα-εννιά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την επιστροφή των υγειονομικών υπό αναστολή στην εργασία τους υπό προϋποθέσεις. Οι βουλευτές τονίζουν το γεγονός πως το σύστημα υγείας δεν είχε κανένα υγειονομικό όφελος από την απομάκρυνση ανεμβολιάστων υγειονομικών. Αντίθετα, όπως λένε, πραγματοποιήθηκαν συγχωνεύσεις τμημάτων, καταργήσεις υγειονομικών μονάδων και σχέδια ιδιωτικοποίησης του Ε.Σ.Υ. Γι’ αυτό, ρωτάνε τον Υπουργό αν προτίθεται να επαναφέρει στην εργασία τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Εκτός προγράμματος δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Η βουλεύτρια του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κώστα Χατζηδάκη, σχετικά με το πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Όπως αναφέρει η βουλεύτρια, το Ε.Ε.Ε. αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού πολλών νοικοκυριών και υπάρχουν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια για την χορήγηση του, μεταξύ άλλων και η δήλωση της φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού. Συνεχίζει λέγοντας, πως οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αυξήθηκαν αφήνοντας έτσι πολλούς δυνητικά δικαιούχους εκτός προγράμματος. Τέλος, ρωτά τον Υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προνόμια του προγράμματος οι δυνητικά δικαιούχοι του Ε.Ε.Ε.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα