Ενεργειακή κρίση: Η Γερμανία επιστρέφει στον άνθρακα – Αποτελεί το ένα τρίτο της ηλεκτροπαραγωγής της

Ενεργειακή κρίση: Η Γερμανία επιστρέφει στον άνθρακα – Αποτελεί το ένα τρίτο της ηλεκτροπαραγωγής της
Σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στο Γκελζενκίρχεν της Γερμανίας AP Photo/Martin Meissner, File

Αντίο φυσικό αέριο, καλώς ήρθε (πίσω) ο άνθρακας. Εκεί βασίζεται το 1/3 της γερμανικής ενέργειας, με την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο να πέφτει στο 11,7% μετά τον τριπλασιασμό των τιμών.

Η Γερμανία βασίζει στον -πολύ ρυπογόνο- άνθρακα σχεδόν το ένα τρίτο της ηλεκτρικής της ενέργειας, τη στιγμή που ο αντίκτυπος των κυβερνητικών πολιτικών και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί τους παραγωγούς της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης να χρησιμοποιούν λιγότερο φυσικό αέριο και ακόμα λιγότερη πυρηνική ενέργεια.

Στους πρώτους έξι μήνες του 2022, η Γερμανία παρήγαγε 82,6 kWh ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, αύξηση 17% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι περίπου το ένα τρίτο της γερμανικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται πλέον από εργοστάσια καύσης άνθρακας, τη στιγμή που το αντίστοιχο περσινό ποσοστό ήταν 27%.

Η παραγωγή από φυσικό αέριο, η οποία έχει τριπλασιαστεί σε τιμή στα 235 ευρώ ανά μεγαβατώρα από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, έπεσε στο μόλις 11,7% της συνολικής παραγωγής, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με τη Destatis,. η στροφή από το φυσικό αέριο στον άνθρακα ήταν πιο έντονη το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα αυξήθηκε κατά 23% το πρώτο τρίμηνο, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 19%.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την επίτευξη των στόχων καθαρής ενέργειας, μετά και την ανακοίνωση του Κρεμλίνου και την απόφαση της Ρωσίας να κρατήσει κλειστό τον αγωγό Nordstream 1 που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία, τουλάχιστον μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

Η Γερμανία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα, ο οποίος έχει σχεδόν διπλάσιες εκπομπές από αυτές του φυσικού αερίου και πάνω από 60 συγκριτικά με αυτές της πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.

Πολιτική αντιπαράθεση και “καρφιά” στη Μέρκελ

Ο Όλαφ Σολτς κατηγόρησε την Τετάρτη το CDU (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση) και συγκεκριμένα την προκάτοχό του, , λέγοντας ότι φέρει ακέραια την ευθύνη για το γεγονός ότι η Γερμανία έλαβε αποφάσεις για έξοδο από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια, χωρίς να έχει ποτέ την δύναμη να δεσμευθεί σε οτιδήποτε, ούτε να προωθήσει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”.

Είναι ενδεικτικό ότι, στις αρχές του έτους, πάνω από 50% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας προέρχονταν από τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς κατηγόρησε την κυβέρνηση για “τρέλα” σχετικά με την απόφασή της να θέσει σε αδράνεια τους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της χώρας από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η ηλεκτροπαραγωγή της Γερμανίας ενέργειας από πυρηνική ενέργεια έχει ήδη μειωθεί κατά το ήμισυ, αφού τρεις από τους έξι πυρηνικούς σταθμούς που ήταν ακόμη σε λειτουργία στα τέλη του 2021 έκλεισαν κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το Βερολίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να διατηρήσει σε ετοιμότητα δύο από τους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς του για να διασφαλίσει ότι θα έχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πάντως πως η χώρα δεν θα φύγει μακριά από την υπόσχεσή της να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια έως το τέλος του 2022.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία έχει καταφέρει να αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το ποσοστό που παράγεται από αιολικής ενέργεια αυξήθηκε στο 25% (από 18%) της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αύξηση υπήρξε και στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα