Ζαπορίζια: Το Κίεβο καλεί σε εκκένωση – “Kίνδυνος πυρηνικής καταστροφής”
Το Κίεβο κάλεσε σε εκκένωση της Ζαπορίζια, αλλά και των περιοχών γύρω από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου, τονίζοντας πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής.
- 08 Σεπτεμβρίου 2022 10:25
Η Ουκρανία δήλωσε αργά την Τετάρτη ότι μπορεί να χρειαστεί να κλείσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια που τελεί υπό ρωσική κατοχή, για να αποφευχθεί μια καταστροφή, ενώ κάλεσε τους κατοίκους σε περιοχές κοντά εγκαταστάσεις να εκκενώσουν για τη δική τους ασφάλεια.
Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης αποσυνδέθηκε από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας μετά από βομβαρδισμό που έκοψε τις εξωτερικές γραμμές ηλεκτροδότησης. Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται ότι βομβαρδίζουν το εργοστάσιο, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει ισχυρός κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής.
Το κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου θα επιβαρύνει περαιτέρω την Ουκρανία, η οποία προετοιμάζεται για έναν χειμώνα με σημαντικά ζητήματα ενέργειας, καθώς ο πόλεμος μαίνεται στα ανατολικά και τα νότια.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η κατάληψη του εργοστασίου από τη Ρωσία τροφοδότησε φόβους ότι η Μόσχα μπορεί να προσπαθήσει να συνδέσει τη μονάδα με το δικό της δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας είπε ότι αυτό είναι τεχνικά δύσκολο.
“Η επιλογή της απενεργοποίησης του σταθμού αξιολογείται, εάν προκύψουν συνθήκες που απαιτούν την απενεργοποίηση του σταθμού”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Όλεχ Κορίκοφ, επικεφαλής της κρατικής ρυθμιστικής επιθεώρησης πυρηνικών της Ουκρανίας.
Η πολεμική κατάσταση γύρω από το εργοστάσιο ώθησε επιθεωρητές από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να ταξιδέψουν στην τοποθεσία την περασμένη εβδομάδα. Δύο επιθεωρητές παρέμειναν στο εργοστάσιο επ’ αόριστον.
Στην έκθεσή της, η ΔΟΑΕ ανέφερε την Τρίτη ότι θα μπορούσε να υπάρξει κίνδυνος καταστροφής εάν δεν σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Ωστόσο, δεν απέδωσε ευθύνες για τις καταστροφές, ούτε καθόρισε ένα λεπτομερές σχέδιο για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Η έκθεση του ΔΟΑΕ ζητά την άμεση δημιουργία μιας ζώνης προστασίας πυρηνικής ασφάλειας, αλλά δεν καθορίζει λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα πρέπει να γίνει αυτό και ποιες πρέπει να είναι οι ευθύνες κάθε πλευράς, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις