Άτολμα και βραδυφλεγή τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση που συζητούνται στη Σύνοδο Κορυφής

Άτολμα και βραδυφλεγή τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση που συζητούνται στη Σύνοδο Κορυφής
Κομισιόν ISTOCK

Στο μέτωπο του πλαφόν, η Κομισιόν, προκειμένου να συγκεράσει τις απόψεις, κατέληξε σε μια διπλωματική ενέργεια, αφήνοντας και τη λύση αυτή στο τραπέζι, αλλά ως "έσχατη λύση".

Με ψαλιδισμένες τις προσδοκίες για άμεσες λύσεις που θα μπορούσαν κατά τον εφετινό χειμώνα να δώσουν λύση στην εκτόξευση των ενεργειακών τιμών και συνεπώς του κόστους επιβίωσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συνέρχονται σήμερα και αύριο οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Οι προτάσεις που δημοσιοποίησε στις 18 του μήνα η Κομισιόν αποτελούν «μισό βήμα» και είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών. Παρόλα αυτά είναι λίγο πιο μπροστά από το απόλυτο τίποτα που είχε μέχρι σήμερα να επιδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, στην θωράκιση της ευρωπαϊκής αγοράς LNG, προκειμένου να μην μετατραπεί σε «ζούγκλα», όπου τα λιγοστά φορτία φυσικού αερίου θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό και οι χώρες -μέλη θα μπιντάρουν η μια ενάντια στην άλλη, με κερδισμένο προφανώς τον ισχυρότερο, αποσκοπεί η πρόταση για κοινή προμήθεια αερίου, μια από τις πιο σημαντικές του νέου πακέτου της Κομισιόν.

Καινούργιο στοιχείο είναι επίσης ότι για να αποθαρρύνει η ΕΕ τη κερδοσκοπία με τα παράγωγα, προτείνει τη θέσπιση ενός μηχανισμού προσωρινής ενδοημερήσιας αύξησης των τιμών που θα δημιουργηθεί από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραγώγων. Αυτός ο μηχανισμός θα προστατεύει τους παίκτες της αγοράς από μεγάλες διακυμάνσεις τιμών εντός της ίδιας ημέρας, ορίζοντας ένα συγκεκριμένο όριο. Από αυτό το όριο και πάνω θα απαγορεύονται οι διακυμάνσεις του TTF, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για χαμηλότερες τιμές.

Το πως θα λειτουργήσουν τόσο οι κοινές αγορές, όσο και το ανώτατο ημερήσιο όριο διακυμάνσεων του TTF, μένει να φανεί στην πράξη. Αν και παράγοντες της αγοράς παραμένουν συγκρατημένοι αισιόδοξοι.

Στο μέτωπο του πλαφόν, η Κομισιόν, προκειμένου να συγκεράσει τις απόψεις, κατέληξε σε μια διπλωματική ενέργεια. Το σκεπτικό της είναι ότι το πλαφόν θα αποτελέσει μια έσχατη λύση, επιτρέποντας τόσο στους πολέμιους, όσο και στους υποστηρικτές του, να παρουσιάζουν εαυτούς ως νικητές. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή της ακραίας αστάθειας και των υπερβολικών τιμών. Στην ουσία, παραπέμπει το θέμα στην Σύνοδο Κορυφής, πετώντας το μπαλάκι στους ηγέτες. Αυτό δίνει ικανοποίηση τόσο στην Ελλάδα, που θα ήθελε να γίνουν βήματα, αλλά και σε όσους της ασκούν κριτική, όπως οι Γερμανοί.

Σύμφωνα με το νέο Κανονισμό, οι προτεινόμενες αλλαγές θα μπορούσαν να καταστήσουν διαθέσιμο έως και το 10% του συνόλου των κονδυλίων της εθνικής πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2014-2020 (αξίας σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα