Κορονοϊός: Η υποχώρηση κρουσμάτων δε σημαίνει λήξη συναγερμού

Κορονοϊός: Η υποχώρηση κρουσμάτων δε σημαίνει λήξη συναγερμού
AP / @Thanassis Stavrakis

Εβδομαδιαία υποχώρηση νέων κρουσμάτων κατά 7% ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ, όμως το πιθανότερο σενάριο είναι να εκδηλωθεί νέο κύμα τις επόμενες εβδομάδες.

Διπλής ανάγνωσης θεωρούνται τα χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, καθώς από τη μια μεριά φάνηκε ότι η πορεία των νέων κρουσμάτων κορονοϊού ισορροπεί, αλλά από την άλλη η τάση είναι αυξητική. Την ίδια στιγμή, οι νέες νοσηλείες ξεπερνούν τις 150 ημερησίως ενώ και ο δείκτης μεταδοτικότητας αυξάνει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, είναι λογικό να εισέλθουμε σε ένα νέο κύμα προς το τέλος του μήνα και δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι η χθεσινή εβδομαδιαία μείωση κρουσμάτων αποτελεί ένδειξη ότι ο κορονοϊός είναι σε αποδρομή. Οι καθημερινές νέες διαγνώσεις βρίσκονται στα επίπεδα των 8.000 και το σημαντικότερο είναι η διαπίστωση ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt ξεπέρασε το 1. Να πούμε ακόμη πως και από την ανάλυση των λυμάτων φαίνεται ότι στην Αττική υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο.

Όπως έχουμε αναφέρει, το σημείο κλειδί της ανησυχίας των υγειονομικών αρχών, είναι η πίεση στο ΕΣΥ. Μέχρι αυτή τη στιγμή παρά την αύξηση των σοβαρών περιστατικών η ανησυχία αυτή είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι χθες ο ΕΟΔΥ σημείωνε ότι “Το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.102 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 157, 3% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 881 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 126, 3%εβδομαδιαία μεταβολή). Επίσης ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 62″

Αντίστοιχα μία εβδομάδα πριν αναφέρονταν ότι “Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς (26/9-2/10) ήταν 1.073 ασθενείς, ήτοι κάθε μέρα 153 νέοι ασθενείς (+31% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 858 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 123, 20% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας είναι”.

Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ότι έχουμε σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών και ότι στα νοσοκομεία συντηρείται ένας σημαντικός αριθμός περιστατικών με κορονοϊό. Επίσης δεν είναι τυχαία η αύξηση των νεκρών που μέσα σε μια εβδομάδα ξεπέρασαν τους 100.

Δείκτης μεταδοτικότητας

Το αναφέραμε και παραπάνω, ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας αυξήθηκε ξεπερνώντας το 1. Ειδικότερα σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, έφτασε το 1,09 από 0,99 μια εβδομάδα πριν.

Εδώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η παράμετρος ελέγχου δηλαδή τα τεστ. Ο ΕΟΔΥ το ποσοστό θετικότητας ήταν 7,31% σε σύνολο 700.628 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) με το μέσο όρο επταημέρου να είναι 100.090 δείγματα, ενώ για την εβδομάδα 26/9-2/10 ανέφερε ότι το ποσοστό θετικότητας ήταν 7,85% σε σύνολο 695.904εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) με το μέσο όρο επταημέρου να είναι 99.415 δείγματα (5% εβδομαδιαία μεταβολή).

Υπάρχει μια σχετικά καλή υποχώρηση της θετικότητας παράλληλα με την άνοδο των τεστ, κάτι που δείχνει την εξισορρόπηση σε αυτή τη φάση της πορείας της επιδημίας, όμως δεν προδιαθέτει για μια αισιόδοξη αποκλιμάκωση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα