Χάος και Τάξη: Μια παράσταση που βλέπει πίσω από τις κλειστές πόρτες

Χάος και Τάξη: Μια παράσταση που βλέπει πίσω από τις κλειστές πόρτες

Χάος και Τάξη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τριανταφύλλου στο Θέατρο 104 με τη μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη - Οι πρωταγωνίστριες μιλούν στο NEWS 24/7.

Το “Χάος και Τάξη (Ένας φαύλος κύκλος)” του Γιώργου Τριανταφύλλου και της Μαρίας – Στέλλας Γκότση, με πρωτότυπη μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη, έρχεται από 4 Νοεμβρίου στο Θέατρο 104. Πρωταγωνιστούν η Ελένη Θεοδοσοπούλου και η Φανή Κουλούρη, με τη φιλική συμμετοχή της Νέλλης Μποφίλιου.

Λίγα λόγια για την παράσταση: Η Φαίη και η Ελπίδα φίλες από πάντα. Δύο νέοι άνθρωποι στην Αθήνα του 2022. Και περίπου όπως όλοι οι άνθρωποι στην Αθήνα του 2022 έχουν σχέδια, φόβους, όνειρα ματαιωμένα, όνειρα που παραμένουν όνειρα, χιούμορ, μεγάλα μυστικά, μικρά μυστικά, αυτοσαρκασμό, αναζητήσεις και έντονη ανάγκη για εκτόνωση. Μια αναγκαστική συγκατοίκηση τις φέρνει ακόμη πιο κοντά και πυροδοτεί συγκρούσεις, ενδοσκόπηση και οριακές συμπεριφορές.

Το Χάος και Τάξη (Ένας Φαύλος Κύκλος) είναι ένα έργο για μια γενιά που είχε περίπου τα πάντα και τα έχασε σχεδόν όλα. Που δεν σταματά να ονειρεύεται, να ελπίζει, να σπάει πλάκα, αλλά και να γκρεμίζει ότι έχτισε αφού πλέον δε φοβάται να χάσει. Για μια γενιά που τα έχει ζήσει όλα. Ή και τίποτα.

Το NEWS 24/7 μίλησε με τις δύο πρωταγωνίστριες για την παράσταση, για τα χρόνια της κρίσης και για το πώς έχουν διαμορφωθεί οι σχέσεις και τα όνειρά μας.

Πώς θα περιγράφατε τη παράσταση με λίγα λόγια και γιατί να τη δει κανείς;

Ελένη Θεοδοσοπούλου: Είναι δύσκολο να περιγράψει κάποιος ένα όνειρο χρόνων που γίνεται πραγματικότητα, το να παίξουμε οι δυο μας με την Φανή είναι κάτι που συζητάμε από την εφηβεία μας. Το γεγονός ότι αυτό πραγματοποιείται τώρα πλαισιωμένο με αγαπημένους φίλους και συνεργάτες ξεπερνάει το όνειρό μας: με τη φρέσκια σκηνοθετική μάτια του Γιώργου Τριαντάφυλλου, το κείμενο του Γιώργου και της Μαρίας Στέλλας Γκότση και φυσικά την φανταστική μουσική του Θέμη Καραμουρατιδη. Ελάτε λοιπόν να δείτε μια παράσταση ανθρώπων που αγαπούν αυτό που κάνουν και αγαπούν πολύ ο ένας τον άλλον.

Φανή Κουλούρη: Πρόκειται για μια παράσταση που μέσω του χιούμορ θίγει πολλά ζητήματα που αφορούν την γενιά μας και όχι μόνο. Το κείμενο του Γιώργου Τριανταφύλλου και της Μαρίας Στέλλας Γκότση δίνει φωνή σε σκέψεις και ανησυχίες πολλών από εμάς. Θέματα καθημερινά, θέματα που προκύπτουν πίσω από κλειστές πόρτες και όχι μόνο. Πρόκειται για μια παράσταση που στόχο έχει να δώσει φως σε όσα για χρόνια έχουμε περάσει και τα κρατάμε στο σκοτάδι. Μέσα από την σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Τριανταφύλλου, την μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και τις πινελιές όλων των συντελεστών παρουσιάζουμε έναν κόσμο οικείο αλλά όχι απλό! Ελάτε να γελάσουμε, να σκεφτούμε, να ονειρευτούμε και να αναλογιστούμε παρέα όλα όσα μας κάνουν αυτούς που είμαστε. Διαφορετικούς αλλά με κοινές ανησυχίες.

Πώς άλλαξε/επηρέασε η οικονομική κρίση τις σχέσεις των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια και πώς τη βιώσατε εσείς προσωπικά;

Ελένη Θεοδοσοπούλου: Η δυσκολία του βιοπορισμού τα τελευταία χρόνια ανέτρεψε σε πολλές περιπτώσεις όνειρα, σχέδια, ζωές. Η κρίση αυτή, όπως ήταν φυσικό, επηρέασε βαθιά όλους μας αλλά και τις σχέσεις μεταξύ μας. Σε αυτή τη συνθήκη οι άνθρωποι αλλάζουν, κάποιοι ήρθαν πιο κοντά για να στηρίξουν ο ένας τον άλλον, άλλοι πάλι απομακρύνθηκαν. Εγώ αυτά τα χρόνια κοίταξα μέσα μου και αποφάσισα να πω την αλήθεια μου, πήρα δύσκολες αποφάσεις και ακολούθησα δύσκολα μονοπάτια, για μένα ήταν ο μόνος δρόμος. Σε αυτό το ταξίδι από τη μια κέρδισα πολύτιμους συνοδοιπόρους από την άλλη έχασα ίσως κάποιους. Η ζωή είναι χαρά και ζωντάνια και έρωτας, αρκεί να μην μας προδίδουμε.

Φανή Κουλούρη: Αυτές οι καημένες οι σχέσεις έχουν δεχτεί πολλά χτυπήματα τελευταία. Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση. Ζούμε σε πολύ άγριους καιρούς. Θέλει υπομονή και πολύ φροντίδα να διατηρηθεί μια ανθρώπινη σχέση και να επιβιώσει, να εξελιχθεί. Η πανδημία για παράδειγμα έφερε πολύ φθορά πιστεύω. Απομονωθήκαμε, ξεχάσαμε κάποιες σταθερές. Βγήκαμε από ρουτίνες που συντηρούσαν καταστάσεις. Ίσως για καλό πολλές φορές!

Από την άλλη υπήρχαν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν. Ατελείωτη η συζήτηση γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις. Έχει χαθεί αρκετός χρόνος ειδικά αυτά τα δυο χρόνια της απομόνωσης και τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο ο χαμένος χρόνος με αγχώνει πολύ. Θέλει κόπο, θέλει επικοινωνία. Δεν υπάρχει όμως κάτι πιο μαγικό από το να έχεις βρει τους ανθρώπους σου και να πορεύεσαι μαζί τους. Ο κόσμος να έρθει τούμπα, αν φροντίζεις τις σχέσεις σου όλα κυλούν πιο ομαλά.

Τελικά πώς θα χαρακτηρίζατε τη γενιά σας; Μια χαμένη γενιά, ή μια γενιά που θα μας πάει στην επόμενη μέρα;

Ελένη Θεοδοσοπούλου: Η γενιά μας ξεκίνησε δυναμικά με εφόδια της προηγούμενης και απότομα έχασε πολλά. Παλεύουμε,επαναπροσδιοριζόμαστε, δεν εγκαταλείπουμε! Τι θα γίνει παρακάτω; Δεν ξέρω, ελπίζω και δουλεύω πάντα για κάτι καλύτερο.

Φανή Κουλούρη: Θέλω να πιστεύω πως η γενιά μας είναι πιο αφυπνισμένη ως σύνολο… τώρα αν θα λειτουργήσει ως καθοδηγητής δεν το γνωρίζω. Η αλήθεια είναι ότι η επόμενη μέρα θα έρθει, είτε το θελουμε είτε όχι. Το ζήτημα – η ακόμα καλύτερα το στοίχημα – είναι πως θα μας βρει η επόμενη μέρα. Ενωμένους; Διχασμένους; Θα ανταποκριθούμε στο καινούργιο ή θα μείνουμε κολλημένοι σε όσα ήδη γνωρίζουμε; Με όλα αυτά που βιώνουμε γύρω μας δεν είναι πάντα εύκολο να φαντάζεσαι το αύριο καλύτερο. Είμαστε μια γενιά που έχουμε βιώσει την μια κρίση μετά την άλλη. Ακόμα και η πανδημία μας βρήκε στο peak μας.

Σε προσωπικό επίπεδο θα σου πω ότι προσπαθώ να ονειρεύομαι μια καλύτερη επόμενη μέρα. Πιο δίκαιη, με λιγότερη βία, λιγότερη ασχήμια. Προσπαθώ να ζω την ζωή μου με τρόπο που δεν προδίδει το αύριο που οραματίζομαι και περιμένω. Με τους ανθρώπους που αγαπώ να κάνουμε βήματα μαζί προς μια κατεύθυνση που δεν θα έχει πολλά κοινά με την αγριότητα των καιρών.

Και τέλος, τι σας εμπνέει και τι σας δίνει ελπίδα;

Ελένη Θεοδοσοπούλου: Η πίστη στην καλοσύνη, στην αποδοχή και στην αγάπη με κινητοποιεί. Το πείσμα και η εναντίωση στον ρατσισμό και στην περιθωριοποίηση με οπλίζει με δύναμη. Η προσπάθεια για ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στη ζωή με οδηγεί στην καθημερινότητά μου.

Φανή Κουλούρη: Με εμπνέει το “μαζί”. Με εμπνέει η σύμπραξη ανθρώπων σε πλαίσια και ιδέες. Με γεμίζει ελπίδα ο αγώνας, η φαντασία, η δημιουργία, η έκφραση. Το να δουλεύεις με ανθρώπους που αγαπάς και εκτιμάς έχοντας έναν κοινό στόχο. Το να βλέπεις όσα ονειρεύτηκες να παίρνουν σάρκα και οστά. Με γεμίζουν ελπίδα όλα τα “κλισέ” του κόσμου γύρω από την αγάπη και την αποδοχή.

Συντελεστές:

Πρωταγωνιστούν: Ελένη Θεοδοσοπούλου, Φανή Κουλούρη

Φιλική συμμετοχή: Νέλλη Μποφίλιου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τριανταφύλλου

Κείμενο: Γιώργος Τριανταφύλλου / Μαρία – Στέλλα Γκότση

Πρωτότυπη Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης

Σκηνικά / Κοστούμια: Γιώργος Τριανταφύλλου

Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Σωτηροπούλου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέβη Κουτσοθανάση

Φωτογραφίες: Νιρέτα Γκόνου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία – Στέλλα Γκότση

Κατασκευή σκηνικού: Αλέκος Mπουρέλιας / Χρήστος Μπουρέλιας

Video: Χρήστος Γκίνης

Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Τριανταφύλλου

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα