Η αποτυχία του “νόμος και τάξη”

Η αποτυχία του “νόμος και τάξη”
Κυριάκος Μητσοτάκης Menelaos Myrillas / SOOC

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μιλά σήμερα σε εκδήλωση για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας, την ώρα που η βάση της ΝΔ και η κοινωνία ασκεί έντονη κριτική στην ΕΛΑΣ.

Σε εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας, μιλά σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία προσπάθεια να υπερασπιστεί την πολιτική του “νόμου και της τάξης”.

Μία πολιτική όμως, τα αποτελέσματα της οποίας αμφισβητούνται ευρέως, τόσο από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας όσο και από τους κεντρώους ψηφοφόρους και την αριστερά.

Τα δύο τελευταία περιστατικά μάλιστα με πρωταγωνιστές αστυνομικούς, δηλαδή ο βιασμός της 19χρονης μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, αλλά και η αποκάλυψη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών με τη συμμετοχή επτά αστυνομικών, υπονομεύουν έτι περαιτέρω την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην ΕΛΑΣ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, όταν είχε ερωτηθεί πάντως από το News 24/7 στο briefing τι θα πει η κυβέρνηση στους πολίτες και ιδίως στις γυναίκες, που δεν εμπιστεύονται πλέον την ΕΛΑΣ μετά το βιασμό της 19χρονης από εκείνους που υποτίθεται θα την προστάτευαν, καταρχήν σημείωσε ότι ήδη έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες διερεύνησης του περιστατικού και έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα οι φερόμενοι ως ένοχοι της απαράδεκτης αυτής πράξης, προσθέτοντας:

“Αυτό, που έχει να πει η κυβέρνηση, είναι ότι μεμονωμένα περιστατικά – που προφανώς δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά, είναι καταδικαστέα και στα οποία η έρευνα θα ρίξει φως – δεν μπορούν να ρίχνουν σκιές στην πολύ σπουδαία δουλειά, που κάνει η Αστυνομία για την ασφάλεια των πολιτών”.

Η κυβέρνηση επικαλείται επίσης ότι η ΕΛΑΣ έχει κάνει υποδειγματικά τη δουλειά της στη διαχείριση της υπόθεσης βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό, αλλά και σε μία σειρά ακόμη υποθέσεων όπως η δολοφονία φιλάθλου του Άρη στη Θεσσαλονίκη και η δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά.

Ενώ η κυβέρνηση – ευλόγως – εστιάζει στις όποιες επιτυχίες της ΕΛΑΣ, η βάση της ΝΔ και ευρύτερα η κοινωνία ασκεί πάντως έντονη κριτική εκ δεξιών και εξ αριστερών στην πολιτική δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ιδίως η αποκάλυψη ότι και αστυνομικοί μετείχαν στο κύκλωμα στην Κρυσταλλοπηγή, το οποίο εξασφάλιζε έναντι αδράς αμοιβής πλαστά έγγραφα εισόδου στη χώρα σε μετανάστες ή έκανε τα στραβά μάτια σε ελέγχους, χτυπά στην “καρδιά” της κυβερνητικής ρητορικής περί αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων από τις στρατιές απελπισμένων, την ώρα μάλιστα που η Αθήνα καταγγέλει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Το κυβερνητικό επιχείρημα βεβαίως είναι ότι ότι το κύκλωμα εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδας.

Το πολιτικό ζήτημα όμως για τη ΝΔ είναι εάν η βάση της θεωρεί ότι το συνολικό αποτύπωμα στον τομέα της ασφάλειας είναι επαρκές. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι η αποτίμηση είναι γενικότερα θετική και θέλουν με τη σημερινή εκδήλωση να προβάλλουν τα βήματα, που υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει, σε σχέση με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα