Η οπτική των Τούρκων για τις εξελίξεις στα F-16 -“Είναι αυτό που θέλαμε”

Η οπτική των Τούρκων για τις εξελίξεις στα F-16 -“Είναι αυτό που θέλαμε”
Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 iStock

Για νίκη της τουρκικής διπλωματίας κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία βλέπουν ότι άμεσα θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την αγορά του F-16.

Ως νίκη της τουρκικής διπλωματίας αντιλαμβάνονται στην Τουρκία τις εξελίξεις με την άρση των περιορισμών για επικείμενη πώληση στη γειτονική χώρα.

Οπως σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμα το CNN Turk η εξέλιξη αυτή “άνοιξε το δρόμο για άνευ όρων πώληση και συγκλόνισε την Αθήνα”.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το οποίο βέβαια δεν λαμβάνει υπόψιν τη δήλωση του Μπομπ Μενέντεζ περί μη έγκρισης από τον ίδιο οποιασδήποτε πώλησης F-16 στην Τουρκία, το σχετικό νομοσχέδιο θα συνταχθεί άμεσα και θα τεθεί για έγκριση στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Καγκατάι Κιλίκ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Βουλής εξήγησε ότι “αντιπροσωπεία του (κυβερνώντος κόμματος) AKP πραγματοποίησε δύο επισκέψεις στις ΗΠΑ, τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο. Διαπιστώσαμε ότι το κλίμα δεν ήταν τόσο αρνητικό για μας όσο λεγόταν. Θα έλεγα ότι και μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας εκτιμήθηκε η στάση της Τουρκίας για την ειρήνη”.

Συμπερασματικά τονίζεται ότι η εξέλιξη είναι αυτή ακριβώς που περίμενε η Τουρκία έτσι ώστε να ξεμπλοκάρει η αγορά η οποία ήταν αναγκαία για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά και το εμπάργκο για την αγορά των F-35 (λόγω της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία).

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ πάντως τόνισε τα εξής: “Μια τροπολογία στο Νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω καμία πώληση F-16 στην Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την επιθετική εκστρατεία του σε ολόκληρη την περιοχή. Τελεία και παύλα”.

Οψόμεθα για τις επόμενες εξελίξεις οι οποίες αναμένονται μέσα στο Νοέμβριο…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα