Εφιαλτική έρευνα του WMO: Σε επίπεδα ρεκόρ τρία αέρια του θερμοκηπίου – “Τελειώνει ο χρόνος”

Εφιαλτική έρευνα του WMO: Σε επίπεδα ρεκόρ τρία αέρια του θερμοκηπίου – “Τελειώνει ο χρόνος”
Χωματερή στη Κένυα 2022 Ben Curtis/ap

Προς τη λάθος κατεύθυνση βαδίζει ο κόσμος, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, η μελέτη των οποίων δείχνει μεγάλη αύξηση του υποξειδίου του αζώτου, του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου.

Σε επίπεδα ρεκόρ έχουν φτάσει τρία αέρια του θερμοκηπίου, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος “βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση”.

Ο WMO διαπίστωσε ότι υπήρξε η μεγαλύτερη άνοδος από έτος σε έτος στις συγκεντρώσεις μεθανίου το 2020 και το 2021 από τότε που ξεκίνησαν οι συστηματικές μετρήσεις σχεδόν πριν από 40 χρόνια.

Τα επίπεδα μεθανίου έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, προβληματίζοντας τους επιστήμονες. Κάποιοι κατηγόρησαν την αύξηση της υδραυλικής ρωγμάτωσης στις ΗΠΑ γι’ αυτό, αλλά στη συνέχεια η εκτίμηση αυτή τέθηκε υπό αμφισβήτηση καθώς οι βιομηχανικές εκπομπές δεν παρουσίασαν ανάλογη απότομη άνοδο, όπως αναφέρει ο Guardian.

Τώρα η θεωρία είναι ότι η άνοδος του μεθανίου θα μπορούσε να προκληθεί από δραστηριότητες μικροβίων σε υγροτόπους, ορυζώνες και τα έντερα των μηρυκαστικών. Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή μικροβιακού μεθανίου, καθώς απολαμβάνουν ζεστές, υγρές περιοχές.

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα είναι επίσης στα ύψη, με το άλμα από το 2020 στο 2021 να είναι μεγαλύτερο από τον ετήσιο ρυθμό ανόδου την τελευταία δεκαετία. Οι μετρήσεις από τους σταθμούς του δικτύου παρακολούθησης της παγκόσμιας ατμόσφαιρας του WMO δείχνουν ότι αυτά τα επίπεδα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Αυτά τα αέρια του θερμοκηπίου προκαλούν παγκόσμια θέρμανση, με το φαινόμενο να αυξάνεται κατά 50% μεταξύ 1990 και 2021. Το διοξείδιο του άνθρακα αποτελούσε περίπου το 80% αυτής της αύξησης.

Σύμφωνα με τον WMO, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα το 2021 ήταν 415,7 μέρη ανά εκατομμύριο, το μεθάνιο ήταν 1908 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb) και το υποξείδιο του αζώτου ήταν 334,5 ppb. Αυτά είναι αντίστοιχα 149%, 262% και 124% των προβιομηχανικών επιπέδων.

“Βαδίζουμε σε λάθος κατεύθυνση”

Ο γενικός γραμματέας του WMO, καθηγητής Petteri Taalas, δήλωσε: «Η συνεχιζόμενη αύξηση των συγκεντρώσεων των κύριων αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης ρεκόρ στα επίπεδα μεθανίου, δείχνει ότι βαδίζουμε σε λάθος κατεύθυνση».

Αν και ανησυχητική, η αύξηση του μεθανίου ήταν αναστρέψιμη και το διοξείδιο του άνθρακα παρέμεινε η μεγαλύτερη απειλή, πρόσθεσε. «Υπάρχουν διαθέσιμες οικονομικά αποδοτικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου, ειδικά από τον τομέα των ορυκτών καυσίμων, και θα πρέπει να τις εφαρμόσουμε χωρίς καθυστέρηση», είπε ο Taalas. «Ωστόσο, το μεθάνιο έχει σχετικά σύντομη διάρκεια ζωής λιγότερο από 10 χρόνια, και έτσι η επίδρασή του στο κλίμα είναι αναστρέψιμη. Ως πιο επείγουσα προτεραιότητα, πρέπει να περιορίσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που είναι ο κύριος μοχλός της κλιματικής αλλαγής και των σχετικών ακραίων καιρικών συνθηκών, και που θα επηρεάσουν το κλίμα για χιλιάδες χρόνια μέσω της απώλειας πολικού πάγου, της θέρμανσης των ωκεανών και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας».

Ωστόσο, ο Taalas είπε ότι ο χρόνος τελειώνει για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης καθώς οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα συνέχισαν να φτάνουν σε νέα ρεκόρ.

«Πρέπει να μεταμορφώσουμε τα βιομηχανικά, τα ενεργειακά μας συστήματα και τα συστήματα μεταφορών και ολόκληρο τον τρόπο ζωής μας. Οι απαραίτητες αλλαγές είναι οικονομικά προσιτές και τεχνικά εφικτές. Ο χρόνος τελειώνει», είπε.

Αυτά τα στοιχεία θα παρουσιαστούν στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα Cop27 τον Νοέμβριο, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν στην Αίγυπτο για να συνάψουν συμφωνίες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ωστόσο, ακόμα κι αν δράσουν γρήγορα για να σταματήσουν τη ζημιά, μεγάλο μέρος της έχει μονιμοποιηθεί. Όσο συνεχίζονται οι εκπομπές, η παγκόσμια θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται. Δεδομένης της μεγάλης διάρκειας ζωής του CO2 , το επίπεδο θερμοκρασίας που παρατηρείται θα παραμείνει για δεκαετίες, ακόμη και αν οι εκπομπές μειωθούν γρήγορα στο μηδέν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα