Μητσοτάκης- Ερντογάν: Και μαζί και μακριά στην Πράγα 

Μητσοτάκης- Ερντογάν: Και μαζί και μακριά στην Πράγα 
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή τους το 2022 Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθούν ταυτόχρονα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, αλλά δεν έχει ζητηθεί συνάντηση 

Με την Τουρκία να κλιμακώνει διαρκώς την ένταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν σήμερα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, αλλά καθώς η Άγκυρα δεν είχε ζητήσει κάποιο ραντεβού, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι θα συναντηθούν.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει διμερή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο θα βρεθεί μαζί και στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ασφάλεια. Εκεί η Αθήνα προσδοκά για άλλη μία φορά στήριξη απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα από τη Γαλλία, αλλά και από άλλους εταίρους παρόντες στην ίδια συζήτηση όπως το Λουξεμβούργο και η Κροατία.

Ο πρωθυπουργός δεν θα βρεθεί στην ίδια στρογγυλή τράπεζα με τον Ερντογάν, καθώς η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας έχει διαρθρωθεί σε συζητήσεις ηγετών σε θεματικά τραπέζια. Σε κάθε πάνελ θα συμμετέχουν 11 ηγέτες, τόσο κρατών-μελών της Ε.Ε., όσο και των τρίτων χωρών που έχουν προσκληθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης σε καθε περίπτωση την Παρασκευή που θα συνεδριάσουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, θα θέσει ξανά το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και ειδικότερα θα ζητήσει την καταδίκη της νέας παράνομης συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης για το ενεργειακό.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι ειδικά αυτή τη στιγμή, με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία και με αυτή την κίνηση απειλεί τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ζητήσει και κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, όπως το “θερμό καλοκαίρι” του 2020.

Έμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν πάντως ότι η Αθήνα πρέπει να πιέσει εταίρους και συμμάχους να “μαζέψουν” και την προσωρινή κυβέρνηση στη Λιβύη, όπου βέβαια η πολιτική κατάσταση παραμένει ρευστή.

Η Αθήνα σε κάθε περίπτωση έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα θα προστατέψει την κυριαρχία της, καθώς γεννώνται υποψίες ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να δημιουργήσει επεισόδιο ξεκινώντας έρευνες για φυσικό αέριο νοτίως της Κρήτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογο του σχολίασε με ικανοποίηση το γεγονός οτι ΕΕ, ΗΠΑ, Γερμανία και Αίγυπτος δημοσίως αποκήρυξαν τις τουκικές πρακτικές και επισήμαναν ότι η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει εξουσιοδότηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες. Εν τω μεταξύ και το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας απαντώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους δήλωσε ότι δεν αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα περνά στην αντεπίθεση όσον αφορά στο προσφυγικό- μεταναστευτικό. Μετά το νέο ισχυρισμό Ερντογάν ότι η Ελλάδα πνίγει μετανάστες ενώ η Τουρκία τους σώζει ακολουθώντας τις επιταγές του Ισλάμ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει την τουρκική ακτοφυλακή να απωθεί με βία μετανάστες προς την Ελλάδα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και της Κοινής Δήλωσης της ΕΕ.

Στη σύνοδο των 27 ηγετών της ΕΕ στην Πράγα θα συζητηθεί και το ενεργειακό, αν και δεν αναμένονται ακόμη οριστικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση πάντως χαιρέτισε με ικανοποίηση την αλλαγή πλεύσης της Κομισιόν όσον αφορά στο ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο, σχολιάζοντας ότι υιοθετεί τις προτάσεις Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλέον μιλά για προσωρινό έστω πλαφόν στο φυσικό αέριο, ενισχύει τις ελπίδες ότι μπορεί να καμφθεί η άρνηση της Γερμανίας και άλλων βόρειων χωρών στο θέμα.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα θα είναι συμπρόεδρος το μεσημέρι της Πέμπτης σε θεματικό τραπέζι για την Ενέργεια, την Οικονομία και την Κλιματική αλλαγή. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η θεματική στην οποία συμμετέχει είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση και η πιο πρόσφατη για την επιβολή ανωτάτου ορίου τιμών στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έχει ήδη την στήριξη 15 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Στο ίδιο τραπέζι θα μιλήσουν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγία και της Σερβίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα