Φοροδιαφυγή: Σε δύο “υπερόπλα” ποντάρει η ΑΑΔΕ – Eispraxis και Appodixi στη μάχη

Φοροδιαφυγή: Σε δύο “υπερόπλα” ποντάρει η ΑΑΔΕ – Eispraxis και Appodixi στη μάχη
istock

Με τη χρήση “έξυπνων” τεχνολογιών σχεδιάζει η ΑΑΔΕ να εντείνει την προσπάθειά της για περιορισμό της φοροδιαφυγής και να αντιμετωπίσει “πειραγμένα” λογισμικά και διαδρομές “μαύρου” χρήματος.

Δυο νέα “εργαλεία” είναι στη διάθεση της ΑΑΔΕ για να ενισχύσει τις προσπάθειές της στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Το πρώτο είναι το Eispraxis, που εστιάζει στην παρακολούθηση ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δημόσιους φορείς και βέβαια διαμορφώνει ένα αυτοματοποιημένο μηχανισμό για τη διαχείριση των οφειλών.

Με αυτό το νέο “υπερόπλο” φιλοδοξεί η φορολογική διοίκηση να ακτινογραφήσει τις οικονομικές δυνατότητες 4,7 εκατ. οφειλετών και να προχωρήσει, εφόσον δει ότι υπάρχει “κρυφός” πλούτος και δε γίνουν ρυθμίσεις χρεών, σε κινήσεις αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, δηλαδή, σε αυτόματες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Άλλωστε Σύμφωνα με βάση το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί τουλάχιστον 2,2 δισ ευρώ από τη “δεξαμενή” των παλαιών οφειλών.

Όπως αναφέρεται από τις αρχές, ανάλογα με την οφειλή θα διαμορφώνεται ένας φάκελος και με βάση το εάν διαθέτει ή όχι ο οφειλέτης την ανάλογη οικονομική δυνατότητα θα ειδοποιείται με ηλεκτρονικά μηνύματα για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας. Θα υπάρχει βέβαια σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η “δαμόκλειος σπάθη” των κατασχέσεων και των δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών.

Οι στόχοι

Όπως μάλιστα τονίζεται, το “Eispraxis” έχει ως στόχο την παρακολούθηση ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δημόσιους φορείς, με έμφαση στη φορολογία και βέβαια να να διαμορφώσει ένα αυτοματοποιημένο μηχανισμό για τη διαχείριση των οφειλών, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη βέλτιστη συλλογή αυτών των επιδόσεων.

Μάλιστα ήδη η πιλοτική εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο εμφανίστηκε στις Εφαρμογές TAXISnet με την ένδειξη “Εispraxisnet myAADE”, ενώ μέσα στον τρέχοντα μήνα αναμένεται να καταστεί πλήρως λειτουργική. Επιπλέον περίπου 1.000 ελεγκτές και βοηθοί ελεγκτές έχουν εκπαιδεύονται από την ΑΑΔΕ, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει.

“Κλειδί” για το “Εispraxis” είναι η διαλειτουργικότητα των συστημάτων, που διασφαλίζει και δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να αντλούν πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.ά.). Να σημειωθεί ότι ο στόχος της διασφάλισης της διαλειτουργικότητας των συστημάτων που αφορούν το προφίλ των φορολογουμένων είναι εδώ και χρόνια στρατηγικός στόχος των αρχών, που έχουν επενδύσει χρόνο και χρήμα σε αυτήν την κατεύθυνση.

“Appodeixi” app

Παράλληλα, εδώ και μερικές μέρες είναι στη διάθεση των φορολογουμένων μια νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ, το “Appodeixi” app, που ουσιαστικά βάζει τον φορολογούμενο σε θέση ελεγκτή, δίνοντάς του τη δυνατότητα να “σκανάρει” τα παραστατικά που παίρνει, να τα στείλει στην ΑΑΔΕ και στη συνέχεια να διακριβωθεί εάν υπάρχουν ενδείξεις για πλαστότητα. Μέσα σε 15 μέρες που είναι διαθέσιμη η εφαρμογή έχουν γίνει 24.193 καταγγελίες εκ των οποίων οι 12.983 είναι ανώνυμες και οι υπόλοιπες 11.210 έχουν ονοματεπώνυμο.

Να σημειωθεί ότι 95.000 καταναλωτές έχουν “κατεβάσει” την εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα ενώ σε καθημερινή βάση υποβάλλονται περίπου 1.600 καταγγελίες. Από αυτές, οκτώ στις δέκα αφορούν αποδείξεις που δεν έχουν διαβιβαστεί στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ ενώ για τις υπόλοιπες καταγγελίες έχει αναλάβει δράση ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.

Το όλο σύστημα, μάλιστα, φαίνεται να αποδίδει, με βάση και τις αναφορές στελεχών της φορολογικής διοίκησης, καθώς ήδη εντοπίστηκαν παραβάσεις σε δυο βενζινάδικα και μπήκε μάλιστα “λουκέτο”. Στις περιπτώσεις αυτές διαπιστώθηκε ότι οι αποδείξεις που έκοψαν ήταν μικρότερης αξίας από την πραγματική.

Ειδικότερα βενζινάδικο στο Βύρωνα εξέδιδε αποδείξεις που αφορούσαν άλλο είδος, ποσότητα και αξία καυσίμου, από αυτό, που διαβιβαζόταν μέσω του συστήματος εισροών εκροών και του ΦΗΜ στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ. Το πρατήριο “σφραγίστηκε” μέχρι αποκαταστάσεως του συστήματος εισροών εκροών με δαπάνες του εγκαταστάτη ενώ δεσμεύτηκε και ο εξοπλισμός του. Ταυτόχρονα ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου βρίσκεται αντιμέτωπος με κυρώσεις που ανέρχονται στο 15% του ετήσιου τζίρου του βενζινάδικου και υπολογίζονται περί τα 350.000 ευρώ και με πρόστιμο φτάνει τα 150.000 ευρώ.

Άλλο ένα “λουκέτο” μπήκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αγία Παρασκευή μετά από επώνυμη καταγγελία οδηγού οχήματος ο οποίος διαπίστωσε ότι τα χρήματα που πλήρωσε και ανέγραφε η απόδειξη δεν ήταν τα ίδια με αυτά που καταγράφηκαν στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης. Όταν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πήγαν στο πρατήριο για να το σφραγίσουν, ο δικηγόρος της επιχείρησης προσπάθησε να αμφισβητήσει τα ευρήματα της απόδειξης αλλά εκείνη τη στιγμή έφτασε πελάτης, που κρατούσε την απόδειξη, με ημερομηνία, 01/10/2022, αξίας 63 ευρώ.

Οι ελεγκτές πήραν την απόδειξη, και διαπίστωσαν επί τόπου ότι η αξία, που είχε διαβιβαστεί στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ήταν μόλις 20 ευρώ. Επίσης διενήργησαν διασταυρώσεις της αναφοράς POS με το αρχείο του φορολογικού μηχανισμού και βρήκαν άλλες 18 περιπτώσεις, κατά τις οποίες είχαν παραποιηθεί τα ποσά των αποδείξεων, σε ποσοστό 90%, δηλαδή στο 1/10 της πραγματικής τους αξίας.

Πάντως με το νέο σύστημα είναι προφανές ότι δίνεται η ευκαιρία για να αποκαλυφθούν νέα λογισμικά που “πειράζουν” τα φορολογικά στοιχεία και δείχνουν ότι πλέον η φοροδιαφυγή έχει στη διάθεσή της “έξυπνα” εργαλεία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα