Πώς και πού αναφέρω την κακοποίηση ενός παιδιού
Διαβάζεται σε 2'Η κλινική ψυχολόγος Τίνια Απέργη δείχνει στον Σταύρο Διοσκουρίδη τον δρόμο που πρέπει ν’ ακολουθήσει κανείς αν πέσει στην αντίληψή του ότι ένα παιδί κακοποιείται.
- 21 Οκτωβρίου 2022 09:31
Δεν είναι μόνο η τραγική υπόθεση του Κολωνού. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας παιδικής κακοποίησης, ένα φαινόμενο που οι έρευνες δείχνουν ότι είναι πολύ συχνό στην Ελλάδα.
Τι πρέπει να κάνουμε όμως όταν πέφτει στην αντίληψή μας ένα περιστατικό; Που απευθυνόμαστε και γιατί το “έλα μωρέ που να μπλέκουμε τώρα”, πρέπει να ξεπεραστεί.
Η Τίνια Απέργη, Κλινική Ψυχολόγος, μέλος της Επιστημονικής ομάδας ΕΛΙΖΑ και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Αμερικάνικο Κολλέγιο μας εξηγεί αναλυτικά ποιες πρέπει να είναι όλες οι κινήσεις μας.
Απαντά συγκεκριμένα σε ερωτήματα όπως:
-Τι κάνω όταν πέφτει στην υπόληψή μου ότι ένα παιδί κακοποιείται;
-Ποιες μορφές κακοποιήσεων είναι οι πιο συνηθισμένες στην Ελλάδα;
-Γιατί διαβάζουμε τελευταία για περισσότερα περιστατικά; Σημείο των καιρών ή επειδή επιτέλους αναφέρονται στην Αστυνομία;
-Πώς θα ξεπεράσουμε αυτό το “έλα μωρέ δε βαριέσαι, που να μπλέκουμε τώρα”; Να έχουμε μεγαλύτερη εγρήγορση σαν κοινωνία;
-Σε κάθε τραγικό περιστατικό, όπως αυτό του Κολωνού, αναρωτιόμαστε που είναι η πρόνοια. Καταρχάς πριν απαντηθεί αυτό το ερώτημα, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ένα κράτος με αναπτυγμένες δομές πρόνοιας, θα είχε καταφέρει να αποσοβήσει μια τέτοια τραγωδία;
-Τι χρειάζεται η πρόνοια στην Ελλάδα για να είναι σε καλύτερο επίπεδο; Είναι θέμα οικονομικό;
-Πιστεύετε ότι υπάρχουν εκείνοι οι μηχανισμοί, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι κάποια στιγμή θα επουλωθούν οι πληγές του κοριτσιού; Πώς έχουν λειτουργήσει σε αυτό τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης;
Explainer Podcasts
Ακούστε και κάντε εγγραφή στα News 24/7 Podcasts σε Spotify, Apple & Google podcasts. Νέο επεισόδιο κάθε Τρίτη & Παρασκευή.