Η παροιμία που είπε ο Μητσοτάκης στον Σολτς στα γερμανικά

Η παροιμία που είπε ο Μητσοτάκης στον Σολτς στα γερμανικά
Όλαφ Σολτς Κυριάκος Μητσοτάκης Aris Oikonomou / SOOC

Με μία γερμανική παροιμία, στα ελληνικά και στα γερμανικά, ο πρωθυπουργός έκλεισε τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας.

Επιχείρηση γοητείας του καγκελαρίου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, αλλά και της γερμανικής κοινής γνώμης, με αναφορές στην ηγετική μορφή της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, Βίλυ Μπραντ, αλλά και με μία γερμανική παροιμία, επιχείρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Κάνουμε πολλά μαζί. Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Με κατανόηση, με σεβασμό, με αλληλεγγύη, με τολμηρές κινήσεις συνεργασίας, γιατί όπως λέει και μία γερμανική παροιμία: «μοιρασμένη λύπη είναι μισή λύπη. Μοιρασμένη χαρά, είναι διπλή χαρά».

«Geteiltes Leid ist halbes Leid. Geteilte Freude ist doppelte Freude»”, είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τις δηλώσεις του μετα τη συνάντηση με το Γερμανό καγκελάριο.

Προηγουμένως ο κ. Μητσοτάκης είχε επιχειρήσει να κάμψει τις γερμανικές αντιρρήσεις για δραστικές κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στην ενεργειακή κρίση, με μία αναφορά στο παρελθόν της SPD.

“Ήδη η Ευρώπη -με τη Γερμανία σε έναν κομβικό ρόλο- συντονίζει τα βήματά της, ώστε να απαντήσει στις αρνητικές συνέπειες από τη ρωσική πολιτική στο φυσικό αέριο.

Και δεν θα μπορούσε, νομίζω, να υπάρξει καλύτερη απάντηση από αυτήν που είχε δώσει ο Βίλυ Μπραντ όταν αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το 1975. Τα λόγια του αντηχούν επίκαιρα όσο ποτέ.

Έλεγε τότε ο Βίλυ Μπραντ, μετά την πετρελαϊκή κρίση του ’73: «Μερικοί νομίζουν ότι μπορούσαν να λύσουν μόνοι τα προβλήματα. Κάτι που διδάσκει με σαφήνεια ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όλο το έργο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, πρέπει να είναι σε θέση να επιζήσει, ακόμα και εν μέσω καταιγίδας».

Και κατέληγε με το συμπέρασμα ότι «έχει απόλυτη προτεραιότητα η ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής».

Και προσυπογράφω κάθε λέξη αυτής της πολύτιμης παρακαταθήκης του μεγάλου Γερμανού και Ευρωπαίου ηγέτη. Και κανείς, πιστεύω, ότι δεν θα αμφισβητήσει την επίκαιρη ισχύ τους”, ανέφερε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα