The Chase: Να τα “εκατοστήσεις” ή “εκατοστίσεις”; Αυτή είναι η σωστή απάντηση

The Chase: Να τα “εκατοστήσεις” ή “εκατοστίσεις”; Αυτή είναι η σωστή απάντηση
Ο Βασίλης Φασιάς ή αλλιώς το «Βουνό» mega tv

Ποια είναι η σωστή ορθογραφία της φράσης που χρησιμοποιούμε σε ευχές γενεθλίων; Η ερώτηση τέθηκε στο "The Chase" και εξηγούμε την σωστή απάντηση.

Άλλο ένα επεισόδιο του τηλεπαιχνιδιού γνώσεων “The Chase” με παρουσιάστρια τη Μαρία Μπεκατώρου, παρακολούθησαν οι τηλεθεατές το απόγευμα της Τετάρτης (12/10).

Το παιχνίδι προβάλλεται καθημερινά στις 18:30 μέσα από τη συχνότητα του MEGA.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τέθηκε από την παρουσιάστρια μία ερώτηση για την ορθογραφία της ευχής “να τα εκατοστίσεις”. Οι επιλογές που δόθηκαν ήταν οι εξής: “Να τα εκατοστίσης”, “Να τα εκατοστήσεις”, “Να τα εκατοστίσεις”.

Ο παίκτης έκανε λάθος, απαντώντας πως το ρήμα γράφεται με “η” (εκατοστήσεις), αλλά η σωστή απάντηση ήταν με “ι” (εκατοστίσεις) και την βρήκε το “Βουνό”.

Το “Βουνό” δικαιολόγησε την απάντησή του, λέγοντας πως βγαίνει από το “εκατοστιαίος”, ωστόσο, οι χρήστες του Twitter έσπευσαν να τον διορθώσουν, αναφέροντας πως προέρχεται από το ρήμα “εκατοστίζω”.

Η σωστή ορθογραφία του “Να τα εκατοστίσεις”

Όντως η λέξη προέρχεται από το ρήμα εκατοστίζω και όχι απο το ρήμα εκατοστώ. Γι’ αυτό το γράφουμε με “ι” και όχι με “η”. Όσο για τη σημασία της φράσης σημαίνει αυξάνω κάτι στον αριθμό των εκατό, ενώ συνήθως την χρησιμοποιούμε σε ευχή γενεθλίων (να ζήσεις πολλά χρόνια, να φτάσεις μέχρι τα εκατό).

  • Σύμφωνα με το “Λεξικό της κοινής νεοελληνικής του ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη”:

εκατοστίζω [ekatostízo] & κατοστίζω [katostízo] Ρ2.1α : (οικ.) αυξάνω το πλήθος πραγμάτων που έχω ως τον αριθμό εκατό, συνήθ. στην ευχετική έκφραση: να τα εκατοστίσεις / εκατοστίσει, να τα κάνεις / κάνει εκατό ή γενικώς πάρα πολλά· ΣYN έκφρ. να τα χιλιάσεις: α. (για τα χρόνια ζωής) να ζήσεις χρόνια πολλά, ως τα βαθιά γεράματα. β. (για πράγματα): Δικά σου είναι τα πρόβατα; άντε, να τα εκατοστίσεις.

  • Σύμφωνα με το “Πάπυρος – Μέγα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας”:

εκατοστίζω και κατοστίζω· 1. αυξάνω ή αποκτώ ποσότητα μονάδων μέχρι τον αριθμό εκατό· 2. φθάνω μέχρι το εκατοστό έτος τής ηλικίας· 3. (φρ.) «να τά κατοστίσεις (ενν. τα χρόνια σου)»· να γίνεις εκατό χρονών, να κατοχρονίσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα