Θάλασσα Πλατιά: Ακούστε αποκλειστικά στο NEWS 24/7 την αγγλική διασκευή του θρυλικού τραγουδιού του Χατζιδάκι

Θάλασσα Πλατιά: Ακούστε αποκλειστικά στο NEWS 24/7 την αγγλική διασκευή του θρυλικού τραγουδιού του Χατζιδάκι
O Christian Ronig Από το βιντεοκλίπ

Συγκινεί η αγγλική εκδοχή του τραγουδιού “Θάλασσα Πλατιά” από τον Γερμανό τραγουδοποιό Christian Ronig, με το βιντεοκλίπ στα καταγάλανα νερά της Πάρου.

Μία ατμοσφαιρική αγγλική διασκευή στο αξεπέραστο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι “Θάλασσα Πλατιά” -με τίτλο “Deep and Silent Sea“- έκανε ο Γερμανός τραγουδοποιός Christian Ronig. Ο καλλιτέχνης έκανε αίσθηση πριν από λίγα χρόνια με το άλμπουμ “Greece is mine”, όπου έχει διασκευάσει ρεμπέτικα και λαϊκά με αγγλικό στίχο.

Ο καλλιτέχνης ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το νέο του άλμπουμ που θα περιλαμβάνει δικές του συνθέσεις και θα συνοδεύεται από ένα bonus album με μερικές ακόμα διασκευές σε ελληνικά τραγούδια (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Πλέσσας, κα) σε αγγλικό στίχο.

Ο Γερμανός τραγουδοποιός Christian Ronig

Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε και το βίντεο για το τραγούδι “Θάλασσα Πλατιά” του Χατζιδάκι στα αγγλικά. Το βίντεο γυρίστηκε στην Πάρο, ενώ στην Αντίπαρο είχε γυριστεί η ταινία “Μανταλένα”, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη που το πρωτοτραγούδησε.

Ακούστε τη διασκευή στο τραγούδι του Χατζιδάκι “Θάλασσα Πλατιά”

Christian Ronig: Το τραγούδι του Χατζιδάκι ήταν το αγαπημένο της μητέρας μου, που έφυγε από τη ζωή

Ο ίδιος ο Ronig λέει για το τραγούδι: “Το τραγούδι του Χατζιδάκι ήταν το αγαπημένο της μητέρας μου και το δικό μου. Όταν ήμουν παιδί έβγαζα από τη δισκοθήκη του πατέρα μου αυτό το βινύλιο και μάλιστα έχω βάλει και μια τέτοια φωτογραφία μέσα στο άλμπουμ μου που θα κυκλοφορήσει.

Ήθελα να το ηχογραφήσω σε στιλ Americana Calexico ή τουλάχιστον έτσι είχα σκεφτεί ότι ταιριάζει. Ο Παρασκευάς Κίτσος, υπεύθυνος για την ενορχήστρωση, έκανε ακριβώς αυτό και το πήγε ένα βήμα παρακάτω. Αρχικά είχε τη σπουδαία ιδέα η φωνή μου να “κολυμπάει” πάνω από τα ντραμς, το μπάσο και την ακουστική κιθάρα. Το αποτέλεσμα είναι μία μπαλάντα που σε ταξιδεύει στην οδό της μνήμης. Και μετά είχε την ιδέα να συμπεριλάβει την αυθεντική αρχή και το τέλος του κομματιού στην ακουστική κιθάρα. Κι έτσι αυτό που ακούγεται είναι μία νοσταλγία που αναδύεται από το παρελθόν. Η τρομπέτα του Ανδρέα Πολυζογόπουλου έρχεται να δέσει υπέροχα.

Δυστυχώς η μητέρα μου δεν θα είναι εδώ στην κυκλοφορία του αγαπημένου της κομματιού, γιατί πέθανε αναπάντεχα πέρυσι. Είμαι σίγουρος ότι θα της άρεσε, και θα είναι ένας ωραίος τρόπος να διατηρώ την ανάμνησή της”.

Tο 2018 ο Γερμανός τραγουδοποιός κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Greece is Mine” (2018) με 10 διασκευές γνωστών ελληνικών λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών και τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων μουσικών. Όλες οι διασκευές αποδόθηκαν από τον Christian με μεταφρασμένους αγγλικούς και γερμανικούς στίχους – ένα αρκετά απαιτητικό εγχείρημα για τον ίδιο, δεδομένου ότι έπρεπε να διατηρήσει το νόημα και το κλίμα της ιστορίας κάθε τραγουδιού.

Η ιδέα για το μουσικό βίντεο του “Deep and Silent Sea”

Για τη δημιουργία του βίντεο ο Christian Ronig αναφέρει: “Ήθελα να τιμήσω το τραγούδι με ένα ωραίο βίντεο. Αρχικά είχα σκεφτεί να γίνει ασπρόμαυρο όπως η ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, μιας και ήμουν στην Πάρο. Όμως στο σημείο που είχε γυριστεί η σκηνή βρίσκεται σήμερα στον εναέριο χώρο του αεροδρομίου και δεν θα μπορούσα να σηκώσω drone. Βρήκα έναν ψαρά να με πάει στα ανοικτά με τη βάρκα του. Τελικά χρειάστηκε να κολυμπήσω και να κάνω lip-sync στη μουσική και έτσι έκανα”. Το βίντεο γυρίστηκε στην Πάρο, στις 26 Σεπτεμβρίου 2022.

Συντελεστές

  • Drone operator/camera: Jan Enste
  • Colour Grading: Lejla Aliev, Jan Enste
  • Producer: Juli Film, Münster/Berlin

Μουσικοί

  • Christian Ronig – φωνητικά
  • Paraskevas Kitsos – μπάσο, κιθάρες
  • Giannis Aggelopoulos – ντραμς
  • Stathis Anninos – πιάνο
  • Andreas Polyzogopoulos – τρομπέτα

“Θάλασσα πλατιά” με τη φωνή της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Από την ταινία "Μανταλένα" ΑΡΧΕΙΟ FINOS FILM

Tο 1960 η Αλίκη Βουγιουκλάκη ερμηνεύει το συγκεκριμένο τραγούδι στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου “Μανταλένα”. Η ιστορία λέει ότι ο Χατζιδάκις είχε στείλει στην Αλίκη το “Θάλασσα πλατιά” και το “Μέσα σ’ αυτή τη βάρκα” γραμμένα σε μαγνητοταινία με τη φωνή της Νάνας Μούσχουρη.

Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι από τον Γιώργο Ρούσσο. Άλλες ερμηνείες: Νάνα Μούσχουρη (1961), Harry Belafonte (1965), Γιώργος Μούτσιος με τη Μαρία Δουράκη (1970), Δήμητρα Γαλάνη (1981), Μιχάλης Χατζηγιάννης (2000), Γιώργος Νταλάρας (2005) κ.α.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα