Θα έρθουν οι Γερμανοί τουρίστες του χρόνου στην Ελλάδα; Μεγαλώνει η εξάρτηση της χώρας από τη γερμανική αγορά

Θα έρθουν οι Γερμανοί τουρίστες του χρόνου στην Ελλάδα; Μεγαλώνει η εξάρτηση της χώρας από τη γερμανική αγορά
Τουρίστες στη Σαντορίνη iStockphoto

Κατά 22% αυξήθηκε η τουριστική κίνηση από τη Γερμανία προς τη χώρα μας φέτος και ενώ εκδηλώνουν την πρόθεση τους να ταξιδέψουν και το επόμενο καλοκαίρι, ο δύσκολος χειμώνας που μπαίνει προβληματίζει την τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Το κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες προς την Ομοσπονδιακή τους Κυβέρνηση καθώς ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση απειλεί και πάλι την τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Η πρόθεση των Γερμανών να ταξιδέψουν το επόμενο καλοκαίρι είναι προφανής, όμως ο δύσκολος χειμώνας που ήδη έχει ξεκινήσει, προβληματίζει. Στο συνέδριο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων – DRV, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο αυτές τις ημέρες, έγινε ξεκάθαρο ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, όμως ο πρόεδρος της Norbert Fiebig ζήτησε μια αξιόπιστη πολιτική απόφαση.

«Η επιθυμία των Γερμανών να ταξιδέψουν υπάρχει – το καλοκαίρι και το φθινόπωρο τρέχουν. Όμως, ο πληθωρισμός και οι τιμές της ενέργειας που έχουν εκτοξευτεί είναι δηλητήριο για την εθνική οικονομία και για εμάς ως τουριστική βιομηχανία. Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι η ενέργεια και η κινητικότητα θα παραμείνουν προσιτές ακόμη και για τους μέσους εισοδηματίες, διαφορετικά θα περάσουμε από τη μια κρίση στην άλλη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πόσοι Γερμανοί ήρθαν φέτος στην Ελλάδα

Οι Γερμανοί πράκτορες έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της σεζόν που ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες, αποκαλύπτοντας ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία, ήταν οι χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση, σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία, για ολόκληρο το καλοκαίρι του 2022, φαίνεται ότι οι Γερμανοί ξόδεψαν περισσότερα στις διακοπές τους. Οι δαπάνες ανά άτομο και διανυκτέρευση έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 15%. Η ανατολική Μεσόγειος κατέγραψε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις πωλήσεις με την Τουρκία στο +33% και την Ελλάδα στο +22%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τα 4 εκατομμύρια Γερμανών τουριστών που έκαναν διακοπές στη χώρα μας το 2019, φέτος ήρθαν ακόμη 850.000 τουλάχιστον. Με δεδομένο ότι οι επισκέπτες από τη Γερμανία, αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο των αεροπορικών αφίξεων στην Ελλάδα, τα όποια προβλήματα στη ροή των Γερμανών τουριστών θα μας προκαλούσαν σοβαρό πρόβλημα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι σίγουρα οι Γερμανοί υπερκάλυψαν την απώλεια των περίπου 600.000 Ρώσων τουριστών του 2019, που φέτος δεν ήρθαν στη χώρα μας.

Η Αίγυπτος κατάφερε επίσης να ξεπεράσει τα επίπεδα πωλήσεων του καλοκαιριού του 2019 με +8%. Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι αν και το καλοκαίρι δεν είναι μια περίοδος ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων, πολλοί Γερμανοί παραθεριστές φέτος ταξίδεψαν σε μακρινούς ηλιόλουστους προορισμούς, όπως της Καραϊβικής και του Ινδικού Ωκεανού.

Συνεχίστηκε η υψηλή ζήτηση για φθινοπωρινές διακοπές και στην Ελλάδα

Για την περίοδο των φθινοπωρινών διακοπών, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της καλοκαιρινής περιόδου για τον ταξιδιωτικό κλάδο, οι Γερμανοί πράκτορες είπαν ότι υπάρχει συνεχής υψηλή ζήτηση για ταξίδια.

Παραμένει επίσης η τάση για βραχυπρόθεσμες κρατήσεις. Τον Αύγουστο και τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, οι μισές από τις πωλήσεις αφορούσαν ταξίδια για τις φθινοπωρινές εβδομάδες. Ιδιαίτερα δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί είναι η Ισπανία στην πρώτη θέση με τις Κανάριες και Βαλεαρίδες Νήσους, ακολουθούμενες από την Τουρκία και την Ελλάδα καθώς και την Αίγυπτο.

Αβεβαιότητα για τη σεζόν του 2023

Διάφορες έρευνες, ειδικά των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, δείχνουν ότι τα ταξίδια για διακοπές έχουν υψηλή προτεραιότητα και ότι πολλοί Γερμανοί πολίτες δεν θέλουν να μείνουν χωρίς ταξίδι το επόμενο έτος, παρά το δύσκολο περιβάλλον με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. «Αυτό μας κάνει αισιόδοξους, ότι οι ταξιδιωτικές προθέσεις θα μεταφραστούν και σε συγκεκριμένες κρατήσεις διακοπών», είπε ο πρόεδρος των πρακτόρων Norbert Fiebig.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, κάθε 5η κράτηση αφορούσε το καλοκαίρι του 2023. Τα πακέτα διακοπών με ευέλικτες επιλογές ακύρωσης είναι πολύ δημοφιλή. «Μένει να φανεί αυτή τη στιγμή πώς θα συνεχιστεί αυτή η τάση των Γερμανών τις επόμενες εβδομάδες, στο πλαίσιο του αυξανόμενου πληθωρισμού και πόσο υψηλό θα είναι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών», δήλωσε ο πρόεδρος της DRV, τονίζοντας ότι είναι δύσκολο να γίνει μια αξιόπιστη πρόβλεψη για το επόμενο έτος αυτή τη στιγμή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα