Δίκη ψευτογιατρού: Συνεχίζεται η εισαγγελική εισήγηση – “Προκάλεσε στα θύματα την απόφαση να αυτοκτονήσουν”

Δίκη ψευτογιατρού: Συνεχίζεται η εισαγγελική εισήγηση – “Προκάλεσε στα θύματα την απόφαση να αυτοκτονήσουν”
Ο αυτοαποκαλούμενος Dr Kontos intime

Ήδη έχει προταθεί από τον εισαγγελέα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να κηρυχθεί ένοχος ο Dr Kontos για έξι ανθρωποκτονίες και 21 περιπτώσεις απάτης.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα με συγγενείς των θυμάτων του «ψευτογιατρού» να ακούνε με λυγμούς πολλές φορές τον εισαγγελέα Νίκο Πασχάλη, ξεκίνησε η εισήγηση επί της ενοχής ή μη των 17 κατηγορούμενων που σχετίζονται με την υπόθεση.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ο οποίος συνεχίζει την πρότασης του, από το πρωί ζητήσει την ενοχή του βασικού κατηγορούμενου Νικ. Κοντοστάθη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με έμμεση αυτουργία, ενώ συνεχίζει την αγόρευση του για ακόμη 6 περιπτώσεις ανθρωποκτονιών.

«Ο Dr Kontos προκάλεσε τον θάνατο των συγκεκριμένων ασθενών. Η συμπεριφορά του σε όλες τις περιπτώσεις τελέστηκε κατά έμμεση αυτουργία γιατί παραπλάνησε τους ασθενείς, τους προκάλεσε απόφαση να μην ακολουθήσουν ενδεδειγμένες θεραπείες και τους παραπληροφορούσε για την κατάσταση της υγείας τους για να παραμένουν μαζί του. Και οι έξι εξαιτίας της επιρροής του πρώτου κατηγορούμενου, δεν προχώρησαν ή διέκοψαν τη συμβατική θεραπεία τους» είπε.

“Τους οδήγησε στην αυτοκτονία”

Συνέχισε: «Η κυριαρχία του κατηγορούμενου πάνω στα θύματα του, έγινε με συγκεκριμένο modus operandi, κάνοντας επίκληση αυθεντίας και γνώσεων. Όλοι ήταν πεπεισμένοι για την ειδικότητα του. Επίσης έκανε και επίκληση της θρησκευτικής πίστης, με τη χρήση της φράσης “μη φοβού”. Κατάφερνε να καθησυχάζει τους συγγενείς κάνοντας τους να πιστεύουν ότι ο θεός είναι με το μέρος τους και θα βοηθήσει μέσω του ίδιου. Οι περισσότεροι ήταν θρησκευόμενοι ενώ ακόμα και όσοι δεν είναι ιδιαίτερα πιστοί, όταν αντιμετωπίζουν καρκίνο, στρέφονται στη θρησκεία για να βρουν ελπίδα. Τέλος, όλα τα θύματα τον χαρακτήρισαν χειριστικό και ότι η παρουσία του τους ενέπνεε εμπιστοσύνη και τους «προκάλεσε την απόφαση να αυτοκτονήσουν, καθώς ήταν απόλυτα πεπεισμένα ότι η θεραπεία θα εξασφάλιζε πλήρη ίαση».

Ως προς το αδίκημα της κακουργηματικης απάτης τετελεσμένης και σε απόπειρα, ο εισαγγελέας το δικαστηρίου πρότεινε την καταδίκη του «ψευτογιατρού» για 21 περιπτώσεις. Σύμφωνα με τα όσα ανέλυσε, προκάλεσε ζημία ύψους 687.104

«Η ταύτιση του με την περσόνα του Dr Kontos είναι τεράστια. Αποδείχθηκε πως όχι μόνο συστηνόταν ως γιατρός αλλά χρησιμοποιούσε πληθώρα τρόπους για να ενισχύσει την πεποίθηση αυτή στα θύματα του. Πχ Έφερε ταυτότητα, είχε αναρτημένο ιατρικό βιογραφικό, ενώ φρόντιζε να δείχνει ότι έχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, άφηνε να εννοηθεί ότι είχε γνωριμίες με σημαντικούς γιατρούς του εξωτερικού, ενώ είχε επαφές με εξέχοντα πρόσωπα όπως τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη» είπε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Κατά τον Νικ. Πασχάλη, ο κατηγορούμενος «προέβαλε τον εαυτό του ως προβεβλημένο διακεκριμένου και εξειδικευμένου επιστήμονα παγκόσμιου βεληνεκούς. Ισχυριζόταν οτι εφάρμοζε πρωτοποριακές θεραπείες για λίγους που μόνη εκείνος γνώριζε. Στις εύλογες απορίες γιατί δεν τις ξέρουν άλλοι, απαντούσε με θεωρίες συνομωσίας όπως ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα έχαναν έσοδα και κυνηγούσαν να τον σκοτώσουν». Τέλος, υποσχόταν την πλήρη ίαση των ασθενών με τις προϋποθέσεις να μην ξεκινήσουν ή να διακόψουν την θεραπεία της συνιστώμενη από την ιατρική επιστήμη και να ακολουθήσουν τη δίκη του θεραπεία.

Τέλος, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ως προς την κατηγορία της συνέργειας 11 συγκατηγορουμένων του στην απάτη -μεταξύ τους γιατροί, μέλη διοικητικών συμβουλίων διαγνωστικών κέντρων, μία μοναχή, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος βοτάνων, δεν προκύπτει ή υπάρχουν αμφιβολίες ως προς τον απαιτούμενο διπλό δόλο για την καταδίκη τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα