Κακοκαιρία EVA: Προ των πυλών επικίνδυνα φαινόμενα – Πού θα εκδηλωθούν και πότε

Κακοκαιρία EVA: Προ των πυλών επικίνδυνα φαινόμενα – Πού θα εκδηλωθούν και πότε
Κακοκαιρία (φωτό αρχείου) iStock

Σε επιφυλακή οι αρχές σε όλη τη χώρα για την επέλαση του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται τις επόμενες ώρες να πλήξει όλη τη χώρα. Ισχυρή σύσταση για τις μετακινήσεις. Οι περιοχές σε "κόκκινο συναγερμό".

Σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης από την εκδήλωση πλημμυρών και άλλων προβλήματων από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που πρόκειται να σημειωθούν τις επόμενες ώρες έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, εν αναμονή της κακοκαιρίας EVA, η οποία αναμένεται να πλήξει σταδιακά, από το πρωί του Σαββάτου (5/11), μεγάλο μέρος της χώρας.

Βροχές και καταιγίδες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού το Σαββατοκύριακο, ενώ σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν πρώτα στα Δυτικά και το βράδυ θα επεκταθούν ανατολικότερα.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Ελλάδα και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα από τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, από το μεσημέρι στα υπόλοιπα τμήματα του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, και τη δυτική Πελοπόννησο και από το βράδυ στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα έχουν ως χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και στα υπόλοιπα τμήματα της Θεσσαλίας. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν.

Μήνυμα του 112 με επείγουσα ειδοποίηση εστάλη ήδη στους κατοίκους του βορείου Ιονίου και της περιφέρειας Ηπείρου και αργότερα στους κατοίκους των περιοχών στη Δυτική Ελλάδα, το Νότιο Ιόνιο και τη Μεσσηνία προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (5/11).

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία EVA

Από το πρωί του Σαββάτου (05-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (06-11-2022) θα εκδηλωθούν κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Tο Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:

  • από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο,
  • από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο,
  • από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και, κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όλη τη Θεσσαλία και την Εύβοια. Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (05-11-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής (06-11-2022).

Την Κυριακή (06-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

  • μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,
  • μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),
  • από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες και
  • από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

Κεραυνούς

Πλημμυρικά φαινόμενα

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα η ΓΓΠΠ καλεί τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα