Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 8+1 προτάσεις για να αφήσεις σπίτι το πορτοφόλι σου

Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 8+1  προτάσεις για να αφήσεις σπίτι το πορτοφόλι σου
Pixabay

Εκθέσεις, εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και ποικίλες ευκαιρίες για ψυχαγωγία που δεν κοστίζουν και σε “βγάζουν” από το σπίτι ανέξοδα.

Εννέα ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα στην Αθήνα, δωρεάν. Ποικίλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί, αλλά να μην ξοδέψει.

Ο Κήπος του Μανώλη Μπαμπούση στην ΑΣΚΤ

Με την έκθεση “ο κήπος”, στον εκθεσιακό χώρο της ΑΣΚΤ, “Ν. Κεσσανλής”, ο Μανώλης Μπαμπούσης ξετυλίγει ένα πολυμεσικό πορτρέτο του. Το συνθέτουν παλαιά και νέα έργα της μακριάς διαδρομής του, τυπωμένες φωτογραφίες, βιντεοπροβολές εικόνων, σχέδια, εγκαταστάσεις και ηχητικά έργα.

Ο Μανώλης Μπαμπούσης, φωτογράφος, εικαστικός και αρχιτέκτονας, ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ είναι ένας αιχμηρός κριτικός της καταναλωτικής κοινωνίας, των θεσμών, ακόμη και της τέχνης. Είναι ένας “παραγωγός ουτοπίας”.

Με μία εγκατάσταση μεταφέρει το “πάρκινγκ” στον εκθεσιακό χώρο της σχολής, ενώ σε μία αίθουσα προβάλλεται ένα βίντεο με τις εικόνες του κήπου και τη φωνή του καλλιτέχνη.

Ο Κήπος του Μανώλη Μπαμπούση Οργάνωση – παραγωγή έκθεσης: ARTVIRUSFREE AMKE

Παράλληλα, η πρόσφατη φωτογραφική σειρά “θέα” 2022, παρουσιάζει δέντρα που μεγαλώνουν αντικρίζοντας τη θάλασσα, φυτεμένα στο νησί Κέα, 2000-2022, τα περισσότερα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Οι φωτογραφίες αυτές αντιπροσωπεύουν “το πράσινο ρεύμα” της ζωής και της τέχνης του Μπαμπούση.

Info: Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, 13:00 – 21:00 | Πέμπτη – Παρασκευή, 11:00 – 19:00 | Σάββατο – Κυριακή, 11:00 – 16:00. Εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής», Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256.

Αυτές είναι οι πόλεις του αύριο

"Πόλεις του Αύριο" - "Cities of Tomorrow" Δήμος Αθηναίων

Ένα πέρασμα από τη Βασιλίσσης Όλγας λίγο πριν πάμε τη βόλτα μας στον Εθνικό Κήπο ή στους Κήπους του Ζαππείου, ίσως αποτελέσει τροφή για σκέψη! Πώς είναι η πόλη μας και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα θέλαμε να αποκτήσει στο μέλλον. Περισσότερη συμπερίληψη; Σεβασμός στον δημόσιο χώρο; Προσβασιμότητα και πιο πολλές οάσεις πρασίνου στο κέντρο της πόλης μας;

Συνολικά 42 έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών από όλο το φάσμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης που φαντάζονται τις πόλεις του μέλλοντος, στην υπαίθρια Έκθεση με τίτλο “Πόλεις του Αύριο” – “Cities of Tomorrow” στην οδό Βασιλίσσης Όλγας, στην “καρδιά” της Αθήνας.

Εικαστική έκθεση Επαυξημένης Πραγματικότητας στον Εθνικό Κήπο

Seeing The Invisible, έργο του γλύπτη από τη Γκάνα, El Anatsui press photo Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων και η Outset Greece, διοργανώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στον Εθνικό Κήπο, τη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης “Seeing The Invisible”, την πιο φιλόδοξη και εκτεταμένη μέχρι σήμερα έκθεση σύγχρονων έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality), η οποία παρουσιάζεται από τις 22 Οκτωβρίου 2022 και θα διαρκέσει έως και τον Σεπτέμβριο του 2023.

Τα έργα της έκθεσης είναι ορατά μόνο μέσω της δωρεάν εφαρμογής Seeing the Invisible, για κινητά και tablets*. Οι επισκέπτες καλούνται, μέσω της εφαρμογής, να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Κήπου και να εντοπίσουν τα έργα τέχνης που βρίσκονται διάσπαρτα στο εσωτερικό του, με τη βοήθεια της προτεινόμενης διαδρομής που εμφανίζει ο χάρτης της εφαρμογής.

Info: Διάρκεια έκθεσης: Οκτώβριος 2022 – Σεπτέμβριος 2023. Ώρες επίσκεψης: τις ώρες λειτουργίας του Εθνικού Κήπου (από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου).

Στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου καταλαμβάνει έκταση 25 περίπου στρεμμάτων. News 24/7

Kαιρού επιτρέποντος, μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή δίνει πολλές ευκαιρίες για περπάτημα και χάζι και μία από αυτές για εμάς κατέληξε στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου στην Ηρώδου του Αττικού. Πρόκειται για ένα τοπόσημο που δεν είναι προσβάσιμο συχνά για το ευρύ κοινό αλλά, όπως είδαμε με τα μάτια μας, όταν ανοίγει συγκεντρώνει “μελίσσι” επισκεπτών από όλο το λεκανοπέδιο.

Από την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου ανοίγει και πάλι για το κοινό, από τις 10:00 έως τις 16:00. Η είσοδος θα πραγματοποιείται από την οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’, αρ. 2 (με επίδειξη ταυτότητας).

Τυχόν αλλαγές στην επισκεψιμότητα του κήπου θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της presidency.gr.

Έκθεση “Μυστήριο 29 | Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο”

ΜΥΣΤΗΡΙΟ_29 Ελευσίνα - Ωμό Μουσείο Yiorgis Yerolymbos

Λίγο πριν την από έναρξη της επίσημης χρονιάς του τίτλου της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η πόλη της Ελευσίνας, από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 27 Νοεμβρίου, συστήνεται στο ευρύ κοινό με την Έκθεση Μυστήριο 29 | Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Ένα εμβληματικό έργο της διοργάνωσης, στο πλαίσιο της θεματικής “Άνθρωποι – Κοινωνία”, για τις ψηφίδες που συνθέτουν το φαινόμενο ΕΛΕΥΣΙΝΑ τωρινά και αλλοτινά.

Δειγματίζοντας ψήγματα από το παρόν και το παρελθόν της πόλης, αυτό που σχηματικά αποκαλείται το “DNA” ή το συλλογικό Υποσυνείδητο του τόπου, η Έκθεση Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο, υπό την επιμέλεια της αρχιτέκτονος-μουσειολόγου Ερατώς Κουτσουδάκη, επιχειρεί να ερμηνεύσει την πόλη ως Έκθεμα, και προσκαλεί το κοινό σε μια εξερεύνηση της Ελευσίνας από την αρχαιότητα και τους νεότερους χρόνους, στην παράδοση και την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, την εμβληματική βιομηχανική ανάπτυξη, την πολύπαθη εργασιακή πραγματικότητα, τη σχέση της πόλης με τις τέχνες και τον Αισχύλο, του οποίου είναι εμβληματική γενέτειρα, τη μοναδικότητα και τα Μυστήριά της. Ταυτόχρονα, κάνει μια νύξη στην απαρχή της μουσειακής πράξης, τιμώντας τους Ελευσίνιους συλλέκτες που διασώζουν με θαυμαστή επιμονή και φροντίδα τα τεκμήρια του παρελθόντος της πόλης τους. Και κυρίως, καλεί τους επισκέπτες σε μια διαδρομή στον πυρήνα της ύπαρξής της, στους ανθρώπους της αλλά και στις κοινότητες που τη συνθέτουν.

Info: Η είσοδος στο Μυστήριο_29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο είναι δωρεάν. Επιμέλεια Έκθεσης: Ερατώ Κουτσουδάκη. Διάρκεια: 13 Οκτωβρίου έως 27 Νοεμβρίου. Εγκαίνια: 11 Οκτωβρίου στις 20.00. Διεύθυνση: Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, Αθήνα. Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10:00-18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-22:00. Συνδιοργάνωση: 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα & Μουσείο Μπενάκη.

Ξενάγηση στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού και στο Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου – κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΟΚΑΠΑ) του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού και το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου για δέκατη συνεχή χρονιά συνεχίζουν το πρόγραμμα μηνιαίων δωρεάν ξεναγήσεων και μας προσκαλούν να επισκεφθούμε την Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού και να γνωρίσουμε από κοντά το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου μέσα από τα γλυπτά της ομώνυμης Πλατείας.

Η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού είναι η μοναδική δημοτική γλυπτοθήκη στην Ελλάδα αφιερωμένη σε έναν καλλιτέχνη. Ο Δήμος Ψυχικού τιμώντας τον γλύπτη έδωσε στην πλατεία το όνομά του. Mε τη συνεργασία του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και του συλλέκτη, αγαπητού φίλου του καλλιτέχνη κ. Ζαχαρία Πορταλάκη, τοποθετήθηκαν στην πλατεία επτά γλυπτά μεγάλων διαστάσεων. Η πρωτοβουλία αυτή συνέβαλε στο όραμα που είχε ο ίδιος ο Γ. Ζογγολόπουλος ότι η Τέχνη οφείλει να είναι προσβάσιμη στον πολύ κόσμο.

Σημείο έναρξης της ξενάγησης είναι η Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου στην οδό Δημοκρατίας και σε απόσταση ενός οικοδομικού τετραγώνου από την πλατεία βρίσκεται η κατοικία και το εργαστήριο του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Info: .zongolopoulos.gr

Αλέξανδρος Λάιος έκθεση “Flipping Coin”

Flipping Coin ΟΠΑΝΔΑ

Η έκθεση “Flipping Coin” του Αλέξανδρου Λάιου που παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων και διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, περιλαμβάνει επιτοίχια έργα μεικτής τεχνικής και μια σειρά γλυπτά, τα οποία λειτουργούν ή ενεργοποιούνται με την παρουσία του φωτός.

Το άπλετο φως, το απόλυτο φως, σε συνδυασμό με το δίπολο αδυναμία/δύναμη του ανθρώπινου ματιού, δηλαδή της όρασης, είναι κεντρικό στοιχείο της έκθεσης Flipping Coin του Αλέξανδρου Λάιου. Ο τίτλος αναφέρεται στη στιγμή της αιώρησης, όταν κοιτάζουμε το νόμισμα να αιωρείται πριν πέσει στο έδαφος, και όχι στην τυχαιότητα που υποδηλώνει η ίδια η χειρονομία. Ταυτόχρονα, ο τίτλος είναι ένα έμμεσο σχόλιο για την αμφίσημη στάση μας απέναντι στην επιστήμη, η οποία, κατά τον Λάιο, δεν αποτελεί πανάκεια για όλα τα δεινά και τις δυσκολίες της σύγχρονης ζωής, αλλά είναι μια ενεργή αφήγηση με αβέβαιη έκβαση, όπως το πέταγμα του νομίσματος.

Info: Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων: Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, Πληροφορίες: 210 7232604- 210 7224028, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00 Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά.

Louise Bourgeois, Maman στο ΚΠΙΣΝ

Louise Bourgeois, Maman (1999), ΚΠΙΣΝ Νίκος Καρανικόλας /The Easton Foundation

Για λίγες ακόμα ημέρες, το εμβληματικό έργο Maman (1999) της Louise Bourgeois παρουσιάζεται στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης NEON και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η διάσημη γιγαντιαία αράχνη της Bourgeois -ένα από τα έργα που την έκαναν παγκοσμίως γνωστή- εκτίθεται στον χώρο της Εσπλανάδας του ΚΠΙΣΝ έως τις 6 Νοεμβρίου, με ελεύθερη, ανοιχτή πρόσβαση στο κοινό.

Η εικαστική εγκατάσταση του Maman -από την πλευρά του ΚΠΙΣΝ- πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς το ΚΠΙΣΝ για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και του προγραμματισμού του.

Το Maman, με ύψος πάνω από 10 μέτρα, δημιουργήθηκε το 2000, ως πρώτη ανάθεση για το Turbine Hall της Tate Modern, και στη συνέχεια χυτεύθηκε σε μπρούτζο, χάλυβα και μάρμαρο. Όπως έχει δηλώσει η Bourgeois, το Maman συμβολίζει τη μητέρα της, η οποία ύφαινε και αποκαθιστούσε ταπισερί. Έχοντας είκοσι μαρμάρινα αυγά στην κοιλιά-κλωβό της, το γλυπτό υποδηλώνει τη μητρική προστασία. Ωστόσο, η σχέση της καλλιτέχνιδας με τη μητρότητα ήταν αντιφατική και περίπλοκη. Κυριαρχώντας στον χώρο και παραπαίοντας πάνω σε λεπτά, αρθρωτά πόδια, το Maman προκαλεί επίσης φόβο και υποδηλώνει παγίδευση.

Info: Έως 06/11/2022 / Εσπλανάδα, KΠΙΣΝ. Ωράριο Λειτουργίας –Καθημερινά (Δευτέρα – Κυριακή). Ελεύθερη Πρόσβαση.

Χορογραφημένα Σιντριβάνια στο Κανάλι

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) Menelaos Myrillas / SOOC

Τα Χορογραφημενα Σιντριβάνια στο ΚΠΙΣΝ παρουσιάζουν καθημερινά εντυπωσιακές χορογραφίες εμπνευσμένες από μελωδίες μεγάλων δημιουργών και αγαπημένα pop κομμάτια.

Παρασκευή

  • Κλασική μουσική
  • Antonín Dvořák, Furiant, χορός αρ.1 σε ντο μείζονα, από τους Σλαβικούς χορούς, έργο 46
  • Dmitri Shostakovich, Βαλς II, από την Σουίτα Τζαζ αρ. 2
  • Ludwig Minkus, Don Quixote, Kitri Entrance
  • Hungarian Dance

Σάββατο

  • Έλληνες Συνθέτες
  • Νίκος Σκαλκώτας, Ηπειρώτικος χορός (Ser. I/4)
  • Μάνος Χατζιδάκις, Χορός με τη σκιά μου, από το Χαμόγελο της Τζοκόντας
  • Μάνος Χατζιδάκις, Το βαλς των χαμένων ονείρων
  • Μίκης Θεοδωράκης, Χαρταετοί

Κυριακή

  • Κλασική μουσική
  • Antonín Dvořák, Furiant, χορός αρ.1 σε ντο μείζονα, από τους Σλαβικούς χορούς, έργο 46
  • Dmitri Shostakovich, Βαλς II, από την Σουίτα Τζαζ αρ. 2
  • Ludwig Minkus, Don Quixote, Kitri Entrance
  • Hungarian Dance

Σε περίπτωση δυνατού αέρα ή δυσμενών καιρικών συνθηκών τα water shows δεν θα πραγματοποιούνται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα