Σούπερ Μάρκετ: Αγωνία για τις τιμές – Αναμένει στο “ακουστικό” της η αγορά

Σούπερ Μάρκετ: Αγωνία για τις τιμές – Αναμένει στο “ακουστικό” της η αγορά
istockphoto

Τον καθορισμό των κατηγοριών από τις οποίες θα επιλεγούν προϊόντα για το "καλάθι του νοικοκυριού" περιμένει η αγορά, μέσω υπουργικής απόφασης.

Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης που θα προσδιορίσει τις 25 κατηγορίες από τις οποίες κάθε επιχείρηση θα κληθεί να διαλέξει, ώστε να δημιουργήσει το περιβόητο καλάθι 50 ενδεικτικών κωδικών συγκρατημένης τιμής, βρίσκεται η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Σήμερα αναμένεται η οριστικοποίηση της Υπουργικής Απόφασης που θα ορίζει τις 25 εν λόγω κατηγορίες,  ενδεχομένως και με κάποιες εξειδικεύσεις, ενώ η έκδοση της είναι άγνωστο πότε θα γίνει.

Έως και σήμερα, οι διοικήσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ δεν έχουν λάβει σχετική ενημέρωση από ΥΠΑΝ, αναμένοντας την επίσημη δημοσίευση της ΥΑ, ώστε με τη σειρά τους να προχωρήσουν στη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές τους και εν τέλει να διαμορφώσουν τη λίστα των προϊόντων του καλαθιού.

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί επίσης η συνάντηση της ηγεσίας του ΥΠΑΝ με στελέχη της βιομηχανίας, όπου θα επιδιωχθεί στο ίδιο πλαίσιο συστάσεων η συγκράτηση των τιμών.

Άγνωστο παραμένει το αν η επικείμενη υπουργική απόφαση θα συμπεριλαμβάνει τη διάρκεια διενέργειας των προσφορών για το εν λόγω καλάθι, πρόνοια που κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο να γίνει συγκεκριμένη, μια και η «τραμπάλα» των τιμών σε ενέργεια, πρώτες ύλες, μεταφορικά και τα υπόλοιπα κόστη, αναδιαμορφώνουν ραγδαία και πυκνή συχνότητα τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πάντως για το μήνα Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ο δείκτης τιμών καταναλωτή να αυξηθεί κατά 12%. Συνολικά οι τιμές στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» εμφανίζονται αυξημένες κατά 13,5%.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ξεκαθαρίσει το τοπίο με την έκδοση της υπουργικής απόφασης οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ θα προβούν στη δική τους «άσκηση» προκειμένου να διαμορφώσουν τις προτάσεις τους.  Υπενθυμίζεται ότι σε καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού, οι τιμές δεν μπορούν να εναρμονιστούν, οπότε η τιμή π.χ. στο αλεύρι για όλες τις χρήσεις δεν θα είναι η ίδια σε κάθε «καλάθι» των αλυσίδων.

Υπενθυμίζεται τέλος, πως αλυσίδες και προμηθευτές υπόκεινται σε περιορισμό ανατιμήσεων ήδη με τη σχετική Υπουργική Απόφαση που ελήφθη εντός της πανδημίας και διατηρείται σε ισχύ, σύμφωνα με την οποία τίθεται όριο στο μικτό κέρδος κάθε επιχείρησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα