Δυο τραγούδια που έμειναν στην ιστορία – Η “Ζεχρά” και το “Κορόιδο Μουσολίνι”

Δυο τραγούδια που έμειναν στην ιστορία – Η “Ζεχρά” και το “Κορόιδο Μουσολίνι”
Σοφία Βέμπο Youtube

Πάμε μια μουσική βόλτα πίσω στον χρόνο κατά 82 χρόνια και γνωρίζουμε καλύτερα την ιστορία δύο τραγουδιών που "έπαιξαν" μεγάλο ρόλο.

Σχεδόν κάθε χρόνο την παραμονή ή ανήμερα της Εθνικής μας εορτής ακούμε από το ραδιόφωνο τραγούδια της Βέμπο, τα οποία έχουν έχουν την τιμητική τους. Τραγούδια, που όσο και να φανεί παράξενο, πολλά από αυτά δεν ήταν πρωτότυπα, αλλά διασκευάστηκαν κατάλληλα, έτσι ώστε για να εμψυχώσουν τους στρατιώτες στο μέτωπο του πολέμου.

Χαρακτηριστικό τραγούδι τα “Παιδιά της Ελλάδος” ενώ πολύ γνωστό είναι και ένα άλλο τραγούδι το οποίο κορόιδευε τους Ιταλούς εισβολείς. Το “Κορόιδο Μουσολίνι”. Ας πάμε μια μουσική βόλτα πίσω στον χρόνο κατά 82 χρόνια και ας γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία δύο τραγουδιών .

Η ΖΕΧΡΑ

Πρώτο μας τραγούδι είναι η «Ζεχρά» του Μιχάλη Σουγιούλ (Σουγιουλτζόγλου) και του Αιμίλιου Σαββίδη το οποίο μετατράπηκε σε «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά» με στίχους του Μίμη Τραϊφόρου. Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού “Ζεχρά” παρουσιάζεται στη δισκογραφία με άγνωστη χρονολογία ηχογράφησης,, πιθανότατα στο τέλος της δεκαετίας του 1930.

Ακολουθεί το τραγούδι “Ζεχρά” με την φωνή της Σοφίας Βέμπο το 1938

Μιά ιδιαίτερη εκτέλεση του ίδιου τραγουδιού με την φωνή του Τώνη Μαρούδα

Στον πόλεμο του ’40 ο Σουγιούλ θα πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο, ενώ τα τραγούδια του, πρωτότυπα και παρωδίες, θα δίνουν τη δική τους μάχη στα αθηναϊκά θέατρα και στο ραδιόφωνο. Η Σοφία Βέμπο θα συγκλονίσει τον κόσμο τραγουδώντας το τραγούδι «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά» γραμμένο πάνω στη μελωδία της «Ζεχρά»

ΚΟΡΟΙΔΟ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Επόμενο τραγούδι που έγινε γνωστά με με άλλους στίχους , ήταν ένα ταγούδι γραμμένο πριν τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, που τελικά έγινε το γνωστό σε όλους «Κορόιδο Μουσολίνι». Το τραγούδι αυτό ήταν διασκευή του Ιταλικού “Reginella Campagnola” του Eldo Di Lazzaro. Ο συνθέτης γράφει σε λόγια του Κάρλο Μπρούνο ένα τραγούδι που παινεύει, εξυμνεί τα κάλλη μιας ωραίας χωριατοπούλας από την ορεινή περιοχή των βουνών Αμπρούτσι, της όμορφης Ρεντζινέλας. Πρώτος του ερμηνευτής είναι ο Κάρλο Μπούτι.

Το τραγούδι γίνεται μεγάλη επιτυχία και γρήγορα ξεπερνά τα σύνορα της Ιταλίας. Έρχεται και στην Ελλάδα που πρώτος το διασκευάζει ο Πωλ Μενεστρέλ, βάζοντας ελληνικούς στίχους στη μουσική του Ντι Λατσάρο και με τίτλο «Μικρή Χωριατοπούλα» το τραγουδά ο Φώτης Πολυμέρης.

Στα 1939, το τραγούδι κυκλοφορεί διασκευασμένο σε όλη σχεδόν την Ευρώπη,περνά στην Αμερική, ακόμα και στην Κίνα. Ειδικότερα στη Γαλλία κυκλοφορεί σε δίσκο το 1939, το τραγουδά ο Τίνο Ρόσσι που ήταν ο διασημότερος Κορσικανός τραγουδιστής

Στην Τσεχία το τραγούδι κυκλοφορεί σε δίσκο το 1939 με τίτλο «MODROOKA PANENKA» (Γαλανομάτα Κούκλα)

Στη Γερμανία το τραγούδι κυκλοφορεί επίσης το 1939 σε στίχους Klaus F.Richter με τίτλο «Am Aboent auf der Heide» (Βράδυα στο Λιβάδι)

Στις αρχές του 1940, η μουσική του Λάτσαρο έχει περάσει ακόμα κι’ αυτόν τον Ατλαντικό .Το διασκευάζει σε αγγλικούς στίχους του Χάρολντ Αντερσον ο Γκλεν Μίλερ ,που είχε μια από τις μεγαλύτερες τζάζ μπάντες και το καθιερώνει ως το γνωστόατο τραγούδι του Τρυποκάρυδου (WOODPECKER SONG)

Με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτώβρη του 1940 ,το τραγούδι διασκευάζεται άλλη μιά φορά, αυτή που ξέρουμε όλοι μας, από τον Γιώργο Οικονομίδη. Το ερμηνεύει ο Νίκος Γούναρης με συνοδεία χορωδίας και είναι το περίφημο γνωστό μας «Κορόιδο Μουσολίνι» (Ο αρχικός τίτλος του είναι : “Στη Ρώμη”)

Όταν τον Απρίλη του ’41 οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα η δισκογραφία πεθαίνει. Το εργοστάσιο τής Columbia, στη Ριζούπολη, κλείνει και παραδίδεται στους κατακτητές. Η λογοκρισία, όπως και ο γενικότερος έλεγχος είναι ανηλεής.

Να κλείσουμε με μια οργανική εκτέλεση από τον Χρήστο Λέκκα στο πιάνο, ο στο βίντεο που ακολουθεί μας αφηγείται και την ιστορία του παραπάνω τραγουδιού

Σημειώνουμε ότι το τραγούδι «Μας χωρίζει ο πόλεμος» ο Σουγιούλ το έγραψε όσο υπηρετούσε την θητεία του και το έμαθε στη Βέμπο από το τηλέφωνο. Η ιστορία θέλει τον συνθέτη να παίζει ακορντεόν μέσα σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο και να μαθαίνει το τραγούδι στην Βέμπο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα