Όσοι ροχαλίζουν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και άνοια
Στο τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας παρουσιάστηκαν ευρήματα που συνδέουν το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου (που απασχολεί σχεδόν ένα δισεκατομμύριο πολίτες του κόσμου) με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και άνοια.
- 08 Σεπτεμβρίου 2022 10:35
H Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρία (European Respiratory Society -εν συντομία ERS) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει γραφεία στη Λοζάνη, τις Βρυξέλλες και το Σέφιλντ. Μέλη της είναι επαγγελματίες υγείας και επιστήμονες που εργάζονται στον τομέα της αναπνευστικής ιατρικής (κυτταρική βιολογία, επιδημιολογία, ανοσολογία, ογκολογία κλπ).
Κάθε χρόνο κάνουν ένα διεθνές συνέδριο όπου όλοι ενημερώνονται για τα τελευταία ευρήματα σε επίπεδο ιατρικής και επιστήμης. Φέτος έγινε στη Βαρκελώνη.
Εκ του σύνεγγυς και μέσω της τεχνολογίας το παρακολούθησαν περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι.
Όλοι άκουσαν πως όσοι ροχαλίζουν στον ύπνο τους, μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και άνοια. Αυτά ήταν αποτελέσματα τριών μελετών που έκαναν επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη.
Όπως επισημάνθηκε, το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου που απασχολεί περίπου 936 εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη –118.590.000 άλλοι έχουν υψηλό κίνδυνο να το αντιμετωπίσουν– και έχει ως κύριο σύμπτωμα το ροχαλητό, διακόπτει την παροχή οξυγόνου, τροφοδοτεί όγκους, θρόμβους αίματος και απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων.
Η κατάσταση προκαλεί χαλάρωση και στενότητα των τοιχωμάτων του λαιμού, διακόπτοντας την κανονική αναπνοή αρκετές φορές τη νύχτα.
Τα υπέρβαρα άτομα είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στο σύνδρομο και τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους ή τη χρήση μάσκας στο κρεβάτι που ‘στέλνει’ τον αέρα στο πίσω μέρος του λαιμού.
Ο ανώτερος σύμβουλος στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και εκ των ερευνητών, Dr. Andreas Palm δήλωσε ότι “ήταν ήδη γνωστό ότι οι ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Δεν δεν είχε γίνει όμως, σαφές εάν αυτό οφείλεται ή όχι στο ίδιο το σύνδρομο ή σε σχετικούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο -όπως η παχυσαρκία, η καρδιομεταβολική νόσος και οι παράγοντες του τρόπου ζωής. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η στέρηση οξυγόνου λόγω αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, σχετίζεται ανεξάρτητα με τον καρκίνο”.
Τα ευρήματα των τριών ερευνών
Σε μια από τις μελέτες αναλύθηκαν δεδομένα 62.811 Σουηδών, σε διάστημα πέντε χρόνων, πριν αρχίσουν θεραπεία με τη χρήση μάσκας CPAP (συνεχoύς θετικής πίεσης αεραγωγών).
Συνδύασαν αυτές τις πληροφορίες με εκείνες που πήραν από το Σουηδικό Εθνικό Μητρώο Καρκίνου, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του σώματος, άλλα προβλήματα υγείας και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Έτσι ‘ταίριαξαν’ 2.093 ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου και διάγνωση καρκίνου έως και πέντε χρόνια πριν από τη διάγνωση του συνδρόμου, με μια ομάδα ελέγχου 2.093 ασθενών με το σύνδρομο που δεν είχαν καρκίνο.
“Βρήκαμε ότι οι ασθενείς με καρκίνο είχαν ελαφρώς πιο σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου. Σε περαιτέρω ανάλυση των υποομάδων, ο δείκτης αποκορεσμού οξυγόνου (μετρά πόσες φορές την ώρα τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα πέφτουν κατά τουλάχιστον 3% για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα) ήταν υψηλότερος σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα (38 έναντι 27), καρκίνο προστάτη (28 έναντι 24) και κακοήθη μελάνωμα (32 έναντι 25).
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη να θεωρείται η άπνοια ύπνου χωρίς θεραπεία ως παράγοντας κινδύνου για καρκίνο και οι γιατροί να γνωρίζουν την πιθανότητα καρκίνου όταν θεραπεύουν ασθενείς με το σύνδρομο. Ωστόσο, η επέκταση του προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο σε όλους τους ασθενείς με αποφρακτική άπνοια δεν δικαιολογείται, ούτε συνιστάται από τα αποτελέσματα της μελέτης μας”.
Δεύτερη μελέτη εντόπισε σχέση του συνδρόμου με τη μεγαλύτερη μείωση της εγκεφαλικής δύναμης, σε διάστημα πέντε ετών και καταδεικνύει τη σοβαρότητα της υπνικής άπνοιας και τη νυχτερινή στέρηση οξυγόνου, ως προς τη συμβολή των γνωστικών φθορών στην τρίτη ηλικία”.
Η τρίτη μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με πιο σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου, όπως μετρήθηκε με τον δείκτη άπνοιας-υπόπνοιας και δείκτες νυχτερινής στέρησης οξυγόνου, ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν θρόμβους αίματος (φλεβική θρομβοεμβολή) που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις