Τραπεζίτες: Τρία ισχυρά μηνύματα για την ελληνική οικονομία
Βέβαιο αλλά διαχειρίσιμο - κύμα κόκκινων δανείων, αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις, αναμένουν για τους επόμενους μήνες οι τραπεζίτες.
- 05 Οκτωβρίου 2022 06:21
Τρία ισχυρά μηνύματα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εξέπεμψαν χθες οι τραπεζίτες στο πλαίσιο του συνεδρίου «Η Ελλάδα μετά VI» του «Κύκλου Ιδεών», με κεντρικό θέμα: «Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση».
Αρχικά άπαντες συμφώνησαν ότι ο πληθωρισμός δημιουργεί προβλήματα στις τράπεζες και κυρίως επηρεάζει τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης κάποιων δανείων και δη των στεγαστικών.
Άρα, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν οι επισφάλειες και οι τράπεζες πρέπει να παρακολουθούμε τα χαρτοφυλάκια πάρα πολύ στενά. Ωστόσο ακόμη και υπάρξει αύξηση των επισφαλειών το 2023 θα είναι σε ποσά διαχειρίσιμα.
Το δεύτερο μήνυμα που συμφώνησαν άπαντες οι ομιλητές αφορά στην αυστηρή διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας καθώς η ισορροπία είναι πάρα πολύ εύθραυστη και φαίνεται από το ότι και οι οίκοι αξιολόγησης αναβάλουν συνεχώς την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα.
Το τρίτο μήνυμα έχει να κάνει με την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας καθώς οι τραπεζίτες εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι αναμένεται αύξηση των δανειακών υπολοίπων προς επιχειρήσεις με ένα μεγάλο ποσοστό να κατευθύνθηκε σε επενδύσεις. Το αυξημένο κόστος θα επιβραδύνει αυτή την τάση, αλλά το εργαλείο του Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να αμβλύνει εν μέρει αμβλύνει το πρόβλημα.
Φ. Καραβίας (Eurobank): “Υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν οι επισφάλειες”
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι σε μεγάλη πίεση. Υπάρχει πίεση στο καλάθι της νοικοκυράς, στις τιμές της ενέργειας, ενώ πλέον λόγω της αύξησης των επιτοκίων κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να καταβάλει και μία μεγαλύτερη δόση για το δάνειό του. Άρα, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν οι επισφάλειες και οι τράπεζες πρέπει να παρακολουθούμε τα χαρτοφυλάκια πάρα πολύ στενά».
Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Η Ελλάδα μετά VI» του «Κύκλου Ιδεών», με κεντρικό θέμα: «Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση», σημειώνοντας, ωστόσο, πως τα στοιχεία για τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 συνηγορούν υπέρ μιας θετικής εξέλιξης στο ζήτημα της εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν κάποια γεγονότα, τα οποία αξιολογούνται ως πιστωτικά θετικά και συγκεκριμένα η ανάπτυξη της χώρας, η υποχώρηση της ανεργίας, η αύξηση των καταθέσεων, η αύξηση των τιμών των ακινήτων.
«Πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή το φαινόμενο, αλλά ακόμη και να έχουμε αύξηση των επισφαλειών το 2023 θα είναι σε ποσά διαχειρίσιμα. Σίγουρα δεν θα πάμε σε μία νέα γενιά κόκκινων δανείων», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα η πιστωτική επέκταση το 2022 κινήθηκε σε καλά επίπεδα. «Κρίνοντας από τα νούμερα της τράπεζάς μας, περιμένουμε αύξηση των δανειακών υπολοίπων προς επιχειρήσεις περίπου κατά τρία δισ. ευρώ, με ένα μεγάλο ποσοστό να κατευθύνθηκε σε επενδύσεις. Το αυξημένο κόστος θα επιβραδύνει αυτή την τάση, αλλά στην χώρα μας έχουμε ένα εργαλείο – το Ταμείο Ανάκαμψης – το οποίο εν μέρει αμβλύνει το πρόβλημα», τόνισε. Για παράδειγμα, το 1,5 δισ. ευρώ επενδύσεις που έχει ήδη συμβασιοποιηθεί έκλεισε με επιτόκιο 0,90% για όλη τη διάρκεια της επένδυσης, δηλαδή, για πέντε, επτά, 10 ή 12 χρόνια. Προφανώς, για τα έργα, τα οποία θα συμβασιοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, το επιτόκιο θα αυξηθεί, αλλά θα παραμείνει πολύ ελκυστικό και ανταγωνιστικό και κυρίως σταθερό για όλη τη διάρκεια. Ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να δοκιμάσουν αυτό το Ταμείο».
Ζανιάς (Eurobank): Οι τράπεζες είναι πλέον ισχυρές να στηρίξουν την οικονομία
Οι τράπεζες σήμερα είναι ισχυρές και ικανές να διαδραματίσουν τον κρίσιμο ρόλο τους για τη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην πραγματική Οικονομία, τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας σε πάνελ με θέμα «Δημοσιονομική επίγνωση, αξιοπιστία της χώρας και στάση των αγορών» του Κύκλου Ιδεών.
Όπως είπε ο κ. Ζανιάς, η Ελλάδα είναι μια από τις τρεις χώρες της Ευρώπης που υπέβαλαν αίτημα για τη δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και η Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα που ζήτησε τη δεύτερη δόση.
Όπως είπε ο κ. Ζανιάς, η κρίση μάς άφησε και πολλά καλά τα οποία έχουν σχέση με αυτό. Μάς άφησε ένα χρέος το οποίο είναι βιώσιμο. Η εξυπηρέτηση αυτή τη στιγμή είναι στο 35% ίσως των ποσών που δίναμε πριν την κρίση και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Βέβαια, όπως είπε ο κ. Ζανιάς, ο πληθωρισμός δημιουργεί άλλα προβλήματα στις τράπεζες και κυρίως επηρεάζει τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης κάποιων δανείων και δη των στεγαστικών. Και σε αυτή την περίπτωση όμως νομίζω μπορούμε να ανταπεξέλθουμε διότι και με την άνοδο των επιτοκίων και κάποια έσοδα αυξάνονται για τις τράπεζες, συνεπώς νομίζω πως θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει βέβαια να συμβούν ακραία φαινόμενα δημοσιονομικής αναταραχής διότι όπως είπαμε είναι πάρα πολύ εύθραυστη αυτή η ισορροπία την Ελλάδα και φαίνεται από το ότι και οι οίκοι αξιολόγησης αναβάλουν συνεχώς την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα.
Πελαγίδης (ΤτΕ): Απαιτείται δημοσιονομική διαχείριση
Η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να μην αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον πληθωρισμό, εάν δεν υπάρξει συνετή δημοσιονομική διαχείριση, με χαμηλά ελλείμματα και μειούμενο δημόσιο χρέος. Αυτό επισήμανε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο 6ο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.
Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, υπογράμμισε ο κ. Πελαγίδης, όπου οι πληθωριστικές προσδοκίες διαρκώς εμπεδώνονται, παρά την άνοδο των επιτοκίων και την προαναγγελία νέων αυξήσεων.
Οι φορείς άσκησης πολιτικής καλούνται σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο οδυνηρά οικονομικά φαινόμενα, αφενός τον υψηλό πληθωρισμό που απομειώνει την αγοραστική δύναμη και στρεβλώνει τις τιμές, αφετέρου την ύφεση που μπορεί έλθει εάν η οικονομική δραστηριότητα υποχωρήσει απότομα.
Αυτή τη στιγμή το βάρος έχει αφεθεί στη νομισματική πολιτική, αλλά η τελευταία δεν μπορεί να αποδώσει εάν δεν συνοδευτεί από ένα υπεύθυνο δημοσιονομικό καθεστώς με σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών.
Γκ. Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Ζητούμενο η βιωσιμότητα του χρέους
Η βιωσιμότητα του χρέους θα είναι το ζητούμενο στο απώτερο μέλλον. Θα επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη της οικονομίας και την αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική, είπε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.
Ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι στην Ελλάδα ο συμφωνημένος με τους εταίρους στόχος πρωτογενούς ελλείμματος για το 2022 ήταν 2% του ΑΕΠ και σύμφωνα με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2023, εκτιμάται ότι θα πετύχουμε 1,7% του ΑΕΠ. Για το 2023 ο συμφωνημένος στόχος είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% ΑΕΠ και εκτιμάται ότι θα έχουμε πλεόνασμα 0,7%.
Συνεπώς, το 2022, τη χρονιά με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη (5,3%) αναμένεται να πετύχουμε κάτι καλύτερο από τον αρχικό στόχο και τη χρονιά με τη μικρότερη ανάπτυξη (2%), το 2023, θα πετύχουμε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τον στόχο.
Γ. Πρόβοπουλος: Δεν διδαχθήκαμε όσο έπρεπε από την οικονομική κρίση
Στα μαθήματα που έχει πάρει η Ελλάδα από τη διαχείριση των δημοσιονομικών αναφέρθηκε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας σε πάνελ στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για τη δημοσιονομική κατάσταση και αξιοπιστία της χώρας. «Δεν διδαχθήκαμε όσο έπρεπε από την οικονομική κρίση ενώ η δημοσιονομική επίγνωση δεν φαίνεται», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος,
Ο πρώην Επικεφαλής της Εurobank και νυν Επικεφαλής της EOS Capital Partners, Απόστολος Ταμβακάκης τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν επίγνωση της δημοσιονομικής δυσκολίας και πλην εξαιρέσεων είναι προσεκτικές. «Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι το cash flow», ανέφερε.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις