Το μυστικό των Βίκινγκς πίσω από τις χαρακτηριστικές χάντρες στα γένια
Όπου και αν πετύχετε Βίκινγκς σε streaming, θα τους δείτε να φορούν χάντρες στα γένια τους. Ο τρόπος που τις κατασκεύαζαν ήταν πολύ μπροστά για την εποχή τους.
- 05 Οκτωβρίου 2022 15:39
Όποια πλατφόρμα streaming και να έχετε, κάτι σε Βίκινγκς σίγουρα έχει. Στο Netflix για παράδειγμα, πέραν του ομώνυμου (Vikings), υπάρχουν άλλες 2-3 επιλογές. Όλες μας επιτρέπουν να διαμορφώσουμε μια σαφή εικόνα για τους Σκανδιναβούς κατακτητές.
Δεν υπάρχει ούτε υποψία πως έκαναν ανακύκλωση για να δημιουργήσουν τις χάντρες που φορούσαν στα γένια τους.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Archaeological and Anthropological Sciences αναφέρονται λεπτομέρειες για τις τεχνικές Δανών με τις οποίες κατασκεύαζαν τις χάντρες σήμα κατατεθέν, τον 8ο αιώνα.
Στο πλαίσιο της δουλειάς τους ήταν η χρήση ανακυκλωμένου γυαλιού, από ρωμαϊκό γυαλί.
Το γυαλί ήταν ένα υλικό που είχε γίνει σπάνιο στην πρώιμη μεσαιωνική περίοδο. Πολλά εγκαταλελειμμένα μωσαϊκά ρωμαϊκών και βυζαντινών κατασκευών συχνά λεηλατούνταν, χάριν των ψηφίδων τους. Είχε ‘στηθεί’ και ένα εμπορικό δίκτυο τις μετέφερε βόρεια. Εκεί τις έλιωναν και τις έκαναν διακοσμητικές χάντρες.
Κάτι που ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Πολύ περισσότερο τότε.
Έως τώρα πιστευόταν πως οι χαντροποιοί χρησιμοποιούσαν αδιαφανείς λευκές ψηφίδες, ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αδιαφανών, λευκών, χαντρών.
Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η χημική σύσταση αυτών των λευκών χαντρών αποκαλύπτει ότι η παραγωγή περιλάμβανε και κομμάτια επιχρυσωμένων διαφανών ψηφίδων, τις οποίες έλιωναν ξανά σε χαμηλή θερμοκρασία.
Το λιωμένο γυαλί αφηνόταν για να παγιδεύσει αέρα -σε μορφή φουσκάλας- και μετά τυλιγόταν γύρω από ένα σιδερένιο μαντρέλι, ώστε να σχηματιστούν οι χάντρες.
Τα λεπτά φύλλα χρυσού στις ψηφίδες αφαιρούνταν πριν τη διαδικασία του δεύτερου λιωσίματος, αλλά μοιραία κάποια κατέληγαν στο δοχείο τήξης. Εξ ου και οι μικροσκοπικές σταγόνες χρυσού που έχουν οι λευκές χάντρες, όπως και η έλλειψη ιχνών χημικών χρωμάτων.
Ίχνη χρυσού βρέθηκαν και στις μπλε χάντρες του ίδιου εργαστηρίου. Εδώ η χημεία δείχνει ότι η συνταγή του υαλουργού αποτελούνταν από ένα μείγμα από μπλε και χρυσές πέτρες μωσαϊκού.
Η ανάμειξή ήταν απαραίτητη επειδή οι ρωμαϊκές μπλε πέτρες μωσαϊκού περιείχαν υψηλές συγκεντρώσεις χημικών ουσιών που τις καθιστούσαν αδιαφανείς. Άρα και κατάλληλες για μωσαϊκά, αλλά όχι για μπλε χάντρες που ήθελαν οι Βίκινγκς.
Έτσι, με την αραίωση των χημικών ουσιών, το αποτέλεσμα ήταν το βαθύ μπλε, διαφανές γυαλί που είναι χαρακτηριστικό των χαντρών της εποχής τους.