Κουαρτέτο απειλών για την Ελληνική οικονομία για το 2023

Κουαρτέτο απειλών για την Ελληνική οικονομία για το 2023
Πολίτες στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Ανατροπές σε μεσομακροπρόθεσμο σε ορίζοντα στην καλή, σήμερα, πορεία της οικονομίας μπορεί να επέλθουν, λόγω μιας σειρά αδυναμιών που ήδη καταγράφονται.

Δημογραφικές πιέσεις, χαμηλή αποταμίευση, υψηλό δημόσιο χρέος, και αυξανόμενο κόστος χρήματος συνιστούν ένα κουαρτέτο απειλών που μπορεί να θέσει σε περιδίνηση την Ελληνική οικονομία, που κόντρα στους καιρούς και τη διαφαινόμενη ύφεση στην Ευρωπαϊκή γειτονιά, οδεύει για φέτος σε μια σημαντική επίδοση ανάπτυξης. Παράλληλα, προσπαθεί να βρει βηματισμό και να μετασχηματιστεί, περνώντας από τις παραδοσιακές νόρμες ανάπτυξης, που βασίζονταν κύρια σε επενδύσεις σε ακίνητα ή εξαγορές κρατικών ή μη περιουσιακών στοιχείων, στην εποχή της καινοτόμου παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής αξίας.

Η συστηματική μεγέθυνση της οικονομίας και η άνοδος των εισοδημάτων στη χώρα διέρχονται αναγκαστικά από την αύξηση των καινοτόμων επενδύσεων και της συστηματικής στροφής σε παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών που θα είναι υψηλής αξίας και ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδίως, καθώς σταδιακά μειώνεται η ανεργία και, άρα, το περιθώριο μεγέθυνσης της οικονομίας και της απασχόλησης με σχετικά πιο εύκολο τρόπο, το ζήτημα της καινοτομίας και της προσέλκυσης παραγωγικών επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου γίνεται κομβικόανέφερε χαρακτηριστικά, χθες, αποτυπώνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την Ελληνική Οικονομία και την πορεία της το τρίτο τρίμηνο, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, Καθηγητή Νίκο Βέττα.

Βέβαια, ο κ. Βέττας δεν παρέλειψε να παρουσιάσει τη θετική “ακτινογραφία” της συγκυρίας. “Η ελληνική οικονομία καταγράφει θετική δυναμική κατά το τρέχον έτος, που είναι ισχυρότερη από αυτή που αρχικά αναμενόταν και από τον μέσο όρο στις ευρωπαϊκές οικονομίες.μεγέθυνση της οικονομίας συνοδεύεται και από βελτίωση σε δείκτες που μπορεί να σηματοδοτούν ποιοτική αναβάθμισή της, όπως η εξωστρέφεια” τόνισε αλλά εστίασε σε μια σειρά από ζητήματα που χρήζουν προσοχής. Πέρα από το “κουαρτέτο κινδύνων” που ήδη καταγράφηκε, ο κ. Βέττας αναφέρθηκε στην εξάρτηση από εισαγωγές και την επιδείνωση του εξωτερικού ισοζυγίου, αλλά και τα “απόνερα” που θα φέρει στην τάση της κατανάλωσης, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στην ευρωπαϊκή (την κύρια πηγή τουρισμού) το πληθωριστικό τσουνάμι και η κρίση ενέργειας.

Επιπλέον απειλές

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η πολύ καλή του ΑΕΠ φέτος βασίζεται κύρια στην διατήρηση της υψηλής ζήτησης που αποτυπώνεται τόσο στην εσωτερική κατανάλωση όσο και στις εξαγωγές και τον τουρισμό. “Τα νοικοκυριά στην Ευρώπη προέρχονται φέτος από μια περίοδο αποταμίευσης και δύο χρόνων περιορισμού. Του χρόνου θα έχουν προέρχονται από μια περίοδο όπου θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ αυξημένο κόστος ενεργειακών λογαριασμών” σημείωσε εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το κατά πόσο θα διατηρηθεί η ζήτηση τόσο για προϊόντα (άρα για εξαγωγές) όσο και για ταξίδια (άρα για τουρισμό στην Ελλάδα). μενείς

Ανησυχητική είναι η εξέλιξη του πληθωρισμού που κυμαίνεται σε επίπεδα υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Επίσης ανησυχητική είναι η συστηματική διεύρυνση των εισαγωγών και γενικότερα η εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών” τόνισε χαρακτηριστικά ο ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Ο πληθωρισμός

Όπως τόνισε ο κ. Βέττας “η πρόκληση του υψηλού και επίμονου πληθωρισμού είναι μεγάλη. Οι αρνητικές επιδράσεις αφορούν κυρίως το κόστος διαβίωσης νοικοκυριών, τη δυνατότητα αποπληρωμής δανείων, και το κόστος χρηματοδότησης νέων επενδύσεων. Βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν και ορισμένες θετικές επιδράσεις, όπως σε χρέος με σταθερά επιτόκια καθώς και στα ονομαστικά δημόσια έσοδα” ανέφερε ο κ. Βέττας και υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη μεσοπρόθεσμα. Το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό, το κόστος χρηματοδότησης αυξάνεται, το εξωτερικό ισοζύγιο επιδεινώνεται, η εξάρτηση από εισαγωγές είναι υψηλή, η εγχώρια αποταμίευση παραμένει χαμηλή, η πίεση στο δημοσιονομικό ισοζύγιο αναμένεται να αυξηθεί, η πρόσφατη τάση της κατανάλωσης δεν είναι διατηρήσιμη, οι μακροχρόνιες δημογραφικές τάσεις είναι δυσμενείς.”

Οι εισαγωγές

Ειδικά έκρουσε ¨”κώδωνα” κινδύνου για το θέμα του εξωτερικού ισοζυγίου που μπορεί μεσοπρόθεσμα να εξελιχθεί σε ζήτημα. “Όσο ενισχύονται οι εξαγωγές δεν μας πειράζει η διόγκωση των εισαγωγών” ανέφερε ο κ. Βέττας που έσπευσε να θέσει το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με αιχμή την προσέλκυση επενδύσεων καινοτομίας, που δίνουν πλεονέκτημα σε βάθος χρόνου στα ελληνικά προϊόντα, αλλάζοντας παραδοσιακές δομές της εθνικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά τον μήνα Αύγουστο 2022 ανήλθε σε 2, 898 δισεεκατ. ευρώ (2,898 δισεκατ. δολάρια) έναντι 2.232 δισεκ ευρώ (2,600 δισεκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2021, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 29,9%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά τον μήνα Αύγουστο 2022 παρουσίασε αύξηση του ελλείμματος κατά 294,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 17,2%, ενώ η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία κατά τον μήνα Αύγουστο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 275,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 16,1% σε σχέση με τον μήνα Αύγουστο 2021.

Η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 ανήλθε στο ποσό των 59.450 δισεκατ. ευρώ (63,506 δισεκατ. δολάρια) έναντι 39,724 δισεκατ. ευρώ (47,437 δισεκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2021, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ 49,7%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 9.560 δισεκατ. ευρώ, δηλαδή 31,5% και η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 9,474 δισεκατ. ευρώ, δηλαδή 31,3%, σε σχέση με το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021.

Βέβαια οκ. Βέττα τόνισε ότι “η ελληνική οικονομία καταγράφει θετική δυναμική κατά το τρέχον έτος, που είναι ισχυρότερη από αυτή που αρχικά αναμενόταν και από τον μέσο όρο στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η μεγέθυνση της οικονομίας συνοδεύεται και από βελτίωση σε δείκτες που μπορεί να σηματοδοτούν ποιοτική αναβάθμισή της, όπως η εξωστρέφεια.

Θετική έκπληξη φέτος αποτελεί ο ρυθμός μεγέθυνσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, παρά τον πολύ υψηλό πληθωρισμό. Επίσης θετική εξέλιξη υπάρχει στις εξαγωγές, κυρίως στον τουρισμό και τις λοιπές υπηρεσίες αλλά και ευρύτερα.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα