Κορονοϊός: Υποχωρούν οι σκληροί δείκτες στην Ελλάδα
Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί έξαρση του τελευταίου κύματος σύμφωνα με το Γκίκα Μαγιορκίνη, με τη μόλυνση από τις παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 του 70% του πληθυσμού.
- 10 Αυγούστου 2022 07:27
Παγιώνεται όπως όλα δείχνουν η πορεία αποδρομής του τελευταίου κύματος κορονοϊού στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στους σκληρούς δείκτες. Από τα πλέον σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν την πορεία υποχώρησης, αποτελεί ο δείκτης θετικότητας, καθώς σε συνδυασμό με τη μείωση των τεστ, δείχνει πως πλέον όντως τα κρούσματα μειώνοντας, ακόμη κι αν δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό.
Σύμφωνα με την χθεσινή εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου (1-7/8) καταγράφηκαν 100.421 κρούσματα COVID-19 (9.626 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -19% σε σχέση μια εβδομάδα πριν) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% του συνόλου.
Την ίδια στιγμή ο δείκτης αναπαραγωγής, Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,93, ενώ και το ποσοστό θετικότητας ήταν 13,79% σε σύνολο 728.373 εργαστηριακών ελέγχων.
Επίσης το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.343 ασθενείς (7μερος μέσος όρος 335, ήτοι κατά 8% λιγότερες μέσα σε μια εβδομάδα), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανήλθε σε 2.195 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 314, σχεδόν στα ίδια επίπεδα μια εβδομάδα πριν).
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 120 από 138 πριν μια εβδομάδα, ενώ οι ημερήσιοι θάνατοι υποχώρησαν στους 45 από 51.
Τι επισημαίνει ο Επίκουρος Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης
Σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, με βάση τα στοιχεία από την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, διαπιστώνεται:
- Η μείωση στις διαγνώσεις συνεχίζεται με γρηγορότερο ρυθμό από ότι την προηγούμενη εβδομάδα
- Η μείωση στους διασωληνωμένους επιβεβαιώνοντας πλήρως στο σενάριο ότι δεν θα βλέπαμε πίεση στο σύστημα υγείας (δείτε προηγούμενη ανάρτηση για πρόβλεψη διασωληνωμένων με βάση τη δυναμική της έξαρσης στην Πορτογαλία)
- Ταυτόχρονα και μείωση των καταγεγραμένων θανάτων με COVID-19, η οποία είναι κυρίως συνάρτηση της μείωσης της διασποράς
Με βάση αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνεται η κινητική μίας έξαρσης που ξεκίνησε με Rt πάνω από 5 και πιθανώς κινήθηκε αρχικά γύρω στο 6 με 7. Αυτό σημαίνει ότι η έξαρση θα ολοκληρωθεί εντός περίπου 8 εβδομάδων, λογικά μέχρι τέλος Αυγούστου.
Τα στοιχεία που δείχνει η προσομοίωση και ίσως δεν έχουν αναφερθεί ξανά:
- σε αυτή την έξαρση μέχρι στιγμής μολύνθηκαν περισσότερο από 4.5 εκατομμύρια στην Ελλάδα – δεν μας κάνει εντύπωση καθώς η υποκαταγραφή πλέον είναι δεδομένη παντού. Υπολογίζουμε ότι η έξαρση θα ολοκληρωθεί με γύρω στα 7 εκατομμύρια μολύνσεις.
- σε αυτή την έξαρση περισσότερο από το 60-70% των θανάτων είναι συγκυριακοί (δηλαδή είναι θάνατοι με και όχι από COVID-19, για περισσότερη ανάλυση αυτών των υπολογισμών ανατρέξτε σε προηγούμενο post)
- σε αυτή την έξαρση υπήρχε μεγάλο ποσοστό εισαγωγών στα νοσοκομεία ΜΕ παρά ΛΟΓΩ COVID-19, δηλαδή έρχονταν στα εξωτερικά ιατρεία για άλλο λόγο και διαγιγνώσκονταν λόγω του test εισαγωγής
Στο μέτωπο της θνησιμότητας, ο τελευταίος χάρτης του Euromomo επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα δεν καταγράφεται υπερβάλλουσα θνησιμότητα μέχρι και την 29η εβδομάδα (18-24 Ιουλίου). Παρατηρούμε ότι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν σημαντική πλεονάζουσα θνησιμότητα όπως η Ισπανία (πολύ υψηλή), η Γαλλία (υψηλή), η Γερμανία (υψηλή), η Πορτογαλία (μέτρια) και το Ηνωμένο Βασίλειο (μέτρια). Στην εβδομάδα 30 (24 Ιουλίου-31 Αυγούστου) διαφαίνεται μικρή υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να ενσωματωθούν όλα τα στοιχεία.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις