Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις Μόσχας – Άγκυρας για δεύτερο πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία

Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις Μόσχας – Άγκυρας για δεύτερο πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία
Πυρηνικός σταθμός AP

Στη Σινώπη συζητούν η Ρωσική Κρατική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και η Άγκυρα να κατασκευαστεί ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός της γειτονικής χώρας.

Την έναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (Rosatom) Αλεξέι Λιχάτσεφ.

Ο επικεφαλής της Rosatom σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, ανέφερε πως η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιό της στη Σινώπη, σύμφωνα με την τουρκική hurriyet.

Με τις διαπραγματεύσεις για την ίδρυση του δεύτερου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής να βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Λιχάτσεφ είπε: “Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τοποθεσία για τη δημιουργία Πυρηνικού Σταθμού μεγάλης δυναμικότητας με 4 μονάδες παραγωγής ενέργειας στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, που είναι πολύ γνωστό σε όλους τους πυρηνικούς εμπειρογνώμονες στον κόσμο. Ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους εταίρους μας σχετικά με τις προσεγγίσεις για τη δημιουργία της τουρκικής αγοράς ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη την επενδυτική πολιτική και αυτόν τον μεγάλο πυρηνικό σταθμό το μέλλον”.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να δημιουργήσουν ένα κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Σε ομιλία του προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, AKP, στο τουρκικό κοινοβούλιο, ο Ερντογάν πρόσθεσε πως ο Πούτιν τού είπε πωςη Ευρώπη μπορεί να παίρνει το αέριό της από την Τουρκία“.

Η Τουρκία θα γίνει ένας κόμβος και για το φυσικό αέριο. Στην τελευταία συνάντησή μας, συμφωνήσαμε με τον Πούτιν για το θέμα αυτό. Θα δημιουργήσουμε ένα κόμβο εδώ με τουρκικό αέριο που έρχεται από τη Ρωσία”, δήλωσε ο Ερντογάν.

“Ο Πούτιν ανακοίνωσε στον κόσμο, σύμφωνα με τα δικά του λόγια, πως ‘η Ευρώπη μπορεί να παίρνει το αέριό της από την Τουρκία'”, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε επίσης πως στις δυτικές χώρες αυξάνονται οι ανησυχίες εν μέσω ενεργειακών κρίσεων ενώ η Τουρκία “δεν έχει τέτοιο πρόβλημα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα