ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένουν στην Βουλή τον απολογούμενο Μητσοτάκη για την ακρίβεια

ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένουν στην Βουλή τον απολογούμενο Μητσοτάκη για την ακρίβεια
Ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Βουλή για το θέμα της ακρίβειας Eurokinissi

Ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου για το ότι ο πρωθυπουργός εξαναγκάστηκε από την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας να τοποθετηθεί στην Βουλή για την ακρίβεια.

“Στόχος επετεύχθη”. Με τον τρόπο αυτό αποτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ την συζήτηση για την ακρίβεια που θα γίνει αύριο Παρασκευή στην Βουλή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, μετά από την πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση πρός τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για μία εξέλιξη άλλωστε που συμβαδίζει με την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να “φέρει” το θέμα της ακρίβειας στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαναγκάζεται να βρεθεί απολογούμενος για το Νο 1 πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολίτες και νοικοκυριά σε όλη την χώρα. Αν και γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να “μεταθέσει” τις ευθύνες σε κάποια αόριστη “διεθνή κρίση” εκτιμούν ότι οι επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνηση ιδίως στα ζητήματα της ενέργειας αλλά και η άρνησή της να παρέμβει στην αγορά, αντικειμενικά εκθέτουν την πολιτική της. Την καθιστούν μάλιστα την βασικότερη αιτία ενίσχυσης της ακρίβειας.

Η πιο ακριβή χώρα στην Ε.Ε

Όπως πολλάκις έχει επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά, η Ελλάδα δεν είναι απλά μια χώρα της Ευρώπης που αντιμετωπίζει το πρόβλημα των αυξημένων τιμών. Αντιθέτως για το πρώτο 6μηνο του 2022 υπήρξε η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη σύμφωνα με τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία της Eurostat.

Επισης τον Σεπτέμβριο κατέγραψε την 3η θέση στο ενεργειακό πληθωρισμό ξεπερώντας κατά 13.3 ποσοστιαίες μονάδες των ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμάνθηκε στο 40%. Επίσης τον ίδιο μήνα ο πληθωρισμός έφτασε στα μεγέθηε την διακυβέρνησης του ….Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990-1993 αγγίζοντας το ποσοστό του 12%.

Εκτεθειμένη η κυβέρνηση στην ενέργεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει το ζήτημα της ενέργειας ώς το πλέον χαρακτηριστικό πεδίο που φαίνεται πως ήταν οι κυβερνητικές επιλογές αυτές που οδήγησαν τις τιμές στα ύψη. Εστιάζει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που με την σειρά της έγινε ο πάροχος που έδωσε το …παράδειγμα των ανατιμήσεων προκειμένου να κερδίσουν οι ιδιώτες μέτοχοί της αλλά και να πληρωθούν οι υπέρογκοι μισθοι των στελεχών που διόρισε η Νέα Δημοκρατία.

Στα ζητήματα της ενεργειακής ακρίβειας, αναφέρθηκε άλλωστε και η αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοπίστη Πέρκα. Παραθέτοντας στοιχεία έκθεση του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, επισήμανε ότι «έχει μια ενδιαφέρουσα τεκμηριωμένη μελέτη που αποδεικνύει ότι το 2022 είμαστε στην τρίτη θέση στην ακρίβεια του ρεύματος στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένων φόρων, τελών και επιδοτήσεων) για οικιακούς καταναλωτές, σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Τρίτη επίσης στο τελικό κόστος του φυσικού αερίου, μετά τη Βουλγαρία και τη Γερμανία. Είμαστε η χώρα με τις περισσότερες ρευματοκοπές λόγω οφειλών προς τους προμηθευτές το 2021. Αναφέρεται επίσης στη θλιβερή κατάταξή μας -τρίτη από το τέλος το 2020- σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα των πολιτών να θερμάνουν το σπίτι τους. Ας βγουν να διαψεύσουν και τον αρμόδιο οργανισμό της Ε.Ε. Κατά τ’ άλλα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην προμήθεια του ρεύματος στους μη οικιακούς καταναλωτές, επιχειρήσεις, το οποίο αμέσως μετακυλίεται και το πληρώνουν πολύ ακριβά οι πολίτες”.

Με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει παρέμβαση στην αγορά ενάντια στην ακρίβεια, τονίζει η Όλγα Γεροβασίλη Eurokinissi

Κοστολογημένες εναλλακτικές προτάσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν αρκείται στη καταγγελία των κυβερνητικών πολιτικών, αλλά έχει καταθέσει συγκεκριμένη και κοστολογημένη αντιπρόταση, την οποία παρουσίασε άλλωστε στην ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως σχολίασε σε συνέντευξή της η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη “ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει σειρά ρυθμιστικών παρεμβάσεων στην αγορά ενέργειας, στη μείωση του Ειδικού φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στον ΦΠΑ στα τρόφιμα. Αναφορικά με τον ΕΦΚ η μείωση θα κυμανθεί στα ευρωπαϊκώς επιτρεπτά όρια και για τα τρόφιμα στο 6%”. Τόνισε αναφερόμενη στην ακρίβεια πως “βεβαίως υπάρχει παγκόσμια κρίση και βεβαίως υπάρχουν παράγοντες στους οποίους δεν μπορεί κανείς να παρέμβει ως χώρα. Όμως καταγράφονται κάποιες πρωτιές για τις οποίες η κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις. Έχουμε την ακριβότερη τιμή στην ενέργειας στην Ευρώπη, προ επιδοτήσεων. Έρχονται οι κρατικές παρεμβάσεις και είμαστε στους μεν μη οικιακούς καταναλωτές δεύτεροι ακριβότεροι στην Ευρώπη στους δε οικιακούς καταναλωτές δέκατοι”.

Τόνισε παράλληλα πως “έχουμε δει το σχέδιο προϋπολογισμού. Η αύξηση των εσόδων από τους έμμεσους φόρους είναι 4.5. δις. Η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει 8.5 δις για ενίσχυση. Το κύριο ζητούμενο παραμένει: Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε σειρά παρεμβάσεων στην ενέργεια και στην αγορά όπως η μείωση των ειδικών φόρων; Διότι σύμφωνα με το κοστολογημένο κυβερνητικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι απολύτως εφικτό”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα