Νότια Κορέα: Πώς η αμυντική της βιομηχανία κάνει ρεκόρ πωλήσεων και απειλεί τις ΗΠΑ

Νότια Κορέα: Πώς η αμυντική της βιομηχανία κάνει ρεκόρ πωλήσεων και απειλεί τις ΗΠΑ
Μαχητικά αεροπλάνα της Νότιας Κορέας AP

Η Νότια Κορέα υπογράφει ολοένα και μεγαλύτερα deal με δυτικές χώρες για πωλήσεις όπλων και πολεμικής τεχνολογίας γεγονός που βάζει σε ανησυχίες τις ΗΠΑ.

Ανέκαθεν η Νότια Κορέα ήταν μία χώρα που επιχειρούσε να εξάγει πολεμική τεχνολογία και οπλισμό στις περισσότερες δυτικές χώρες.

Τα τελευταία όμως πέντε χρόνια, και ιδιαίτερα τα τελευταία δύο, η αμυντική βιομηχανία των νοτιοκορεατών σημειώνει τέτοιες επιδόσεις που βάζει σε ανησυχία ακόμα και τη χώρα-ηγέτη στις εξαγωγές όπλων, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ας μιλήσουμε λίγο με αριθμούς που παραθέτει το Politico.

Αυτή τη στιγμή, εν έτει 2022, η Νότια Κορέα είναι η 8η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγέας όπλων σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης. Ομως την τελευταία εξαετία (2016-2021) οι πωλήσεις της έχουν σημειώσει θηριώδη άνοδο που έφτασε το 177%!

Πώς προέκυψε αυτό; Μία ιδέα μάς δίνει το πρόσφατο συμβόλαιο που υπέγραψε η Πολωνία με την Νότια Κορέα για την απόκτηση μεγάλης γκάμας όπλων και στρατιωτικού υλικού.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής η Πολωνία παρήγγειλε:

  • 980 άρματα μάχης
  • 672 οβιδοβόλα
  • 48 μαχητικά αεροσκάφη
  • 288 εκτοξεύτες πυραυλών

Η συνολική αξία αυτής της παραγγελίας έφτασε τα 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν, δε, εκτελεστεί ο προγραμματισμός για τα επόμενα χρόνια με ακρίβεια το ύψος της παραγγελίας μπορεί να φτάσει τα 15 δις δολάρια.

Ο λόγος που προτιμώνται πλέον τα νοτιοκορεάτικα όπλα (ακόμα και σχέση με τα αμερικανικά τα οποία θεωρούνται καλύτερα αλλά και πιο ακριβά) έχει να κάνει με το χρόνο παράδοσης. Οι Νοτιοκορεάτες υπόσχονται παράδοση σε χρόνους ρεκόρ ενώ την ίδια ώρα οι Αμερικανοί φαίνεται να καθυστερούν.

Παράγοντες της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας εκφράζουν ήδη τις ανησυχίες τους για την τάση η οποία, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί να απειλήσει τον τζίρο των πολύ ισχυρών αμερικανικών εταιριών όπλων. Αλλες πηγές όμως υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα οι Νοτιοκορέατες παρουσιάζονται υπερασιόδοξοι για το χρόνο παράδοσης τους οποίους δεν μπορούν να τηρήσουν.

Επίσης, η συμβατότητα των όπλων των νοτιοκορεατών με αυτά των Αμερικανών (παραδοσιακοί, άλλωστε, σύμμαχοι) είναι ένας ακόμη λόγος της προτίμησης που δείχνουν εσχάτως ακόμα και Ευρωπαίοι.

Ωστόσο, την ίδια ώρα εντός της Νότιας Κορέας εκφράζονται φόβοι ότι στην προσπάθεια της χώρας να φανεί απολύτως συνεπής στις υποσχέσεις της για τους χρόνου παράδοσης, είναι πολύ πιθανό να μπουν σε δεύτερη μοίρα οι ανάγκες του νοτιοκορεάτικου στρατού ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση λόγω της αυξημένης στρατιωτικής δράσης της Βορείου Κορέας.

Οπως και να έχει πάντως, οι δουλειές για τη Νότια Κορέα έχουν ανοίξει. Στην ουρά, πίσω από την Πολωνία, για παραγγελίες από την αμυντική βιομηχανία της χώρας έχουν μπει ήδη η Νορβηγία και η Εσθονία οι οποίες προγραμματίζουν αγορές αρμάτων και οβιδοβόλων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα