Ξενοδοχειακά deals δεκάδων εκατομμυρίων τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα από τα μεγαλύτερα funds

Ξενοδοχειακά deals δεκάδων εκατομμυρίων τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα από τα μεγαλύτερα funds
istock

Εξαγορές ξενοδοχείων πολλών εκατομμυρίων ευρώ συνεχίζουν να γίνονται στη χώρα μας, με ξένα αλλά και εγχώρια κεφάλαια.

Επενδυτικά κεφάλαια από Αμερική, Σιγκαπούρη, Ισπανία αλλά και Ελλάδα, «έπεσαν» το τελευταίο τρίμηνο στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, με κάποια από τα μεγαλύτερα funds του κόσμου, να στρέφουν για να καλά το ενδιαφέρον τους στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της GBR Consulting για το 3ο τρίμηνο του έτους, ξενοδοχεία σε όλη την επικράτεια άλλαξαν χέρια, με μεγάλους παγκόσμιους θεσμικούς επενδυτές, να εισχωρούν σήμερα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της Ελλάδας. Όπως αναφέρεται, η Goldman Sachs Asset Management εξαγόρασε τρία από τα ξενοδοχεία του Ghotel Group που βρίσκονται στη Χαλκιδική. Η συμφωνία μεταξύ της οικογένειας Γρηγοριάδη και της Goldman Sachs αφορά τις μονάδες που βρίσκονται κοντά στην πόλη της Καλλιθέας Κασσάνδρας Χαλκιδικής σε οικόπεδο περίπου 142 στρεμμάτων: το Pallini Beach 4 αστέρων με 485 δωμάτια και bungalows, το 4 αστέρων Athos Palace Hotel με 413 δωμάτια και το Theophano Imperial Palace 5 αστέρων με 151 δωμάτια. Ο συνολικός τρέχων αριθμός δωματίων της προσφοράς είναι 1.049 δωμάτια. Όπως σημειώνεται τα επόμενα χρόνια τα ξενοδοχεία θα ανακαινισθούν για να λανσαριστούν εκ νέου στην αγορά. Άλλα ξενοδοχεία του Ομίλου Ghotels είναι το Simandro Beach 5 αστέρων (367 δωμάτια), το 3 αστέρων Macedonian Sun (147 δωμάτια), και τα δύο που βρίσκονται στη Χαλκιδική και το 3 αστέρων Panormo Beach στο Ρέθυμνο της Κρήτης (43 δωμάτια).

Τον Οκτώβριο που μας πέρασε, το 4 αστέρων Elatos Resort & Health Club στον Παρνασσό, πουλήθηκε από την Elatos Investment Ltd, συμφερόντων της ναυτιλιακής εταιρείας Eletson των οικογενειών Kertsikov, Χατζηελεθριάδης και Καραστάμη στον Αθανάσιο Λασκαρίδη, βασικό μέτοχο του ξενοδοχειακού ομίλου Λάμψα. Το Elatos Resort διαθέτει 40 ξύλινα σαλέ που βρίσκονται στην περιοχή Επτάλοφος στα βορειοδυτικά του Παρνασσού σε απόσταση 35 λεπτών από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και από την Αράχωβα. Το ακίνητο θα μετατραπεί σε ένα πολυτελές ορεινό θέρετρο με έμφαση στην ευεξία. Ενώ δεν αποκαλύφθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συναλλαγή, το θέρετρο αναμένεται να ανοίξει ξανά το 2024.

Όπως αναφέρει η GBR, επίσης τον Οκτώβριο, η Intrakat ανακοίνωσε την εξαγορά του Apanema Resort στη Μύκονο έναντι ποσού 10,6 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο, που βρίσκεται 900 μέτρα από την πόλη της Μυκόνου, διαθέτει 17 ευρύχωρα δωμάτια, αλλά θα ανακαινιστεί πλήρως και θα μετατραπεί σε high-end boutique ξενοδοχείο. Η Intrakat έχει επίσης στο χαρτοφυλάκιο των boutique ξενοδοχείων της το Branco Mykonos, το Met34 και το ξενοδοχείο Milos, το οποίο άνοιξε φέτος στο κέντρο της Αθήνας. Στη Μύκονο η Intrakat αναπτύσσει επίσης συγκρότημα κατοικιών 200 κλινών, στην Άνω Μερά.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Όμιλος Mitsis Hotels ανακοίνωσε ότι επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο του στη Χαλκιδική, σε συνεργασία με την Happy Holidays SA που περιλαμβάνει την 20ετή συμφωνία διαχείρισης για ένα νέο θέρετρο 5 αστέρων που βρίσκεται κοντά στο χωριό Σάρτη στη Σιθωνία. Το θέρετρο θα αποτελείται από ένα boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων με 52 δωμάτια, κέντρο SPA και ευεξίας, ένα ξενοδοχείο με σουίτες 5 αστέρων με 98 δωμάτια, κέντρο θαλασσοθεραπείας, F&B χώρους και εμπορικά καταστήματα, καθώς και μια μαρίνα. Ο Όμιλος Mitsis Hotels θα συμβάλει στη φάση προσχεδιασμού του έργου, στον επιχειρηματικό σχεδιασμό, τη διαχείριση, κ.α.

Το deal των δισεκατομμυρίων

Από το Σεπτέμβριο έχει ήδη ανακοινωθεί η τεράστια συμφωνία του ομίλου Sani/Ikos (SIG) και του GIC, παγκόσμιου θεσμικού επενδυτή από τη Σιγκαπούρη. Η στρατηγική συνεργασία προβλέπει ότι η GIC θα γίνει ο κύριος μέτοχος, με την αποτίμηση πλέον του ομίλου Sani/Ikos να φτάνει στα 2,3 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 4ο τρίμηνο του 2022. Από την ίδρυσή της το 2015, η SIG έχει επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της με την υποστήριξη επενδυτών blue-chip, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Oaktree Capital Management L.P., κεφαλαίων που διαχειρίζονται οι Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE, οι οποίοι θα πουλήσουν τα μερίδιά τους στην GIC ως μέρος αυτής της συναλλαγής. Ο Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin θα συνεχίσουν να διοικούν τη SIG ως CEOs και Co-Managing Partners, ενώ ο Σταύρος Ανδρεάδης θα παραμείνει επίτιμος πρόεδρος του Ομίλου, ενώ όλοι παραμένουν επίσης σημαντικοί μέτοχοι.

Αρχές Αυγούστου 2022 ανακοινώθηκε ότι το ξενοδοχείο 5 αστέρων Sheraton 401 δωματίων στη Ρόδο πωλήθηκε από τη Λάμψα ΑΕ στην Ισπανική εταιρεία Azora European Hotel & Lodging F.C.R έναντι ποσού 43,8 εκατομμυρίων ευρώ. Για την Azora με έδρα τη Μαδρίτη είναι η πρώτη εξαγορά ξενοδοχείου στην Ελλάδα.

Τον Ιούνιο το Grande Mare Hotel στην Κέρκυρα, τελικά πουλήθηκε σε δημοπρασία για 5,89 εκατ. ευρώ μετά από πολλές προσπάθειες. Το κατάλυμα βρίσκεται στις Μπενίτσες, 10χλμ. νότια της πόλης της Κέρκυρας, μπροστά από το 5 αστέρων Angsana Corfu. Το Grande Mare δεν έχει άμεση πρόσβαση στην παραλία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα