Culture is Athens: Οι εκδηλώσεις και οι βόλτες που δεν πρέπει να χάσετε στην Αθήνα

Culture is Athens: Οι εκδηλώσεις και οι βόλτες που δεν πρέπει να χάσετε στην Αθήνα

Το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων ξεδιπλώνεται στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης. Εμείς το μόνο εργαλείο που χρειαζόμαστε, είναι η δωρεάν εφαρμογή Culture is Athens για κινητά και τάμπλετ, καθώς και το αντίστοιχο portal για να το ανακαλύψουμε.

Ο Σεπτέμβριος μπήκε πια για τα καλά, οι πρώτες βροχές έχουν ήδη ξεκινήσει και ευχές όπως “καλό αποκαλόκαιρο”, “καλό φθινόπωρο”, ακόμη και “καλό χειμώνα” ακούγονται παντού πια στις παρέες που ακόμη μοιράζονται αναμνήσεις από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Η πόλη της Αθήνας ξαναγεμίζει από τους κατοίκους της και δίνει εξέχουσα θέση στον Πολιτισμό με συναυλίες, φεστιβάλ, μουσικοχορευτικές, θεατρικές παραστάσεις, προβολές, και εκθέσεις.


Το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων δηλώνει βροντερά “παρών” και ξεδιπλώνεται στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης. Εμείς το μόνο εργαλείο που χρειαζόμαστε, είναι η δωρεάν εφαρμογή Culture is Athens για κινητά και τάμπλετ, καθώς και το αντίστοιχο portal για να το ανακαλύψουμε.

Το Culture is Athens είναι το νέο εύχρηστο ψηφιακό εργαλείο που παρέχει εύκολη και άμεση πρόσβαση -από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή- και δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις δράσεις και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων στο κέντρο και τις γειτονιές του, 12 μήνες τον χρόνο.

Στις σελίδες του περιλαμβάνονται, επίσης, τα εμβληματικά κτίρια και οι χώροι πολιτισμού του που φέρουν την “υπογραφή” του: μουσεία, βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, ιστορικά κτίρια, χώροι πολιτισμού, μόνιμες συλλογές, αλλά και πληροφορίες για τις δημόσιες τοιχογραφίες και τα γλυπτά. Όλα, δηλαδή, όσα μπορεί να ανακαλύψει ο κάτοικος ή ο επισκέπτης, κατά την περιήγησή του στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε στο Culture is Athens και ακολούθως στη μηχανή αναζήτησης να επιλέξετε τον μήνα που θέλετε και να εισάγετε τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις σας. Εξαιρετικά χρήσιμο είναι το γεγονός πως μπορείτε να δημιουργήσετε την προσωπική πολιτιστική σας ατζέντα, καταχωρώντας σε αυτήν κάθε εκδήλωση που σας ενδιαφέρει.

Τον Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων είναι γεμάτο μουσική, θέατρο, σινεμά, εικαστικά και όχι μόνο!

Τα συναυλιακά ραντεβού δεν έχουν τελειωμό στον πιο αγαπημένο μουσικό θεσμό στην καρδιά της πόλης, τη Μουσική Τεχνόπολη που επιστρέφει δριμύτερη με το δεύτερο μέρος της. Ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει από έντεχνο και λαϊκό μέχρι ροκ και hip-hop με αγαπημένους Έλληνες καλλιτέχνες, μεγάλα ξένα ονόματα, φεστιβάλ, αλλά και ένα συγκινητικό μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοίζο.

Η μουσική δεν σταματά στην Τεχνόπολη, εκτείνεται και στο θέατρο του Κολωνού, που γίνεται με τη σειρά του σημείο συνάντησης αγαπημένων καλλιτεχνών της ελληνικής μουσικής σκηνής και του αθηναϊκού κοινού.

Η θεατρική σκηνή της πόλης χτυπά δυνατά στο θέατρο Κολωνού όπου ήδη παίζονται οι πιο σημαντικές θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού: από τις «Θεσμοφοριάζουσες» με τον Γιάννη Μπέζο, τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και τη Φωτεινή Μπαξεβάνη και τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη με τον Θανάση Τσαλταμπάση μέχρι την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη.

Οι λάτρεις του σινεμά μπορούν να δώσουν ραντεβού στον αναγεννημένο κινηματογράφο ΑΒ, όπου και θα προβληθούν 11 υπέροχες ταινίες. Το πρόγραμμα ταινιών να είναι εξίσου πλούσιο με αυτό του Ιουλίου και ειδικά σχεδιασμένο ώστε να καλύψει τις προτιμήσεις όλων των σινεφίλ, όλων των ηλικιών!

Μουσεία και Πολιτιστικοί Χώροι με ένα μόνο κλικ

Με ένα μόνο κλικ στο Culture is Athens μπορείτε να μάθετε τα πάντα για κάποια από τα σημαντικότερα κτίρια της πόλης, όπως το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης – Αγγελική Χατζημιχάλη, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη και πολλά άλλα. Τα κτίρια αυτά “ξεδιπλώνουν” στην εφαρμογή την ιστορία τους και πραγματικά εντυπωσιάζουν, ενώ μπορείτε να προγραμματίσετε μία επίσκεψη στις μόνιμες συλλογές τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι περιοδικές τους εκθέσεις, όπως η έκθεση Arcadia του Χάρη Γαβρήλου (1957-1995), στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022) και η έκθεση «Με βελόνι και κλωστή: Στον καμβά της ιστορίας» (έως τις 18 Σεπτεμβρίου) στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».

Τέλος, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου την Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, όπου με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιάζεται η πολυδραστική εικαστική έκθεση «ΕΚ-Πατρίδες», μία εικαστική, χορογραφική και μουσική σύμπραξη καλλιτεχνών από τους τομείς της Εικαστικής δημιουργίας, του Σύγχρονου Χορού και της Μουσικής.

Μία βόλτα Τέχνης στους δρόμους της Αθήνας

Η πόλη της Αθήνας είναι γεμάτη Τέχνη στους Δημόσιους Χώρους της. Γλυπτά, τοιχογραφίες και αστικές παρεμβάσεις γίνονται μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, αντανακλούν τον παλμό της εποχής μας και παράγουν διάλογο.

Στις αντίστοιχες ενότητες του Culture is Athens, μπορείτε να οργανώσετε τις δικές σας βόλτες Τέχνης στους δρόμους της Αθήνας και να δείτε από κοντά σπουδαία έργα, από τον πολυσυζητημένο “Δρομέα” του Κώστα Βαρώτσου μέχρι το “Πεντάκυκλο”, το εμβληματικό υδροκινητικό γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου και από την τοιχογραφία του Guido van Helten στα Εξάρχεια μέχρι την εντυπωσιακή τοιχογραφία του Λόρδου Βύρωνα από τον Cacao Rocks στη γειτονιά του Ψυρρή.

Σημειώστε πως για την πιο γρήγορη αναζήτηση στην εφαρμογή και στην ιστοσελίδα, οι ενότητες είναι χωρισμένες σε κατηγορίες ενώ το app και το portal -σε ελληνικά/αγγλικά- υποστηρίζονται από τα αντίστοιχα κανάλια στα social media (Facebook, Instagram και YouTube). Επιπλέον, το portal είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το app του Culture is Athens στο Play Store και στο App Store, καθώς και να περιηγηθείτε στο portal από τον υπολογιστή σας σε αυτή τη διεύθυνση: cultureisathens.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα