Η Patagonia στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Η Patagonia στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής
Patagonia AP

Μετά τον Bill Gates ένας ακόμα δισεκατομμυριούχος αποφάσισε να ριχτεί στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Ο ιδρυτής της Patagonia προσφέρει όλα τα κέρδη της εταιρείας στο αγώνα για το περιβάλλον.

Τα περιθώρια για το περιβάλλον στενεύουν και φαίνεται πως ορισμένοι έχουν αρχίσει να το συνειδητοποιούν.

Ο δισεκατομμυριούχος Yvon Chouinard ιδρυτής της Patagonia ανακοίνωσε ένα νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο, κάθε έσοδο το οποίο δεν “επιστρέφει” στην εταιρεία για τα λειτουργικά της έξοδα θα επενδύεται στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η εταιρεία ένδυσης διαθέτει καταστήματα σε περισσότερες από δέκα χώρες. Ιδρύθηκε το 1973 και τα έσοδά της για τη φετινή χρονιά υπολογίζονται σε περισσότερα από 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η περιουσία του κ. Chouinard εκτιμάται στα 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Παρά την απεραντοσύνη της, οι πόροι της Γης δεν είναι άπειροι και είναι πλέον ξεκάθαρο πως έχουμε ξεπεράσει τα όρια” δήλωσε ο επιχειρηματίας δικαιολογώντας την απόφαση αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

“Αντί να καταναλώνουμε πόρους από τη Γη και να τους μετατρέπουμε σε πλούτο, σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τον πλούτο που παράγει η Patagonia για να προστατεύσουμε την πηγή”.

Η εταιρεία από την Καλιφόρνια έδινε ήδη το 1% των ετήσιων εσόδων της σε ακτιβιστές και οργανώσεις που μάχονταν κατά της κλιματικής αλλαγής αλλά -όπως αποκάλυψε ο ιδρυτής της μέσω ανοιχτής επιστολής προς τους πελάτες- ήθελε να κάνει περισσότερα.

Ο κ. Chouinard έχει συνηθίσει άλλωστε να λαμβάνει θέση σε σημαντικά ζητήματα. Όταν οι ΗΠΑ απαγόρευσαν το δικαίωμα στην άμβλωση η εταιρεία άλλαξε τις παροχές της ασφάλειας των εργαζομένων της καλύπτοντας τα ταξιδιωτικά κόστη των γυναικών που θα χρειαζόταν να ταξιδέψουν για τον σκοπό αυτό ενώ δεσμεύτηκε να πληρώσει την εγγύηση των εργαζομένων της που θα συλλαμβάνονταν σε διαμαρτυρίες κατά της απαγόρευσης.

Όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, ο ιδρυτής της Patagonia δεν είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που αποφασίζει να δωρίσει την περιουσία του σε αυτόν τον σκοπό. Τον περασμένο χρόνο ο Matthew Moulding αφεντικό της Hut Group δώρισε 100 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπία ενώ σε παρόμοια ενέργεια προχώρησε και ο Bill Gates δωρίζοντας 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τον σκοπό αυτό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα