Επιτροπή ΜΗ Ελέγχου της Βουλής

Επιτροπή ΜΗ Ελέγχου της Βουλής

Μια ιστορία αδιαφάνειας και ανησυχητικής έλλειψης λογοδοσίας για το πολιτικό χρήμα στην Ελλάδα.

Με αφορμή την υπόθεση του Βουλευτή, Ανδρέα Πάτση, το Vouliwatch σταχυολογεί όλες τις περιπτώσεις σκανδαλώδους ατιμωρησίας των κομμάτων και ελλιπούς ελέγχου των πόθεν έσχες των Βουλευτών από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και καταδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι βαθιά συστημικό.

Από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του Οργανισμού, το ζήτημα του πολιτικού χρήματος και της διαφάνειας ήταν στην πρώτη γραμμή των εκστρατειών και του ψηφιακού ακτιβισμού της ομάδας. 

Θυμίζουμε ότι είμαστε η πρώτη και μοναδική πρωτοβουλία που «ψηφιοποίησε» τα πόθεν έσχες των Βουλευτών/-ριών μας καθώς και ότι, πλέον, με το ΝΕΟ μας εργαλείο μπορείτε να δείτε και να συγκρίνετε όλες τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης των εκλεγμένων μας αντιπροσώπων από το 2012 έως και το 2018, αποκλειστικά στην πλατφόρμα μας. –>

Η σχέση μας με την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για τα Οικονομικά των Κομμάτων και τα πόθεν έσχες των Βουλευτών, είναι μια σχέση αντιπαραθέσεων, δικαστικής διαμάχης και σκανδαλώδους αδιαφορίας εκ μέρους της για τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. 

Να υπογραμμίσουμε ότι αυτή η στάση διατρέχει όλες τις κυβερνήσεις και παραμένει θλιβερά σταθερή, ανεξαρτήτως σύνθεσης. 

Το πρόβλημα ξεκινά από την ιστορία της σύνθεσης της Επιτροπής, τις αλλαγές στη νομοθεσία και – φυσικά – την παροιμιώδη μη τήρηση των κανόνων δικαίου που πλαισιώνουν το κρίσιμο έργο της. Είναι πια μια νέα κανονικότητα στη χώρα μας το φαινόμενο της ψήφισης νόμων που παραμένουν προκλητικά ανεφάρμοστοι. 

Η πολύπαθη επικοινωνία του Vouliwatch με την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής μετρά ήδη 6 χρόνια: κατά την περίοδο αυτή, τής έχουμε απευθύνει επιστολές, ερωτήματα και αναφορές, επίσημα αιτήματα κατάθεσης εγγράφων ενώ φτάσαμε και στα Δικαστήρια με κατάθεση αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ αλλά και Προσφυγή στην Εισαγγελία Διαφθοράς για τον ελλιπή και παράτυπο τρόπο που (δεν) ασκεί τα καθήκοντά της.

Πόθεν Έσχες

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που έχουμε εγείρει για το έργο της είναι ότι η Επιτροπή συστηματικά αναρτά και δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της Βουλής τις ΔΠΚ των μελών του Κοινοβουλίου χωρίς να έχει ολοκληρώσει τον έλεγχό τους, όπως οφείλει να πράξει από τον νόμο. Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τον έλεγχο του 2020 (δηλ. οικονομική χρήση 2019, στην οποία περιλαμβάνεται και το Πόθεν Έσχες του Α. Πάτση), μάλιστα, παραδέχεται ότι έχει προβεί σε έλεγχο μόλις του 20% των δηλώσεων των υπόχρεων

Στο παρελθόν, έχουμε θέσει υπ’ όψιν της Επιτροπής με αναφορές και επιστολές τα ελλιπή Πόθεν Έσχες ή τις ανακρίβειες στη συμπλήρωσή τους και η αντίδρασή της κυμαινόταν από τη σιωπηρή αδιαφορία έως και την απάντηση μέσω Δελτίων Τύπου όπου καθομολογούσε ότι προχώρησε σε «δημοσιοποίηση χωρίς ολοκλήρωση του ελέγχου τους» καθώς και ότι «πολλές από τις αναρτημένες δηλώσεις έχουν διορθωθεί ή συμπληρωθεί και επίσης αρκετές έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη για ελλείψεις ή ανακρίβειες». Χωρίς, ποτέ, φυσικά, να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με το ποιες ακριβώς ΔΠΚ διορθώθηκαν ή συμπληρώθηκαν και προφανώς ούτε για το ποιες κατέληξαν σε αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Κορύφωση αυτής της προκλητικής αδιαφορίας για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών και ακριβή αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης των υπόχρεων, υπήρξε στο παρελθόν, η εξώφθαλμη περίπτωση όπου ο (πρώην) Βουλευτής,  Μουσταφά Μουσταφά, εμφανίστηκε να έχει γίνει πλουσιότερος κατά 5 εκατ. Ευρώ εκ παραδρομής, το ανέφερε ο ίδιος στην Επιτροπή και 9 μήνες μετά το Πόθεν Έσχες του παρέμενε απαράλλαχτο. 

Θυμίζουμε ακόμη ότι, με μια ακόμη άσχετη τροπολογία του νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα», η άρση του απορρήτου δεν είναι πλέον υποχρεωτική για τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες από την Επιτροπή αλλά και ότι η ίδια έχει προσφέρει αυθαίρετα και παράνομα παράταση για τροποποιητικές δηλώσεις στους Βουλευτές.

Οικονομικά των Κομμάτων

Μετά τις επάλληλες οχλήσεις και αναφορές μας σχετικά με τις αόριστες και ελλιπείς ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής για τα οικονομικά των κομμάτων και αφού καταφύγαμε στη Δικαιοσύνη, η Επιτροπή δημοσίευσε πιο αναλυτικά στοιχεία, από τα οποία προέκυπτε ότι τα κόμματα συστηματικά παραβίαζαν τη νομοθεσία σχετικά με το δημόσιο χρήμα: 

για παράδειγμα, άλλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ) κάλυπταν μισθούς με την κρατική τους χρηματοδότηση και το κυβερνών κόμμα (ΝΔ) πλήρωνε ιδιωτικά τραπεζικά δάνεια με δημόσιο χρήμα. Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής όφειλε από το νόμο να επιβάλλει κυρώσεις στα κόμματα που κακοδιαχειριζόντουσαν κρατικές χρηματοδοτήσεις και δεν το έκανε, αντιθέτως συγκάλυψε στην ουσία αυτές τις υποθέσεις, με τις ευλογίες της Βουλής και της εκτελεστικής εξουσίας.

Κορύφωση αυτής της σκανδαλώδους συγκάλυψης

ήταν, όταν η υπόθεση με την κακοδιαχείριση των κρατικών χρηματοδοτήσεων από τα κόμματα έφτασε στην Ολομέλεια της Βουλής, να απαντά άλλα αντί άλλων αρμόδιος Yφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος και να εξαγγέλει εξυγίανση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στις 24 Οτκωβρίου 2019! 3 χρόνια μετά, η εξυγίανση δεν ήρθε ποτέ και η βαθιά προβληματική για το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία στάση της Επιτροπής παραμένει απαράλλαχτη!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα