Εξεταστική για Υποκλοπές: Συσκότιση “με το καλημέρα” ετοιμάζει η κυβέρνηση
Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής που καλείται να ερευνήσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. "Απόρρητο - Καπέλο" θα επιδιώξει εξαρχής η κυβερνητική πλειοψηφία.
- 07 Σεπτεμβρίου 2022 06:17
Επιχείρηση «συσκότισης» από την σημερινή, πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών που συστήθηκε μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης φαίνεται πως ετοιμάζει η κυβέρνηση. Όλα τα «σημάδια» δείχνουν ότι πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας είναι η επιτροπή που συστήθηκε για να εξετάσει πολιτικές ευθύνες αλλά και να εντοπίσει τυχόν ποινικές μετά την παραδοχή της παρακολούθησης από την ΕΥΠ του Νίκου Ανδρουλάκη, να λειτουργήσει μέσα ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Τέτοιο που θα συνδυάζει την επίκληση του απόρρητου των δραστηριοτήτων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με την ύπαρξη «γαλάζιας» πλειοψηφίας.
Φαίνεται πως θα επιδιωχθεί οι συνθήκες λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής να είναι ανάλογες με αυτές που επικράτησαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου, όπου για πρώτη φορά εξετάστηκε κοινοβουλευτικά η υπόθεση των υποκλοπών. Θυμίζουμε ότι στην συγκεκριμένη επιτροπή τόσο ο γ.γ του Μεγάρου Μαξίμου Γρηγόρης Δημητριάδης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων όσο και η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου που ήταν αρμόδια για την έγκριση των εντολών παρακολούθησης επικαλέστηκαν το απόρρητο των λειτουργιών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ώστε να μην απαντήσουν στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης. Ουσιαστικά δηλαδή με την επίκληση του απορρήτου αναμένεται να γίνει προσπάθεια ώστε η επιτροπή παρά την εισαγγελικού χαρακτήρα λειτουργία της να μην μπορέσει να εστιάσει στο Νο 1 ζητούμενο: Το γιατί πραγματοποιήθηκε η παρακολούθηση των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
Οι προτροπές του Κώστα Τασούλα
Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς με χθεσινές δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο Κώστας Τασούλας θα είναι αυτός που θα προεδρεύσει στην σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής έως ότου αυτή να εκλέξει το προεδρείο της. Αποτελεί μάλιστα ερώτημα το αν θα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής αυτός που εξαρχής θα θέσει τα όρια της ελεγκτικής λειτουργίας της επιτροπής σε σχέση με το απόρρητο.
Ο ίδιος πάντως δήλωσε χθες πως «για να διορθώσουμε και για να εξιχνιάσουμε μία παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας, δεν χρειάζεται να παραβιάσουμε άλλα απόρρητα, τα οποία ισχύουν». Δίνοντας έτσι σαφές στίγμα για το τι πρόκειται να συμβεί παρότι ο ίδιος παραδέχθηκε πως τα σχετικά με τον απόρρητο χαρακτήρα των συνεδριάσεων θα αποφασίσει το προεδρείο που θα εκλεγεί. Να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία διαθέτει την πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή (που πιθανότατα θα ενισχυθεί από την παρουσία του «ανεξάρτητου» Κωνσταντίνου Μπογδάνου) ενώ τα χρονικά περιθώρια για την περάτωση των εργασιών της είναι μικρά αφού έχει αποφασιστεί να φέρει το πόρισμά της στην Ολομέλεια της Βουλής σε έναν μήνα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επιμείνει στην θέση που έχει εξαρχής διατυπώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Δηλαδή την θεσμική ενημέρωση για τους λόγους της παρακολούθησής του στο πλαίσιο του κοινοβουλίου. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ είχε ευθέως διαφωνήσει με την επίκληση του απορρήτου που έγινε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ενώ καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την στάση που τήρησαν τα στελέχη της ΕΥΠ. Έχει καλέσει μάλιστα τον πρωθυπουργό να δώσει την έγκρισή του ώστε «να έρθουν όλα στο φώς».
Στην ίδια λογική κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε σε δηλώσεις του πως «πρέπει άμεσα να σταματήσει η αστεία επίκληση του απορρήτου» ζητώντας από την κυβέρνηση «να μας απαντήσει ποιος και γιατί ζήτησε την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, ποιος και γιατί την ενέκρινε. Βρισκόμαστε στη δεκαετία του `50 για να παρακολουθεί η κυβέρνηση πολιτικούς της αντιπάλους;». Ο Νάσος Ηλιόπουλος επέρριψε και αυτές ευθύνες στον πρωθυπουργό λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί το προνόμιο να μην ελεγχθεί, γι` αυτό και η κυβέρνησή του ουσιαστικά κατήργησε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η ΕΥΠ αυτή τη στιγμή δεν λογοδοτεί πουθενά».
Επίσης ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην προσπάθεια συμψηφισμού που επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω αναφορών σε παλιότερη έρευνα της ΕΥΠ στην οποία φέρεται να παρακολουθήθηκε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας. Ο Νάσος Ηλιόπουλος επανέλαβε πως «εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να αποχαρακτηρίσει όλα τα έγγραφα της υπόθεσης. Γιατί ακριβώς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Είχε ξεκινήσει η έρευνα -που ήταν για οικονομικής φύσεως υπόθεση- επί Αντώνη Σαμαρά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε καμία παρέμβαση ώστε να μην ολοκληρωθεί -και αυτό είναι κατά τη γνώμη μου μια δημοκρατική στάση- δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, και η έρευνα ολοκληρώθηκε. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως να ισχυριστεί το ίδιο και να αποχαρακτηρίσει τα έγγραφα για τις υποθέσεις Κουκάκη-Ανδρουλάκη;».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις