Η πτώση στις τιμές αερίου φέρνει μείωση και στις ονομαστικές τιμές ρεύματος

Η πτώση στις τιμές αερίου φέρνει μείωση και στις ονομαστικές τιμές ρεύματος
Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος eurokinissi

Μειώσεις κατά 15% με 20% πρόκειται να ανακοινώσουν αύριο οι πάροχοι ρεύματος με το Υπουργείο Οικονομικών να παίρνει ανάσα καθώς θα μειωθούν και οι επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό.

Εντός των επόμενων ωρών οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας κλειδώνουν την εμπορική τους πολιτική και για την ακρίβεια το ύψος των ανταγωνιστικών χρεώσεων του Νοεμβρίου που θα πρέπει να ανακοινώσουν αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εύρος τους θα κυμαίνεται ανάμεσα στα 0,45 με 0,50 ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, τότε τα τιμολόγια θα είναι χαμηλότερα κατά περίπου 15% με 20% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Το προαναφερόμενο δε, εύρος τιμών οδηγεί σε επίπεδα κατώτερα από τις αντίστοιχες του περασμένου Αυγούστου. Ο καλοκαιρινός μήνας ήταν και ο πρώτος της εφαρμογής των κρατικών παρεμβάσεων στην λιανική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Παραμένει γρίφος, ως προς το ποια θα είναι η επιδότηση του ΤΕΜ που θα ανακοινώσει το υπουργείο, και αν το ύψος της θα οδηγήσει σε ισόποση μείωση και των τελικών τιμών καταναλωτή. Δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, η κυβέρνηση να αντλήσει, λόγω και της πτώσης των τιμών ρεύματος, πόρους μόνο από το ΤΕΜ και όχι και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Προβλέψεις θέλουν τις τιμές ρεύματος να υποχωρούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι μειώσεις των ανταγωνιστικών χρεώσεων αποδίδονται στην πτωτική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου TTF στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 26 Αυγούστου, οπότε και σημειώθηκε η υψηλότερη τιμή των 349,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, μέχρι και χθες καταγράφηκε βουτιά της τάξης του 66%. Η τιμή του είχε πέσει στα 116,45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα