Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης
"Εάν δύο κράτη συνάπτουν μια συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, τότε σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση" δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.
- 05 Οκτωβρίου 2022 16:33
Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τη μεταξύ τους χάραξη ΑΟΖ. Και τέτοιες συμφωνίες δεν δεσμεύουν την Ελλάδα, δήλωσε την Τετάρτη (05/10) εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ.
Για εξειδικευμένη απάντηση στο θέμα αυτό θα επανέλθω», είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κρίστοφερ Μπούργκερ. «Επί της αρχής θέλω να πω ότι μία θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δεν μπορούν δύο κράτη να κάνουν συμφωνίες εις βάρος τρίτων. Αυτό το γνωρίζουμε και από το αστικό δίκαιο. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν δύο, αυτό ανήκει σε μένα, αυτό σε σένα, αυτό σε κάποιον τρίτο. Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν. Η συμφωνία δεν έχει νομική επίπτωση. Αυτή είναι βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να κλείσουν μία τέτοια συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους. Για λεπτομερή αξιολόγηση αυτού του πρόσφατου βήματος θα πρέπει να επανέλθω».
Τι προβλέπει η νέα συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης
Συνεχίζοντας τη στρατηγική της έντασης η Τουρκία προχώρησε στην υλοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για τη χρήση ΑΟΖ, προκαλώντας ανησυχία για νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και βάλλοντας ευθέως κατά της Ελλάδας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα νότια της Κρήτης.
Το μισό υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας κατ’ εντολήν του Προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, πήγε στην Τρίπολη της Λιβύης και υπέγραψε σήμερα μνημόνιο κατανόησης για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα λιβυκά ύδατα, τρία χρόνια μετά το αμφιλεγόμενο μνημόνιο θαλάσσιας οριοθέτησης, που προκάλεσε την οργή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Η συμφωνία αυτή προβλέπει σύμφωνα με τον ίδιο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες στα χωρικά ύδατα της Λιβύης αλλά και στο έδαφος της χώρας από μικτές τουρκολυβικές εταιρείες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο που είχαν υπογράψει οι δυο χώρες για κοινή ΑΟΖ και είχε συναφθεί το 2020 επί της ουσίας «πέφτει» πάνω στην ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.
Η Ελλάδα έχει καταγγείλει το τουρκολιβυκό μνημόνιο ως νεκρό και ανανεργό. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, «δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία φαίνεται να αγνοεί τον διεθνή περίγυρο και να δημιουργεί τετελεσμένα. Η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι που είναι παράνομο». Πρόσθεσε ότι το μνημόνιο αυτό θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών.
Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε πως η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν δικαιούται να υπογράφει συμφωνίες και κάλεσε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις